Η δύναμη της εικόνας έχει επηρεάσει το Internet σε όλους τους τομείς. Τα κείμενα έχουν μειωθεί πολύ και πρωταγωνιστικό ρόλο, πλέον, έχει η εικόνα και το βίντεο. Κάθε μέρα, σχεδόν 2 δισεκατομμύρια εικόνες ανεβαίνουν στο Twitter, στο Facebook και στο Instagram. Την ίδια στιγμή σε όλο τον κόσμο υπάρχουν 39 εκατομμύρια τυφλοί άνθρωποι και 246 εκατομμύρια με μειωμένη όραση. Αυτό σημαίνει ότι ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού είναι αποκλεισμένο από την μαγεία του internet, και ειδικά, των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Το Facebook όμως έρχεται να το αλλάξει αυτό, αφού ετοιμάζεται να λανσάρει ένα εργαλείο που θα “διαβάζει” τις εικόνες και θα περιγράφει στους ανθρώπους με μειωμένη ή καθόλου όραση το περιεχόμενό τους.
Οι τυφλοί άνθρωποι, ήδη χρησιμοποιούν ειδικό λογισμικό “ανάγνωσης οθόνης” για να μπορούν να χρησιμοποιούν τους υπολογιστές. Αυτοί οι “αναγνώστες” μετατρέπουν το περιεχόμενο της οθόνης σε λέξεις ή σε εκτυπώσεις του συστήματος Μπράιγ. Μόνο που το λογισμικό “ανάγνωσης οθόνης” μπορεί να διαβάσει μόνο κείμενο και όχι εικόνες.
Tώρα όμως, χάρη στην τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης, το Facebook μπορεί να αποκωδικοποιήσει τις εικόνες που ανεβαίνουν στο timeline και να τις μετατρέψει σε μια λεκτική περιγραφή. Μέχρι σήμερα, το ειδικό αυτό λογισμικό του Facebook μπορεί να αναγνωρίσει και να περιγράψει 80 εκατομμύρια εικόνες. Όσο περισσότερες εικόνες, όμως, σκανάρει, τόσο πιο “έξυπνο” γίνεται. Μερικά από τα πράγματα που το λογισμικό μπορεί έως τώρα να αναγνωρίσει είναι τα μέσα μεταφοράς (αυτοκίνητα, πλοία, λεωφορεία, αεροπλάνα ποδήλατα, μοτοσικλέτες), η φύση (βουνά, πάρκα, δέντρα, φυτά, θάλασσα, παραλίες, κύματα), τα σπορ, τα φαγητά, τους ανθρώπους και τις εκφράσεις τους.
Ο άνθρωπος πίσω από αυτό το εγχείρημα είναι ο προγραμματιστής του Facebook, Ματ Κινγκ, ο οποίος έχασε την όρασή του από μία ασθένεια που καταστρέφει τα φωτοευαίσθητα κύτταρα του αμφιβληστροειδή.
Η τεχνολογία αυτή είναι ακόμα στα σπάργανα αλλά σηματοδοτεί την κατεύθυνση των εξελίξεων. Μέχρι στιγμής, οι περιγραφές είναι σχετικά απλέ του τύπου “υπάρχουν δύο άνθρωποι στη φωτογραφία και χαμογελάνε” αλλά χρόνο με το χρόνο θα γίνονται πιο πλούσιες και γλαφυρές. Το συγκεκριμένο λογισμικό είναι διαθέσιμο μόνο σε συσκευές με σύστημα iOS, μόνο στα αγγλικά και μόνο σε λίγες χώρες, αλλά σύντομα αναμένεται να επεκταθεί.
Μπράβο στο Facebook!