ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

Πώς να προετοιμάσουμε εμάς και τα παιδιά μας για μια εξαγωγή δοντιού;

Post by: 05/07/2020 0 comments

Αν ρωτήσετε γονείς και παιδιά ποιος είναι ένας από τους μεγαλύτερους φόβους τους, οι περισσότεροι θα σου πουν ο ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ!

Είναι μια ειδικότητα που προκαλεί δέος και τρόμο. Δε  χρειάζεται όμως να είναι έτσι. Αν από μικρή ηλικία επισκεπτόμαστε τακτικά με τα παιδιά μας τον οδοντίατρο, τον σωστό οδοντίατρο και συνδέσουμε στο μυαλό των παιδιών μας την επίσκεψη εκεί με την υγεία μας και την καλή κατάσταση των δοντιών μας, θα αποφύγουμε δράματα.

Ακόμα κι έτσι, όμως, ενδέχεται να προκύψει η ανάγκη για κάποιας μορφής επέμβαση στον οδοντίατρο, όπως μια εξαγωγή δοντιού. Εκεί, τα πράγματα είναι πιο δύσκολα και χρειάζεται η σωστή προετοιμασία.

1. Σωστή ενημέρωση από τον γιατρό.
Γιατί πρέπει να προχωρήσουμε στην εξαγωγή, με ποιο τρόπο θα γίνει, αν θα χρειαστεί να επιλέξουμε αναισθησία ή μέθη. Θα πρέπει όλα να έχουν συζητηθεί και να εξηγηθούν στο παιδί με τον κατάλληλο τρόπο ανάλογα πάντα και με την ηλικία του. Ίσως χρειαστεί να μιλήσει και ο οδοντίατρος μαζί τους που είναι εξοικειωμένος με το να εξηγήσει τη διαδικασία και να χειριστεί τις απορίες και τις αντιδράσεις τους.

2. Χαλαρώστε το παιδί πριν τη διαδικασία.
Δείτε την αγαπημένη του ταινία, ακούστε μουσική, αφήστε το να πάρει το αγαπημένο του παιχνίδι μαζί. Όσο πιο ήρεμο είναι το παιδί πριν την εξαγωγή, τόσο καλύτερα θα πάει.

3. Ρωτήστε το γιατρό για το πώς θα κινηθείτε μετά.
Συνήθως απαγορεύονται για κάποιες ώρες το φαγητό και το ποτό. Μετά τα φαγητά θα πρέπει να είναι μαλακές τροφές και σε υφές που δε θα ενοχλούν, ούτε κρύες ούτε ζεστές. Αποφύγετε τα καλαμάκια και το ρούφηγμα που πρέπει να προκαλέσει πρόβλημα στα ράμματα και στην πληγή.

4. Εφοδιαστείτε με παυσίπονα που ενδεχομένως χρειαστείτε.
Πάντα με τη συμβουλή του γιατρού και σε συνάρτηση με την ηλικία του παιδιού σας. Ρωτήστε αν θα βοηθούσαν πλύσεις με αλατόνερο και πόσο συχνά.

5. Φροντίστε να αποφεύγουν να βάζουν στο στόμα τους και ιδίως στην πληγή, αντικείμενα ή τα χέρια τους ή να μασουλάνε στυλό.
Συνεχίζετε το βούρτσισμα και  την περιποίηση των υπόλοιπων δοντιών με προσοχή πάντα στο σημείο της επέμβασης.

6. Συζητήστε με άλλους γονείς που ενδεχομένως έχουν περάσει κάτι αντίστοιχο για το πώς το αντιμετώπισαν και αν έχουν να σας συμβουλέψουν ή συστήσουν κάτι.

7. Έχετε πάντα στο μυαλό σας και περάστε το και στα παιδιά σας ότι όλο αυτό γίνεται για καλό.
Επειδή κάτι χειρότερο θα συνέβαινε αν δεν προχωρούσατε σε αυτή την επέμβαση, ότι θα σταματήσουν να πονάνε, ότι έτσι βελτιώνουν την υγεία τους, κλπ, κλπ.

Παρόλο που ακούγεται δύσκολο και μας τρομοκρατεί όλους, με τη σωστή προετοιμασία και ψυχραιμία, ακόμα και μια εξαγωγή δοντιού μπορεί να περάσει σχετικά ανώδυνα.

Και μετά από λίγο, κανείς δε θα τη θυμάται και όλοι θα θαυμάζουν το χαμόγελο των παιδιών μας.

Φωτό από: SmartGuy

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons