ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

Πώς να βοηθήσετε το παιδί σας να γίνει ανεξάρτητο

Post by: 04/03/2018 0 comments

Είναι εκπληκτικό το πώς ο γιος μου θέλει να τα κάνει όλα μόνος του. Να ντυθεί, να πλυθεί, να ανέβει, να κατέβει, να τραβήξει το ασανσέρ, να βιδώσει το παιχνίδι του, να βάλει τα παπούτσια του. Και τώρα στα 4 χρόνια του που μπορεί να καταφέρει με επιτυχία πολλά από τα παραπάνω, νιώθει περήφανος για τον εαυτό του.

Και τώρα που ακολουθεί το παράδειγμά του και η μικρή του αδελφή, προσπαθώ να τους δίνω ερεθίσματα και την υποστήριξη που χρειάζονται για το χτίσιμο της ανεξαρτησίας τους.

  1. Προσπαθώ να τους παρέχω το κατάλληλο περιβάλλον για να ανεξαρτητοποιηθούν. Το ποτήρι με το νερό τους να είναι σε σημείο που να μπορούν να το πάρουν, η πετσέτα για τα χέρια και το σαπούνι είναι σε σημείο που τα φτάνει από το σκαμπό που ανεβαίνει για να πλυθεί. Έτσι μπορούν να κάνουν κάποια πράγματα χωρίς να χρειάζονται τη βοήθειά μου.
  2. Συμμετέχουν ενεργά σε δουλειές ενηλίκων. Βοηθάνε στο να στρώσουμε το τραπέζι. Βάζουν χαρτοπετσέτες, μαχαιροπήρουνα, το τραπεζομάντηλο. Βάζουμε τα βρώμικα ρούχα στο καλάθι, τακτοποιούμε τα ψώνια από το σούπερ μάρκετ.
  3. Τους δίνω επιλογές. Μη φανταστείτε ότι είναι ζητήματα ζωής και θανάτου. Κάνετε ερωτήσεις και δίνετε επιλογές, που τους δίνουν την αίσθηση του ελέγχου χωρίς να τους παραδίνουν τον έλεγχο. “Θέλεις ψωμί ή φρυγανιά με το γάλα σου;” “Θα βάλεις το μπλε ή το κόκκινο παντελόνι;”
  4. Εάν μπορούν να κάνουν κάτι μόνα τους, τα αφήνω. Θέλει να βάλει το μπουφάν του μόνος του; Τον αφήνω να το κάνει. Εάν δυσκολευτεί ή δεν μπορέσει να το κουμπώσει, προθυμοποιούμαι να βοηθήσω ή τουλάχιστον να κάνω την αρχή και να το ολοκληρώσει. Για να είμαστε σίγουροι ότι δε θα βρούμε κλειστή την πόρτα στο σχολείο, σηκωνόμαστε λίγο πιο νωρίς.
  5. Απαραίτητος παράγοντας η ενθάρρυνση. Κάτι που όλοι θέλουμε. Ακόμα κι αν δεν κάνουμε κάτι τέλεια, θέλουμε να μας χτυπήσει κάποιος στην πλάτη και να μας πει “καλή προσπάθεια, μπορείς να τα καταφέρεις”, “μπράβο”. Πολύ περισσότερο τα παιδιά μας που διψάνε για την αποδοχή μας και την έγκρισή μας. Επιβραβεύστε τα για κάθε μικρή επιτυχία.
  6. Βρείτε θετικά στα αρνητικά. Εάν κάνουν λάθος ή αποτύχουν στην προσπάθειά τους, θέλουμε να μάθουν κάτι από αυτό. Δε φοβόμαστε να κάνουμε λάθη αλλά μαθαίνουμε από αυτά και τα χρησιμοποιούμε για να γίνουμε καλύτεροι. Όταν δεν πετυχαίνουμε κάτι, δεν απογοητευόμαστε. Προσπαθούμε να βρούμε αν υπάρχει άλλος τρόπος να πετύχουμε να επιθυμητό αποτέλεσμα.
  7. Μην περιμένετε το τέλειο. Μην έχετε υπερβολικές απαιτήσεις και προσδοκίες. Κάτι τέτοιο θα επηρεάσει την αυτοεκτίμηση του παιδιού σας και μάλλον θα το αποτρέψει από το να ξαναδοκιμάσει. Ενθαρρύνετέ το να προσπαθήσει ακόμα κι αν ξανααποτύχει.

 

Φωτό από: edhecht.net

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons