ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

Η διαφορά του να είσαι γονιός από το να είσαι μπαμπάς.

Post by: 20/06/2021 0 comments

Το να κάνεις οικογένεια και παιδιά είναι τελικά από τους πιο δύσκολους ρόλους που καλείται κανείς να παίξει στη ζωή του. Και όπως σε όλες τις άλλες περιπτώσεις, υπάρχουν διαφορετικοί τρόποι να παίξεις το ρόλο.

Από την προσωπική μου εμπειρία αλλά και από παραδείγματα γύρω μου, έχω συνειδητοποιήσει ότι μπορεί κανείς να είναι «πατέρας» ή «μπαμπάς». Ενδεχομένως και οι δύο να φέρνουν τα προς το ζην στην οικογένεια και να είναι παρόντες, όμως υπάρχουν οι μικρές λεπτομέρειες που θα σε προβιβάσουν σε «μπαμπά». Ποιες;

1. Ο «μπαμπάς» έρχεται στο επίπεδο του παιδιού του και παίζει μαζί του τα παιχνίδια που εκείνο θέλει. Γίνεται πιο παιδί από τα παιδιά του, γονατίζει, σέρνεται στα πατώματα, κάθεται να τον χτενίσουν, ταΐσουν, βάψουν. Τσαλακώνεται και χαίρεται με τη χαρά τους.

2. Αποτελεί υπόδειγμα για τα παιδιά του. Σέβεται τους κανόνες οδικής κυκλοφορίας όταν οδηγεί, τους δείχνει το σεβασμό προς τους μεγαλύτερους, υπεραμύνεται των αδυνάτων και τους μεταδίδει το αίσθημα περί δικαίου, σέβεται στο πρόσωπο της μητέρας τους όλες τις γυναίκες.

3. Ακούει πραγματικά τι έχουν να του πουν. Δε θεωρεί ότι επειδή είναι μικρά παιδιά, δεν έχουν κάτι σημαντικό να του πουν ή του λένε παραμύθια. Τους μιλάει σαν να μιλάει σε ενήλικες, τα παίρνει στα σοβαρά, απαντάει με ειλικρίνεια στις απορίες τους. Όταν δεν ξέρει κάτι το παραδέχεται και φροντίζει να το μάθει για να τους δώσει τη σωστή απάντηση.

4. Δίνει προτεραιότητα στις ανάγκες του παιδιού του, προσαρμόζοντας το πρόγραμμά του στο ωράριο του, όσο γίνεται. Φροντίζει όμως να είναι καλά ο ίδιος σωματικά και ψυχολογικά για να μπορεί να του προσφέρει το χρόνο και την παρουσία του. Ευτυχισμένοι γονείς κάνουν ευτυχισμένα παιδιά.

Για να έχει ο κόσμος μας ένα καλύτερο αύριο, πρέπει να μεγαλώσουμε σωστούς ανθρώπους. Είναι μεγάλη η ευθύνη αλλά το ταξίδι προσφέρει πολλή χαρά και ευτυχία.

Αν είστε ήδη «μπαμπάς» ξέρετε τι εννοώ. Αν είστε απλά “γονιός”, μπορείτε να γίνετε «μπαμπάς» και να δημιουργήσετε την ιδανική σχέση με το παιδί σας.

Φωτό από: plus.google.com

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons