ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

Πώς μπορείτε εύκολα να δώσετε το καλό παράδειγμα στα παιδιά σας!

Post by: 17/07/2022 0 comments

Τα παιδιά είναι σαν τα σφουγγάρια. Απορροφάνε ό,τι βλέπουν ή ακούνε. Αντιγράφουν κινήσεις, εκφράσεις, συμπεριφορές από τους πιο κοντινούς τους ανθρώπους και κυρίως τους γονείς τους. Μη ξεχνάμε ότι για τα παιδιά οι γονείς τους είναι οι ήρωές τους, τα ινδάλματά τους. Κυρίως στις μικρές ηλικίες, όταν χτίζεται η προσωπικότητά τους.

Τα λόγια, οι παραινέσεις και οι συμβουλές δεν αρκούν για να διαπαιδαγωγήσετε το παιδί σας και να του εντρυφήσετε συμπεριφορές και αξίες που θα θέλατε. Το καλύτερο είναι το παράδειγμα. Συμπεριφερθείτε μπροστά στα παιδιά σας με τον τρόπο που θα θέλατε να μάθουν. Το παιδί σας θα προσπαθήσει να σας μιμηθεί γιατί σας θαυμάζει. Θυμηθείτε όμως ότι αυτό είναι μια συνεχής και μακροχρόνια προσπάθεια. Δε σημαίνει, δηλαδή, ότι αν μία φορά ανοίξετε την πόρτα για να περάσει κάποιος, την επόμενη μέρα το παιδί σας θα αρχίσει να ανοίγει όλες τις πόρτες για να περάσουν οι άλλοι.

Και επιπλέον, ο καθένας μας έχει την προσωπικότητά του και τον χαρακτήρα του. Εάν εσείς είστε ένας άνθρωπος που από την πρώτη στιγμή που ανοίγετε τα μάτια σας το πρωί χαμογελάτε και χαιρετάτε όποιον συναντήσετε μπροστά σας, δε σημαίνει ότι αυτό ταιριάζει και στην ιδιοσυγκρασία των παιδιών σας. Ή μπορεί να ταιριάζει στο ένα παιδί και όχι στο άλλο! Εμείς προσπαθούμε πάντα να κάνουμε μπροστά στα παιδιά μας αυτό που πρέπει, το σωστό, το ευγενικό και το δίκαιο. Δε θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα αντίγραφο του εαυτού μας. Θέλουμε να δώσουμε τα εφόδια, τις γνώσεις, τις ευκαιρίες και τις δυνατότητες στα παιδιά μας να γίνουν η καλύτερη δυνατή εκδοχή του εαυτού τους.

  • Αφήστε κάποιον να περάσει μπροστά σας στη σειρά αναμονής στο σούπερ μάρκετ, στην τράπεζα, σε κάποια δημόσια υπηρεσία. Παραχωρήστε τη θέση πάρκινγκ που βρήκατε στον πίσω σας που επίσης ψάχνει. Εκφράστε δυνατά με λόγια την παραχώρηση: «μπορείτε να περάσετε μπροστά ή προχωρήστε, μπορείτε να παρκάρετε εσείς». Το θέμα είναι να το ακούσουν τα σωστά αυτιά.
  • Αφήστε τα ρέστα για φιλοδώρημα ή ρίξτε τα ψιλά που έχετε στο κουτί φιλοδωρημάτων για το προσωπικό. Αφήστε τα παιδιά σας να το κάνουν.
  • Κρατήστε την πόρτα ανοιχτή για να περάσει ο επόμενος και χαμογελάστε. Διδάξτε στα παιδιά σας ότι κάποιες φορές μπορούμε να βάλουμε τους άλλους πάνω από τους εαυτούς μας.
  • Χαμογελάστε και χαιρετήστε το προσωπικό στα μαγαζιά που μπαίνετε. Διδάξτε τους το σεβασμό στους άλλους και στους ανθρώπους που μας εξυπηρετούν. Ευχαριστείστε όταν φεύγετε. Δείχνει ευγένεια και ήθος.
  • Προθυμοποιηθείτε να πετάξετε τα σκουπίδια του ηλικιωμένου γείτονα ή της οικογένειας δίπλα σας που μόλις απέκτησε μωρό. Ρωτήστε τους αν θέλουν να τους φέρετε κάτι από το σούπερ μάρκετ ή το χασάπη. Ανεβάστε τους την αλληλογραφία από το θυρωρείο της πολυκατοικίας σας.
  • Ρωτήστε και πραγματικά ενδιαφερθείτε για την ημέρα των άλλων. Ρωτήστε ουσιαστικές ερωτήσεις τα παιδιά σας όταν γυρνάνε από το σχολείο και ακούστε τα, χωρίς να τα διακόψετε. Ενδιαφερθείτε για το πώς ήταν η μέρα της φίλης σας όταν μιλήσετε στο τηλέφωνο. Δείξτε γνήσιο ενδιαφέρον για το άρρωστο σκυλάκι της κοπέλας που σας φτιάχνει τον καφέ. Θυμηθείτε να πείτε Χρόνια Πολλά στον συνάδελφο που σας πήρε τηλέφωνο να σας ρωτήσει κάτι. Μάθετε στα παιδιά σας πώς να χτίζουνε ουσιαστικές σχέσεις, να μη φοβούνται να ενδιαφέρονται.
  • Δωρίστε τα παλιά βιβλία, παιχνίδια και ρούχα που δε χρειάζεστε ή δεν σας κάνουν πια. Ή σε κάποια οικογένεια στη γειτονιά που ξέρετε ότι δυσκολεύονται, ή στον παιδικό σταθμό ή το σχολείο της περιοχής σας που έχει δανειστική βιβλιοθήκη και χρειάζεται παιχνίδια. Ή σε κάποιον φιλανθρωπικό οργανισμό που θα τα δώσει εκεί που πραγματικά χρειάζονται. Εξηγήστε στα παιδιά σας ότι θα δώσουν σε κάποιον άλλο τη χαρά που έδωσαν σε αυτά. Με αυτόν τον τρόπο τα παιχνίδια και τα βιβλία δεν πεθαίνουν ποτέ και παίρνουν ζωή στα χέρια κάποιου άλλου.
  • Κάντε ένα γνήσιο κομπλιμέντο σε κάποιον. Παρατηρήστε κάτι όμορφο πάνω του ή μια ικανότητα ή μια επιτυχία και φανείτε γενναιόδωροι στην κριτική σας. Δώστε χαρά σε κάποιον και δείξτε στα παιδιά σας ότι με τον έπαινο μπορείς να καταφέρεις περισσότερα πράγματα. Αναγνωρίστε την αξία των άλλων.
  • Φτιάξτε μπισκότα για τους δασκάλους και το προσωπικό του σχολείου ή τα παιδιά στην τάξη τους, χωρίς να υπάρχει γιορτή ή γενέθλια. Εντάξτε τα παιδιά στην διαδικασία του ζυμώματος και του ψησίματος και προσφέρετέ τα μαζί.
Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons