ΜΑΜΑΔΕΣ

6 συμβουλές για τη σχέση τεχνολογίας και παιδιών

Post by: 24/09/2017 0 comments

Δεν ξέρω με πόση τεχνολογία μεγαλώσατε εσείς, αλλά όταν εγώ γεννήθηκα δεν υπήρχαν ούτε κινητά, ούτε υπολογιστές.

Από την άλλη, όμως, όταν ο γιος μου ήταν 2 ήξερε να ανοίξει το touch screen κινητό μου και, χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια, μπορούσε να περάσει από το youtube στο κινητό το αγαπημένο του παιδικό τραγούδι στη smart tv.

Η προσπάθεια, πλέον, είναι όχι στο να τους μάθεις την τεχνολογία, όπως με τις προηγούμενες γενιές αλλά να τα απομακρύνεις λίγο από τις πάσης φύσεως οθόνες.

Δεν μπορείς εύκολα στην εποχή μας να αποφύγεις την τεχνολογία αφού με αυτή ζούμε και μέσα σε αυτή μεγαλώνουν τα παιδιά μας.

Αυτό που προσπαθώ όμως είναι να κάνουμε ταυτόχρονα και άλλα πράγματα κάθε μέρα που θα εμπλουτίσουν τις εμπειρίες τους και την καθημερινότητά τους. Ή να επιλέγουμε μαζί αυτά που θα κάνουν με την τεχνολογία να είναι όσο πιο διαδραστικά και εκπαιδευτικά μπορούμε.

  1. Για κάποιες ώρες την ημέρα το πρωί ή/και το βράδυ κλείνουμε την τεχνολογία και κάνουμε κάτι όλοι μαζί, κρυφτό, κυνηγητό, παζλ, επιτραπέζιο, ζωγραφική.
  2. Όταν μας το επιτρέπει ο καιρός, φροντίζουμε να κάνουμε κάποια εξωτερική δραστηριότητα, μπάλα, ποδήλατο, βόλτα στη θάλασσα, στο πάρκο, στην πλατεία. Έτσι παίρνομε καθαρό αέρα και απομακρυνόμαστε από το σπίτι.
  3. Δίνουμε το καλό παράδειγμα. Αν εμείς ως γονείς, φροντίζουμε να κλείνουμε το υπολογιστή, δεν είμαστε συνέχεια με ένα tablet στο χέρι ή με το κινητό στο αυτί, μαθαίνουμε στα παιδιά μας ότι υπάρχει ζωή και χωρίς τεχνολογία.
  4. Ζούμε τη στιγμή. Αφοσιωνόμαστε σε αυτό που κάνουμε ό,τι κι αν είναι αυτό. Δεν έχω χειρότερο από το να μιλάω σε κάποιον και αυτός να χαμογελάει κοιτώντας το κινητό του. Όταν κάποιος μας μιλάει δεν κοιτάμε ταυτόχρονα τις αναρτήσεις στο facebook ή τα tweets. Είναι αγενές και προσβλητικό.
  5. Τραγουδάμε και χορεύουμε όποτε μας δίνεται η ευκαιρία. Λατρεύω να είμαι στο αυτοκίνητο και να παίζει το αγαπημένο μου τραγούδι. Δυναμώνω την ένταση, ανοίγω το παράθυρο και αρχίζω να τραγουδάω. Αν είμαι στο σπίτι και μπορώ, χορεύω στους αγαπημένους μου ρυθμούς. Αυτή τη συνήθειά μου την έχω πλέον μάθει και στα παιδιά μου. Βάζουμε μουσική και στριφογυρίζουμε, χορεύουμε και χοροπηδάμε στο σαλόνι μας. Στις εκδρομές μας με το αυτοκίνητο, τραγουδάμε όλοι μαζί.
  6. Όταν δεν μπορώ να αποφύγω την τεχνολογία, φροντίζω να επιλέγω εκπαιδευτικά παιχνίδια ή applications. Βλέπουμε κάποιο παιδικό στην τηλεόραση το οποίο όμως συζητάμε, τραγουδάμε και χορεύουμε όπου έχει μουσική μετατρέποντας το παθητικό σε διαδραστικό.

Είναι αναπόφευκτο ότι τα παιδιά μας θα χρησιμοποιούν και θα περιτριγυρίζονται από την τεχνολογία. Εξαρτάται όμως από εμάς και τα ίδια οι επιλογές που θα κάνουν και ο τρόπος που θα την χρησιμοποιούν. Ας τους δώσουμε τα εφόδια και τα μαθήματα για να κάνουν τις καλύτερες επιλογές.

 

Φωτό από: www.skillatisoftware.net

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons