ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

Μαμάδες, tips πειθαρχίας που θα σας κρατήσουν νηφάλιες

Post by: 11/02/2018 0 comments

Στη ζωή μου, έχω αντιμετωπίσει δύσκολες καταστάσεις προσωπικές και επαγγελματικές.

Ως μαμά δύο νηπίων, νομίζω ότι το να πειθαρχήσω τα παιδιά μου είναι ίσως από τα δυσκολότερα έργα που έχω αναλάβει.

Τα παιδιά σε αυτή την ηλικία, μπορούν πολύ εύκολα να εξαντλήσουν την υπομονή και την ψυχραιμία μας. Προσπαθώ να ενημερώνομαι μέσω βιβλίων, του διαδικτύου, από συζητήσεις με άλλους πολύπαθους γονείς. Έχω λοιπόν καταλήξει σε κάποιες παρατηρήσεις-διαπιστώσεις:

  • Αυτά τα τόσο μικρά πλάσματα έχουν χαρακτήρα και προσωπικότητα, άποψη και γνώμη για όλα και μπορούν πολύ εύκολα να εκτοξεύσουν το θυμό μας στα ύψη.
  • Είναι πάρα πολύ σημαντικό να κρατάμε την ψυχραιμία μας. Πάρτε βαθιές ανάσες, μετρήστε μέχρι το 10 ή και το 20, αν χρειαστεί, κρυφτείτε για λίγο στο μπάνιο (μόνο, όμως, αφού σιγουρέψετε την ασφάλεια των παιδιών).
  • Πολλές φορές λειτουργεί καλύτερα αν απευθυνθείτε στη φαντασία του παιδιού και όχι στη λογική. Στην παράλογη απαίτηση του 4χρονου γιου μου να πάρουμε τρίγωνο για τα κάλαντα τον Αύγουστο, πήραμε τηλέφωνο στον Άγιο Βασίλη για να μας απαντήσει ότι είναι διακοπές και ότι θα στείλει τα τρίγωνα των Χριστουγέννων από Σεπτέμβρη. (ευτυχώς το είχε ξεχάσει ως τότε!)
  • Προσπαθήστε να βρίσκετε πίσω από τη συμπεριφορά την αιτία. Τις περισσότερες φορές, τα παιδιά φέρονται με συγκεκριμένο τρόπο για να καλύψουν κάποια βασική ανάγκη τους, να τραβήξουν την προσοχή, να διεκδικήσουν, να εκφράσουν τα συναισθήματά τους.
  • Δοκιμάστε να αγνοήσετε την συμπεριφορά. Ίσως είναι ο καλύτερος τρόπος για να την αντιμετωπίσετε. Εάν δεν αφορά κανόνες ασφαλείας και θεμελιώδεις αρχές της οικογένειάς σας, αφήστε το να περάσει. Τα νήπια δοκιμάζουν τα όριά τους και τα δικά μας, λένε συνέχεια “Όχι”, “Δικό μου”, “Θα το κάνω μόνος/η”. Στις ηλικίες 2-4, 5 δεν έχει νόημα να εξηγήσεις, να συζητήσεις διεξοδικά, να αναλύσεις.
  • Δώστε τους επιλογές. Με αυτό τον τρόπο, έχουν την αίσθηση ότι αποφασίζουν μόνα τους, ότι έχουν τη δύναμη, τον έλεγχο. “Θέλεις να φας μήλο ή αχλάδι;”, “θα βάλεις το μπλε ή το κόκκινο σορτσάκι;” “Έχουμε κοφτό μακαρονάκι και πέννες. Τι θα ήθελες για βραδινό;”
  • Περιορίστε τα όχι και τα μη. Πολλές φορές έχω πιάσει τον εαυτό μου να λέει πιο πολλά “όχι” και “μη” από οποιαδήποτε άλλη λέξη. Μετά από λίγο, απλά με αγνοούν.  Επιλέξτε τα πιο σημαντικά θέματα, τα οποία είναι μη διαπραγματεύσιμα για εσάς. Επιλέξτε κοινώς τις μάχες που θέλετε να δώσετε και να κερδίσετε. Είναι πιο εύκολο να λέτε “ναι”, “ίσως”, από το να λέτε από συνήθεια ή κεκτημένη ταχύτητα “όχι” που τελικά δεν εννοείτε και μετά από λίγο θα πάρετε πίσω.
  • Το να χάσετε κάποια στιγμή την ψυχραιμία σας, να φωνάξετε και να μετατραπείτε σε εκείνο το γονιό που δε θέλετε, είναι ανθρώπινο και συμβαίνει σε όλους μας. Μην αισθάνεστε τύψεις. Ζητήστε συγνώμη, πάρτε βαθιά ανάσα και συνεχίστε με ηρεμία. Κάνετε το καλύτερο για τα παιδιά σας και το ξέρουν.

 

Φωτό από: Guía Infantil

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons