ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

8 τρόποι που κάνεις κακό στον υπολογιστή σου

Post by: 06/07/2017 0 comments

Πολλά από τα προβλήματα των υπολογιστών, οφείλονται στην παλαιότητα ή σε αστοχίες υλικών των κατασκευαστών. Υπάρχουν, όμως, και προβλήματα τα οποία δημιουργούμε μόνοι μας, λόγω άγνοιας ή αμέλειας.

 

Αυτοί είναι 8 συχνοί τρόποι με τους οποίους κάνεις κακό στον υπολογιστή σου.

  1. Δεν ενημερώνεις το antivirus πρόγραμμα που έχεις.

Οι hackers εκεί έξω, φτιάχνουν κι έναν νέο ιό ή κακόβουλο λογισμικό κάθε λίγο και λιγάκι. Έτσι, και οι εταιρίες antivirus προγραμμάτων βγάζουν συνεχώς ενημερώσεις (updates) για να αντιμετωπίσουν τις νέες απειλές. Αν δεν κάνεις, όμως, διαρκώς τις νέες ενημερώσεις, ο υπολογιστής σου και τα προσωπικά σου δεδομένα είναι σε κίνδυνο.

  1. Δεν ενημερώνεις τα προγράμματά σου.

Οι ενημερώσεις των προγραμμάτων είναι εξίσου σημαντικές με αυτές των antivirus προγραμμάτων, ειδικά αυτές που αφορούν το λειτουργικό σου σύστημα. Πολλές φορές εταιρίες όπως η Microsoft, ανακαλύπτουν κενά ασφαλείας, μέσω των οποίων μπορούν άγνωστοι να αποκτήσουν πρόσβαση στον υπολογιστή σου. Οπότε μην αναβάλεις ούτε λεπτό τις ενημερώσεις σου.

  1. Δεν κάνεις αρκετά συχνά backup.

Τα έγγραφά σου, οι φωτογραφίες σου, τα αρχεία σου, οι μουσικές σου, οι εργασίες σου, είναι ό,τι πιο σημαντικό έχεις. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις έναν εξωτερικό σκληρό δίσκο ή μια υπηρεσία cloud.

  1. Τα password σου είναι αδύναμα.

Όλοι έχουμε passwords. Πολλές συσκευές και υπηρεσίες μας αναγκάζουν να ορίσουμε ένα password, θέλουμε δεν θέλουμε. Passwords που περιλαμβάνουν το όνομά σου, κοινές λέξεις, την ημερομηνία γέννησής σου, τα 1234 είναι προβλέψιμα και αδύναμα. Μια μίξη από πεζά, κεφαλαία, αριθμούς και σύμβολα συνθέτουν ένα αρκετά δύσκολο password. Και μην ξεχνάς να αλλάζεις το password σου συχνά.

  1. “Κατεβάζεις” επικίνδυνα πράγματα.

Ένας από τους πιο σίγουρους τρόπους να καταστρέψεις τον υπολογιστή σου, είναι να κατεβάζεις ότι νάναι και ειδικά από μη-αξιόπιστους ιστότοπους. Στην καλύτερη περίπτωση θα γεμίσεις τον υπολογιστή σου με malware και adware, τα οποία θα τον επιβραδύνουν. Μην κατεβάζεις προγράμματα, ταινίες, torrents από sites που δεν ξέρεις.

  1. Έχεις εγκατεστημένα άχρηστα προγράμματα τα οποία τρέχουν και τραβάνε μνήμη.

Προγράμματα άχρηστα, freeware, shareware που εγκατέστησες κάποτε γιατί κάτι έψαχνες αλλά ξέχασες να τα απεγκαταστήσεις (το να πετάξεις το είδωλο από την επιφάνεια εργασίας δεν σημαίνει ότι έχεις απεγκαταστήσει το πρόγραμμα), μπορεί να τρέχουν στο background και να καθυστερούν τον υπολογιστή σου, τσακίζοντας τα νεύρα σου.

  1. Αφήνεις άχρηστα αρχεία να πιάνουν χώρο στο σκληρό σου δίσκο.

Βέβαια, το να υπάρχουν ξεχασμένα αυτά τα αρχεία στο σκληρό σου δίσκο, δεν μπορεί να βλάψει τον υπολογιστή σου, αλλά μπορεί να δημιουργήσουν πρόβλημα όταν ο σκληρός σου αρχίζει να γεμίζει. Φρόντισε να έχεις τουλάχιστον το 10% της χωρητικότητας του σκληρού σου δίσκου ελεύθερο.

  1. Δεν καθαρίζεις ποτέ τον υπολογιστή σου εξωτερικά.

Φυσικά, μη διανοηθείς να πιάσεις το σφουγγάρι και να βάλεις τον υπολογιστή σου κάτω από τη βρύση. Όμως, ο υπολογιστής σου έχει μια σειρά από ανεμιστηράκια και ψήκτρες τα οποία συχνά πιάνουν χνούδια και σκόνη, υπερθερμαίνοντας έτσι τον υπολογιστή, με σοβαρή πιθανότητα να χαλάσει ανεπανόρθωτα. Υπάρχουν ειδικά σπρέι με συμπιεσμένο αέρα που μπορείς να χρησιμοποιήσεις για να φυσήξεις τις ψήκτρες και να διώξεις τη σκόνη.

Φωτό από: Rede Fonte

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons