ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

Συγνώμη! Γιατί είναι καλό να τη ζητάτε από τα παιδιά σας.

Post by: 15/09/2019 0 comments

Μια τόσο μικρή λέξη αλλά τόσο δύσκολο να ειπωθεί.

Κι όμως, είναι τόσο σημαντικό να μπορούμε να ζητήσουμε συγνώμη και να παραδεχτούμε το λάθος μας.

Πολύ συχνά, συχνότερα από ότι θα ήθελα, τα θαλασσώνω με τα παιδιά μου.  Χάνω την ψυχραιμία μου, φωνάζω, λέω πράγματα που δε θα ήθελα και μετά μετανιώνω. Το ότι όμως προσπαθώ να λέω συγνώμη και να το εννοώ νομίζω ότι με κάνει λίγο καλύτερη μαμά και σίγουρα μειώνει λίγο και τις τύψεις.

1. Αποτελεί καλό παράδειγμα. Όπως για μένα, έτσι και για τα παιδιά μου είναι δύσκολο να ζητήσουν συγνώμη. Σίγουρα δεν αποτελώ αντίγραφο του Δαλάι Λάμα και της ηρεμίας του.  Όταν όμως τους ζητάω συγνώμη για το λάθος που έκανα,  θαρρώ ότι τους λέω με τον τρόπο μου ότι είναι εντάξει να κάνουμε λάθη. Ότι είναι όμως σημαντικό να το αντιλαμβανόμαστε, να το παραδεχόμαστε, και να ζητάμε συγνώμη. Η συγνώμη δεν μας κάνει αδύναμους, αντιθέτως μας δίνει περισσότερη δύναμη και αυτοπεποίθηση.

2. Η συγνώμη είναι σεβασμός. Το να ζητάς συγνώμη, δείχνει σεβασμό στον άλλο και στα συναισθήματά του. Όλοι θέλουμε τα παιδιά μας να είναι ευγενικά και να δείχνουν σεβασμό. Ο σεβασμός όμως δεν απαιτείται, κερδίζεται και χτίζεται μέρα με τη μέρα. Όταν βλέπουν ότι κάνουμε βήματα για να τα πλησιάσουμε και να μειώσουμε την απόσταση, ζητώντας συγνώμη, τους δείχνουμε το σεβασμό που περιμένουμε και από αυτά.

3. Η συγνώμη δεν είναι παράδοση ελέγχου. Το να παραδεχτούμε ότι κάναμε λάθος και να ζητήσουμε συγνώμη, δε σημαίνει ότι παραδίδουμε την εξουσία. Δεν απολογούμαστε, παραδεχόμαστε απλά ότι κάναμε λάθος αυτή τη στιγμή.  Όταν πρέπει να είστε απόλυτοι και αυστηροί,  θα είστε.  Αυτό σε καμιά περίπτωση δεν αναιρεί τη συγνώμη.

4. Η συγνώμη είναι εκπαιδευτικό μέσο. Το σημαντικό για τα παιδιά είναι να αισθάνονται ότι τα αγαπούν, τα σέβονται και ότι είναι ασφαλή. Δυναμώστε το δεσμό και τη σχέση σας με τα παιδιά. Μειώστε τον έλεγχο. Επαινέστε την καλή συμπεριφορά,  εκπαιδεύστε περισσότερο, δώστε το καλό παράδειγμα και η καλή συμπεριφορά θα έρθει.

Είναι σίγουρα καλύτερο να μη χάνουμε την ψυχραιμία μας και να είμαστε πάντα υπόδειγμα. Επειδή αυτό όμως είναι ουτοπικό και μη ανθρώπινο, μην αισθάνεστε τύψεις για το ότι είστε πραγματικοί. Τα παιδιά μας δεν μας θέλουν υπεράνθρωπους. Μας θέλουν δίπλα τους.

 

Φωτό από: Odyssey

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons