Μία από τις βασικές συμβουλές που δίνουν οι καλύτεροι ομιλητές για το πώς να δίνεις ομιλίες ή να κάνεις παρουσιάσεις που οι άλλοι θα θυμούνται και θα συζητάνε για καιρό, είναι να είσαι αυθεντικός.
Πώς μπορεί όμως κάποιος να είναι αυθεντικός και πόσο εύκολο είναι;
Μοιάζει με ισορροπία σε σκοινί το να μιλήσεις ή να παρουσιάσεις κάτι με στοιχεία και δεδομένα και ταυτόχρονα να κρατήσεις αμείωτο το ενδιαφέρον του κοινού και να είναι και σχετικά ευχάριστο.
Και σίγουρα το να προσποιείσαι κάτι που δεν είσαι, δεν πρόκειται να κάνει καλύτερες τις συνθήκες. Αν είσαι χαμηλών τόνων και εσωστρεφής θα είναι δύσκολο να προσποιηθείς τον άνετο και κοινωνικό τύπο. Κι αν έχεις πάθος και ένταση δε θα είναι καθόλου πετυχημένο να φανείς κλειστός, τυπικός και απλά διεκπεραιωτικός.
Το να είσαι αυθεντικός, σημαίνει να είσαι ο εαυτός σου και να εκμεταλλευτείς τα καλύτερα σημεία σου και τα προτερήματά σου. Όταν βρισκόμαστε στο προσκήνιο όμως, πολλές φορές επειδή αισθανόμαστε είτε άβολα ή/και ανασφαλείς αντιγράφουμε συμπεριφορές κι αντιδράσεις άλλων που δεν είναι δικές μας.
- Εξασκηθείτε. Για να πετύχετε το καλύτερο αποτέλεσμα, θέλει εξάσκηση. Χρησιμοποιήστε το καθρέφτη σας και δοκιμάστε την παρουσίασή σας, δείτε τι λέτε, πώς το λέτε, τι χειρονομίες κάνετε και τι εκφράσεις παίρνετε ακόμα κι όταν συστήνεστε. Αν σας βοηθάει, μαγνητοφωνήστε τον εαυτό σας και ακούστε τον.
- Εάν έχετε slides, μην αφήνετε την παρουσίαση να παίζει τον κύριο ρόλο. Μην γυρνάτε την πλάτη στο κοινό σας για να διαβάσετε τι έχετε γράψει. Σταθείτε στο πλάι, κοιτώντας το κοινό και δώστε δεύτερο ρόλο στα slides.
- Δώστε έμφαση στο τι έχετε γράψει αλλά και στο τι λέτε, με χειρονομίες και εκφράσεις προσώπου αλλά και σώματος. Φροντίστε όλα αυτά να είναι στο ίδιο μήκος κύματος. Δεν μπορείτε, π.χ. να δίνετε στοιχεία για τα τροχαία στην χώρα ή για τη φτώχεια των νοικοκυριών και εσείς να χαμογελάτε.
- Κρατήστε μία στάση σώματος που να εμπνέει σοβαρότητα και εμπιστοσύνη. Μην καμπουριάζετε, μη βάζετε τα χέρια στις τσέπες ή μην τα σταυρώνετε, μιλήστε αργά και καθαρά.
- Η καλύτερη ένεση αυτοπεποίθησης και σιγουριάς είναι η προετοιμασία. Όταν ξέρετε πολύ καλά τι θα πείτε, πώς θα το πείτε και κοιτάτε στα μάτια το κοινό σας, δίνοντας προσοχή σε όλους τους παρευρισκόμενους, θα έχετε επιτυχία.
- Εάν το δυνατό σας σημείο είναι τα στοιχεία και η ιστορία που έχετε να μοιραστείτε, μην στοιχηματίζετε στο χιούμορ ή στην άνεση αν δεν τα διαθέτετε. Δώστε δεδομένα και στοιχεία, ξεκάθαρα ειπωμένα και υποστηρίξτε αυτό που λέτε. Απαντήστε σε ερωτήσεις και πείστε με την σοβαρότητά σας και την γνώση σας. Δε χρειάζεται όλοι να κάνουν σόου.
- Στην κατά πρόσωπο επικοινωνία, ίσως τα πράγματα είναι λίγο πιο δύσκολα, γιατί δεν έχουμε το back up των slides και των εικόνων.
- Επικεντρωθείτε στην αναπνοή σας. Όταν αγχωνόμαστε, αναπνέουμε πιο κοφτά και με κοντές αναπνοές με αποτέλεσμα να μη στέλνουμε αρκετό οξυγόνο στον εγκέφαλο. Αυτό μοιραία οδηγεί σε μεγαλύτερο στρες, ομίχλη στη σκέψη μας. Αναπνεύστε βαθιά, αργά και σταθερά για να ηρεμήσετε.
- α Μη βιάζεστε να απαντήσετε ή να πάρετε το λόγο. Και σε καμία περίπτωση, μην διακόπτετε. Κι αν σας ρωτήσουν κάτι, πάρτε λίγο χρόνο να σκεφτείτε τι σας ρώτησαν και πώς θα απαντήσετε. Δε σας χρονομετρεί κανείς για την πιο γρήγορη απάντηση. Κι αν δεν ξέρετε, παραδεχτείτε το, και πείτε ότι θα επανέρθετε σε δεύτερο χρόνο με την απάντηση.
Το να είσαι αυθεντικός δε θέλει μόνο κόπο αλλά και τρόπο. Πολλή προετοιμασία, ηρεμία και δεν προσποιούμαστε κάτι που δεν είμαστε, γιατί δε θα το κάνουμε καλά.
Φωτό από: https://depositphotos.com/gr/