ΜΑΜΑΔΕΣ

Πώς να βρείτε το σωστό χόμπι για την οικογένειά σας;

Post by: 12/07/2020 0 comments

Εσείς έχετε χόμπι; Τι κάνετε στον ελεύθερο χρόνο σας, αν έχετε; Έχετε ποτέ σκεφτεί να βρείτε ένα οικογενειακό χόμπι; Και τι θα μπορούσε να είναι;

Τι είναι όμως το χόμπι; Σύμφωνα με τη Βικιπαίδεια: Χόμπι είναι κάθε δραστηριότητα σε κάποιον τομέα που ενδιαφέρει το άτομο και δεν του επιφέρει χρηματική αμοιβή και που πραγματοποιείται συχνά κατά την διάρκεια του ελεύθερου χρόνου.

Έρευνες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που έχουν ένα χόμπι είναι πιο ευτυχισμένοι, με λιγότερο στρες και πιο υγιείς. Και ποιος γονιός δεν το θέλει αυτό για το παιδί του; Επιπρόσθετα, ένα χόμπι που αρέσει στα παιδιά σας και το ακολουθείτε όλοι μαζί, σας φέρνει πιο κοντά, συσφίγγει τους οικογενειακούς δεσμούς και χτίζει κοινές αναμνήσεις.

Για να καθιερωθεί όμως με επιτυχία η παράδοση του οικογενειακού χόμπι, πρέπει να υπάρχουν κάποιες προϋποθέσεις:

  • Θα πρέπει να είναι σύμφωνο με την ηλικία του παιδιού ή των παιδιών. Έτσι δε θα είναι βαρετό ή επικίνδυνο. Θα πρέπει να μπορούν να συμμετάσχουν όλα τα μέλη της οικογένειας.
  • Να είναι διασκεδαστικό για όλους. Ο λόγος που το κάνετε είναι εξαρχής αυτό. Να περνάτε ευχάριστες, διασκεδαστικές στιγμές με τα παιδιά σας. Δε πρέπει να γίνεται καταναγκαστικό έργο για κανέναν.
  • Να μην είναι ακριβό. Αν τινάζει τον οικογενειακό προϋπολογισμό στον αέρα ή στερεί άλλες δυνατότητες, τότε πρέπει να βρείτε κάτι άλλο. Αν φυσικά το χόμπι δεν είναι ακριβό αλλά έχει ακριβό εξοπλισμό ή μέσα ασφαλείας που θα τα πάρετε μόνο μία φορά, συζητήστε το και σκεφτείτε το.
  • Να μπορεί να επαλαμβάνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα. Τουλάχιστον 1 φορά την εβδομάδα είναι απαραίτητη για να μπορεί να γίνει συνείδηση και να καθιερωθεί σαν χόμπι. Οι εκδρομές που πάτε 2 φορές το χρόνο δεν αποτελούν χόμπι.

Τι θα μπορούσε να γίνει οικογενειακό χόμπι;

Ποδηλασία – αν όλα τα μέλη της οικογένειας ξέρουν και έχουν ποδήλατο, μπορείτε να βγαίνετε για ποδήλατο. Σε ένα πάρκο, δίπλα στη θάλασσα, σε ένα ποδηλατόδρομο, σε μια πλατεία. Ό,τι υπάρχει διαθέσιμο στην περιοχή του καθενός. Σημαντική σημείωση: τα απαραίτητα προσωπικά μέσα προστασίας (κράνη, επιγονατίδες, κλπ, κλπ).

Ανάγνωση – μπορείτε να στήσετε μια γωνιά ανάγνωσης στο σπίτι σας (μαξιλάρες, πολυθρόνες, καναπές, βεράντα, ή όπου αλλού έχετε χώρο). Αν υπάρχει στην περιοχή σας βιβλιοθήκη ή ένα καφέ που μπορείτε να πηγαίνετε με τα παιδιά σας για να διαβάζετε, είναι μια όμορφη εναλλακτική.

Επιτραπέζια παιχνίδια – μπορείτε να διοργανώνετε διαγωνισμούς ανάμεσα στα μέλη της οικογένειας ή να δίνετε ένα συμβολικό δώρο στο νικητή. Υπάρχουν επιτραπέζια παιχνίδια για όλες τις ηλικίες, οπότε μπορείτε να βρείτε κάποιο που να ταιριάζει σε όλα τα μέλη της οικογένειάς σας.

Επισκέψεις σε μουσεία ή χώρους πολιτισμού – αν η ηλικία των παιδιών σας είναι τέτοια που να μπορούν να καταλάβουν και να επισκεφτούν τέτοιους χώρους, μπορείτε κάθε βδομάδα να προγραμματίζετε και κάτι άλλο.

Ζωγραφική ή χειροτεχνίες (ξυλογλυπτική, πηλός, συλλογές) – σίγουρα μπορείτε να βρείτε κάτι που να ταιριάζει σε όλους σας. Ιδίως η ζωγραφική μπορεί να είναι μια πολύ δημιουργική και όμορφη ενασχόληση ασχέτως ηλικίας. Μπορείτε να προμηθευτείτε τα απαραίτητα υλικά και να εκθέτετε τα έργα σας σε ένα τοίχο του σπιτιού σας.

Το σημαντικό είναι να περνάτε χρόνο όλοι μαζί όπου όλοι διασκεδάζουν. Οι αναμνήσεις, η αίσθηση ότι όλοι ανήκουμε κάπου, θα συνοδεύουν για πάντα μικρούς και μεγάλους.

Ίσως χρειαστείτε κάποιο χρόνο για να καταλήξετε σε αυτό που ταιριάζει σε σας και σε όλα τα μέλη της οικογένειας και να αλλάξετε δραστηριότητα πάνω από μία φορά, αλλά αξίζει το χρόνο και τον κόπο. Δοκιμάστε το.

Φωτό από: А-а-ах!

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons