ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Ποια προβλήματα δημιουργεί η τεχνολογία στη νέα γενιά;

Post by: 23/11/2017 0 comments

Τα παιδιά σήμερα είναι δικτυωμένα σε παγκόσμια κλίμακα μέσω της τεχνολογίας και του internet. Κινητά τηλέφωνα, online παιχνίδια, iPads και τηλεοράσεις (ακόμα και στα παιδικά δωμάτια) είναι κομμάτι της καθημερινότητάς τους.

Όμως, όλοι γνωρίζουμε ότι η υπερβολική τηλεόραση, τα video games και οι οθόνες δεν κάνουν καλό στην υγεία των παιδιών. Οι παιδίατροι συστήνουν 1 το πολύ 2 ώρες τηλεόραση την ημέρα στα μικρά παιδιά και καθόλου οθόνες και κινητά τηλέφωνα τα βρέφη.

Γιατί η υπερβολική έκθεση σε οθόνες και παιχνίδια μπορεί να επηρεάσει τη μαθησιακή ικανότητα των παιδιών, την συγκέντρωσή τους, ακόμα και το βάρος τους.

Ποια είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα σημερινά παιδιά από την υπερβολική έκθεση τους στην τεχνολογία;

  1. Παχυσαρκία

Η παχυσαρκία είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα των παιδιών σήμερα. Αν περνάνε όλη τη μέρα τους μπροστά από μια οθόνη, αντί να παίζουν έξω και να αθλούνται, τότε είναι φυσικό να γίνουν παχύσαρκα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά από προβλήματα υγείας, όπως είναι ο διαβήτης και οι καρδιοπάθειες.

  1. Διαταραχές ύπνου

Τα παιδιά χρειάζονται κατά μέσο όρο 10 με 12 ώρες ύπνου καθημερινά, ώστε να μπορέσει το σώμα και ο εγκέφαλός τους να αναπτυχθεί σωστά. Οι ηλεκτρονικές οθόνες εκπέμπουν μια μπλε ακτινοβολία, την οποία το σώμα τη μεταφράζει ως ηλιακό φως. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα το σώμα να μπερδεύεται και να νομίζει ότι είναι μέρα και έτσι τα παιδιά δε νυστάζουν μέχρι αργά το βράδυ και χάνουν τον ύπνο τους. Η έλλειψη ύπνου προκαλεί προβλήματα στη μάθηση, την συγκέντρωση και το φυσιολογικό βάρος των παιδιών.

  1. Στραβισμός, σπονδυλική στήλη και στάση σώματος.

Οι υπερβολική έκθεση στις οθόνες των συσκευών τεχνολογίας, επηρεάζει την όραση των παιδιών. Η σπονδυλική στήλη και η στάση του σώματος επηρεάζεται επίσης, αφού είναι διαρκώς καθισμένα στην καρέκλα ή ξαπλωμένα στον καναπέ. Πολλά παιδιά αναφέρουν πόνο στον αυχένα και πονοκεφάλους από την υπερβολική χρήση των μηνυμάτων.

  1. Επαναπρογραμματισμός του εγκεφάλου

Το internet δημιουργεί νέους νευρώνες στον εγκέφαλο των παιδιών, δημιουργώντας άλλες συνδέσεις και δίκτυα. Έτσι, τα παιδιά ερεθίζονται από την ευχαρίστηση που τους προσφέρει ένα μήνυμα σε ένα chat ή ένα κλικ σε μια ιστοσελίδα, εθίζονται στην άμεση ανταμοιβή που τους προσφέρει και περιμένουν κάτι αντίστοιχο και στην πραγματική ζωή. Και αυτό αλλάζει τον τρόπο που βλέπουν και μεταφράζουν τα πάντα γύρω τους.

  1. Έλλειψη γονικής επίβλεψης και ελέγχου

Η έλλειψη επίβλεψης και ελέγχουν των παιδιών από τους γονείς, μπορεί να οδηγήσει σε ένα σωρό προβλήματα. Όταν ένα παιδί δεν επιβλέπεται ή έχει υπερβολική “ηλεκτρονική” ελευθερία, τότε βρίσκεται εκτεθειμένο σε έναν κόσμο όπου υπάρχουν και σκοτεινές πλευρές. Cyber-bulling, ακατάλληλο περιεχόμενο, πορνογραφία, βία και ένα σωρό άλλοι κίνδυνοι ελλοχεύουν ανώνυμα στον κόσμο του διαδικτύου.

Η τεχνολογία σίγουρα είναι ένα κομμάτι της ζωής μας και απαραίτητο εργαλείο για την εξέλιξή μας. Όμως, σε όλα χρειάζεται ένα μέτρο και ειδικά στα παιδιά.

Φωτό από: WIXXMAG

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons