Κάθε γονιός θέλει να προσφέρει το καλύτερο στο παιδί του και να το δει ευτυχισμένο και χαρούμενο. Στην εποχή μας, την εποχή της ταχύτητας, της υπερπληροφόρησης, της αφθονίας, των πειρασμών είναι ακόμα πιο σημαντικό να δώσουμε γερές βάσεις στα παιδιά μας.
- Αγκαλιάστε το παιδί σας, αγαπήστε το, πείτε του το και δείξτε το. Η αγάπη, η προσοχή και η αγκαλιά δεν μπορούν να κάνουν κακό. Αντίθετα χτίζουν την αυτοπεποίθηση των παιδιών μας, τα κάνουν να αισθάνονται ασφάλεια, ξέρουν και θα ξέρουν ότι υπάρχει κάποιος δίπλα τους που τα αγαπάει και στις καλές και στις κακές τους στιγμές.
- Ασχοληθείτε με κοινές δραστηριότητες. Πηγαίνετε μαζί τους θέατρο, σινεμά, σε μουσεία και εκθέσεις, σε εκδηλώσεις φιλανθρωπικές ή αθλητικές, στο λούνα παρκ, για μπάνιο στη θάλασσα, για μπάλα. Το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε για τα παιδιά μας είναι να περνάμε χρόνο μαζί τους, να απαντάμε στις απορίες τους, να τους δημιουργούμε νέες, να τους δημιουργούμε αναμνήσεις.
- Ας εκπαιδεύσουμε τα παιδιά μας από μικρά στην υγιεινή διατροφή. Έτσι χτίζουμε υγιείς ενήλικες χωρίς προβλήματα παχυσαρκίας, διαβήτη ή καρδιολογικά ζητήματα. Εάν προσπαθήσουμε να έχουμε μια υγιεινή διατροφή κατά 85-90% και αφήσουμε ένα μικρό περιθώριο για παρασπονδίες, πράγμα απόλυτα φυσιολογικό, ιδίως για παιδιά, έχουμε χτίσει ένα σώμα με υγεία, δύναμη, ένα πνεύμα δυνατό που θα διατηρήσει αυτές τις καλές συνήθειες σε όλη του τη ζωή.
- Πείτε τους παραμύθια, διηγηθείτε τους ιστορίες και παραβολές, διεγείρετε τη φαντασία τους. Όταν έρχονται οι γιορτές, γράψτε μαζί τους το γράμμα προς τον Άγιο Βασίλη, ετοιμάστε το γάλα και τα μπισκότα την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Δεν είναι ότι τους λέμε ψέματα, τα βοηθάμε να μάθουν τη ζωή, το καλό και το κακό. Θα μεγαλώσουν γρήγορα και θα σταματήσουν να πιστεύουν στον Άγιο Βασίλη, θα πιστεύουν όμως στα θαύματα, στο καλό και στο κακό, στο δίκαιο και το άδικο, θα πιστεύουν στις όμορφες ιστορίες και στο ότι το καλό συνήθως κερδίζει.
- Το πιο σημαντικό από όλα, είναι, πιστεύω, η επικοινωνία. Προσπαθούμε να πλησιάσουμε τα παιδιά μας από μωρά, να τα ακούμε, να τα συμβουλεύουμε, να μην τα κρίνουμε, να τα εμπιστευόμαστε για να μας εμπιστεύονται και να έχουμε πάντα τα αυτιά μας και τις κεραίες μας ανοιχτές για να πιάνουμε όλα τα σήματα, για να πιάνουμε την αλλαγή στη συμπεριφορά τους, για το παραμικρό σημάδι ότι κάτι συμβαίνει, ότι κάπου πρέπει να κινητοποιηθούμε. Όταν τα παιδιά μας αισθάνονται ότι μπορούν να απευθυνθούν σε μας για ό,τι τα απασχολεί, για να λύσουν τις απορίες τους, για να ζητήσουν τη βοήθειά μας, για να τα παρηγορήσουμε και συμβουλέψουμε, όταν ξέρουν ότι θα τα αγαπάμε χωρίς προϋποθέσεις, τότε έχουμε πετύχει σε μεγάλο βαθμό ως γονείς δημιουργώντας ευτυχισμένα παιδιά και ενήλικες.
Φωτό από: pixshark.com