ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

Social media και παιδιά. Όρια και κανόνες.

Post by: 26/05/2019 0 comments

Τα social media και η καθημερινή τους χρήση είναι σημείο των καιρών μας.

Ελάχιστοι από εμάς έχουμε ξεφύγει από τη χρήση τους και τη μαγεία τους. Το ίδιο ισχύει και για τα παιδιά μας. Και για αυτά επειδή είναι πιο εξοικειωμένα με την τεχνολογία είναι πιο δύσκολο.

Επειδή όμως ο online κόσμος του σήμερα μπορεί να γίνει πολύ επικίνδυνος,  οφείλουμε να προστατέψουμε την οικογένειά μας και τα παιδιά μας.

  • Κατάλληλη ηλικία. Θεωρητικά υπάρχει όριο κατώτατης ηλικίας για να δημιουργήσει κανείς λογαριασμό σε πολλά από τα social media. Επειδή όμως στον online κόσμο ό,τι δηλώσεις είσαι, είναι πολύ εύκολο κάποιος να δηλώσει ψευδή ημερομηνία γέννησης. Εκτός από αυτό, η ημερολογιακή ηλικία μπορεί να μην είναι αρκετή και η ωριμότητα του παιδιού να μην συνάδει. Μην επιτρέψετε την είσοδο στα social media εάν δεν αισθάνεστε έτοιμοι για αυτό και σίγουροι ότι μπορεί να το χειριστεί με σοβαρότητα.
  • Έλεγχος ρυθμίσεων απορρήτου. Βεβαιωθείτε ότι οι ρυθμίσεις απορρήτου για το ίντερνετ και το Facebook είναι στο πιο αυστηρό δυνατόν επίπεδο. Ανάλογα με το browser που χρησιμοποιείτε, μπορείτε να αλλάξετε τις επιλογές από το option tab. Αυτό προστατεύει και τον χρήστη και τον υπολογιστή από επικίνδυνα μέρη και καταστάσεις.
  • Θέση του οικιακού υπολογιστή. Είναι καλύτερα να έχετε τον υπολογιστή σε κεντρικό σημείο του σπιτιού. Με αυτόν τον τρόπο, πάντα θα βρίσκεται κάποιος τριγύρω να έχει το νου του. Εάν τους επιτρέπετε να έχουν υπολογιστή στο δωμάτιό τους, είναι πολύ δύσκολο να ελέγχετε την κατάσταση.
  • Χρήση προγραμμάτων. Υπάρχουν πολλά πράγματα και applications που σάς επιτρέπουν να ελέγχετε και να παρακολουθείτε την χρήση του υπολογιστή και του ίντερνετ. Υπάρχουν parental controls από την τηλεόραση μέχρι το κινητό. Ψάξτε, ενημερωθείτε και διαλέξτε το καλύτερο για την περίπτωσή σας. Υπάρχουν δωρεάν εφαρμογές αλλά και κάποιες που με μια μικρή συνδρομή, σας δίνουν επιπλέον επιλογές και δυνατότητες.
  • Επικοινωνία με τα παιδιά. Φροντίστε να έχετε μιλήσει με τα παιδιά σας. Να ξέρετε τις συνήθειές τους, τι τους αρέσει να κάνουν στο ίντερνετ, τι τους ελκύει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ελέγξτε τους διαδικτυακούς τους φίλους. Ενημερώστε τα παιδιά σας για τους κινδύνους. Είναι προτιμότερο να φοβηθούν λίγο, παρά να έχουν άγνοια κινδύνου. Συμβούλεψτε τα τι πρέπει να προσέχουν και τι να αποφεύγουν.
  • Γίνετε το καλό παράδειγμα. Το πώς χρησιμοποιείτε και χειρίζεστε εσείς τα social media, την τεχνολογία,  τη χρήση του κινητού και το τάμπλετ, αποτελεί παράδειγμα για τα παιδιά. Είναι γνωστό ότι τα παιδιά μιμούνται τους γονείς τους και αντιγράφουν τις συμπεριφορές τους. Περιορίστε λοιπόν τη χρήση του κινητού, μη σταματάτε ό,τι κάνετε για να ανεβάσετε ένα ποστ. Όχι μόνο για να μιμηθούν τη δική σας συμπεριφορά, αλλά και για να μπορέσετε να απαιτήσετε ανάλογες συμπεριφορές και από τα παιδιά σας. Όπως όλα τα πράγματα,  έτσι και τα social media και το ίντερνετ έχουν τα καλά τους και τα κακά τους. Το μυστικό είναι ότι όλα χρειάζονται μέτρο και το σημαντικότερο είναι η ανοιχτή επικοινωνία με τα παιδιά μας.
  • Πραγματικοί άνθρωποι και ζωντανή επικοινωνία. Επιδιώξτε να έχετε συχνά φίλους και συναντήσεις στο σπίτι σας. Τα παιδιά πρέπει να μάθουν και να αισθάνονται ότι η ζωντανή επικοινωνία και η επαφή με τους ανθρώπους και τους φίλους μας δεν μπορεί, σε καμιά περίπτωση, να αντικατασταθεί από ένα ποστ, ένα like, ένα share.

 

Φωτό από: Diario El Zonda

 

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons