Κοιτώντας τις προηγούμενες γενιές και το πώς οι άντρες αντιμετωπίζουν την πατρότητα και τα παιδιά τους, θα δούμε διαφορές αλλά και κάποια στερεότυπα που ακόμα παραμένουν.
Τι πρέπει όμως εμείς ως μητέρες να αποφύγουμε και να προσέξουμε, ώστε οι άντρες μας να είναι οι καλύτεροι μπαμπάδες που θα μπορούσαν να έχουν τα παιδιά μας.
-
Μην του κάνετε παρατηρήσεις μπροστά στα παιδιά.
Ίσως κάποια στιγμή κάνει κάποιο λάθος, κάποιο παραστράτημα, κάτι που θα πρέπει να συζητήσετε για την ασφάλεια του παιδιού, την διατροφή του, την καθημερινότητά του. Είναι σημαντικό να διατηρείτε κοινή γραμμή απέναντι στα παιδιά στους κανόνες και στα όριά τους. Αποφύγετε όμως να τον «αδειάσετε» μπροστά στα παιδιά. Συζητήστε το μετά κατ’ ιδίαν.
Μοιραστείτε τους προβληματισμούς σας, επιτρέποντάς του όμως να διατηρήσει τον σεβασμό και την αυθεντία του απέναντι στα παιδιά. Θέλετε για το καλό των παιδιών σας, να σέβονται τον πατέρα τους και να τον υπακούν.
-
Αφήστε τον να είναι ο «μπαμπάς» χωρίς να φοβάστε.
Τα παιδιά είναι πιο ανθεκτικά και πιο σκληρά από ό,τι συνήθως νομίζουμε. Τα παιδιά, ιδίως τα αγόρια, έχουν ανάγκη από την πατρική φιγούρα που παίζει διαφορετικό ρόλο από τη μαμά. Τα παιχνίδια είναι πιο σκληρά, πιο επικίνδυνα. Ο μπαμπάς δεν κρατάει αυστηρά τους κανόνες ύπνου ή φαγητού. Όταν αυτό είναι η εξαίρεση, μην ανησυχείτε. Δεν πειράζει, δεν παθαίνουν τίποτα. Αφήστε τον άντρα σας να έχει το δικό του τρόπο και κρατήστε μειωμένη την τάση σας να ελέγχετε τα πάντα.
-
Μην συγκρίνετε τον άντρα σας με τον πατέρα σας.
Οι προηγούμενες γενιές πατεράδων ίσως δεν ήταν τόσο ενεργές στο μεγάλωμα των παιδιών τους. Αν ο πατέρας σας δεν άλλαζε πάνες, δεν σας έκανε μπάνιο ή δεν πολυασχολιόταν με τα μαθήματά σας, αυτό δεν σημαίνει ότι ο άντρας σας δε θέλει ή δεν μπορεί. Επιτρέψτε του να ασχοληθεί, να έχει ενεργό ρόλο, εμπιστευτείτε τον με τα παιδιά, να τα ταΐσει, να μείνει μόνος μαζί τους ακόμα κι αν πασαλειφτούν, λερωθούν ή ανακατέψουν το σπίτι. Θεωρήστε ότι το όφελος στην ανατροφή των παιδιών σας και στη ψυχολογία του άντρα σας είναι πιο σημαντικά από το πόσο μαζεμένο θα είναι το σπίτι σας ή πόσα ρούχα θα λερώσουν.
-
Μην τον κακολογείτε πίσω από την πλάτη του.
Αν έχετε χωρίσει ή έστω δεν είστε στα καλύτερά σας, μην εμπλέκετε τα παιδιά στις διαφωνίες σας. Μην τους ζητάτε να διαλέξουν με ποιον είναι. Μπορεί ο άντρας σας να είναι ήδη πρώην σύζυγος ή να πρόκειται να γίνει. Δε θα σταματήσει όμως ποτέ να είναι πατέρας των παιδιών σας.
Αποφύγετε λοιπόν να κατηγορείτε τον πατέρα τους μπροστά τους. Τα πληγώνετε πολύ περισσότερο από ό,τι μπορείτε να φανταστείτε και σίγουρα δεν κερδίζετε τίποτα στον «πόλεμο» με τον άντρα σας.
-
Δώστε του χώρο και χρόνο με τα παιδιά.
Είναι σημαντικό να δημιουργήσει το δικό του κώδικα επικοινωνίας με τα παιδιά, το δικό τους λεξιλόγιο, τα δικά τους αστεία, τα δικά τους παιχνίδια. Επιτρέψτε τους να περνάνε χρόνο μαζί μόνοι τους χωρίς να εκδηλώνετε τις φοβίες, αντιρρήσεις, προβληματισμούς σας. Μπορεί να τα καταφέρει μια χαρά. Εκμεταλλευτείτε και εσείς τον χρόνο αυτό για να κάνετε κάτι για τον εαυτό σας, για το σπίτι, για τη δουλειά σας.
Φωτό από: www.parenthub.com.au