ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ, ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Τι είναι το “ψηφιακό σου αποτύπωμα” και πώς μπορείς να τo διαχειριστείς;

Post by: 14/05/2020 0 comments

Κάθε email, κάθε ποστ, κάθε κλικ που κάνεις στο internet αφήνει ένα ίχνος. Κάθε κίνηση που κάνεις, αφήνει πίσω κι ένα μικρό ψηφιακό “ψιχουλάκι”, το οποίο δεν σβήνει σχεδόν ποτέ και σε ακολουθεί για μια ζωή. Φαντάσου ότι περπατάς σε μια παραλία. Σε κάθε σου βήμα, αφήνεις πίσω τα αποτυπώματά σου επάνω στην άμμο και αυτό επιτρέπει στον καθένα να ακολουθήσει τα βήματά σου, για να δει που πήγες και τι έκανες.

Αυτό είναι το ψηφιακό σου αποτύπωμα και, αντίθετα με τα αποτυπώματά σου στην παραλία που κάποια στιγμή θα σβήσουν, τα ψηφιακά σου αποτυπώματα το πιθανότερο είναι ότι θα υπάρχουν κάπου εκεί στο internet, για πάντα.

Τι είναι το “ψηφιακό αποτύπωμα”;

Το ψηφιακό σου αποτύπωμα είναι οτιδήποτε σε αφορά ή οτιδήποτε έχεις ανεβάσει εσύ online. Αυτό περιλαμβάνει τα social media, το blog σου, άρθρα για σένα ή γραμμένα από σένα, πληροφορίες για μέρη που επισκέφθηκες, πράγματα που αγόρασες, αναζητήσεις που έκανες κτλ.

Κάποια από αυτά τα ίχνη είναι εύκολο να ανιχνευθούν και κάποια άλλα, δυσκολότερο.

Αυτά τα ίχνη μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να αποκαλύψουν προσωπικές πληροφορίες για σένα, όπως είναι η ηλικία σου, το φύλο σου, η θρησκεία σου, οι πολιτικές σου πεποιθήσεις, τα ενδιαφέροντά σου. Αυτά είναι τα λεγόμενα cookies, τα οποία καταγράφουν τη δραστηριότητά σου και αποθηκεύουν τις προτιμήσεις σου, τα προϊόντα που έβαλες στο καλάθι σου, τα δεδομένα πρόσβασης του λογαριασμού σου και να σου προτείνουν πράγματα με βάση τις προτιμήσεις σου.

Οι πληροφορίες αυτές χρησιμοποιούνται από τους διαφημιστές για να σου πλασάρουν σχετικές διαφημίσεις, από πιθανούς εργοδότες για να χτίσουν το προφίλ σου και από εταιρίες για να σου πουλήσουν τα προϊόντα τους.

Πώς μπορείς να διαχειριστείς και να προστατέψεις τα “ψηφιακά σου αποτυπώματα”;

Δεν μπορείς να κρύψεις όλα σου τα ψηφιακά αποτυπώματα, αλλά υπάρχουν αρκετά πράγματα που μπορείς να κάνεις για να προστατέψεις τα δεδομένα σου:

  1. Γκούγκλαρε τον εαυτό σου. Ανακάλυψε τι υπάρχει δημοσιευμένο για σένα στο internet. Ψάχνε το όνομά σου σε τακτά χρονικά διαστήματα για να είσαι ενήμερη για το τι κυκλοφορεί για σένα. Βέβαια, το να κατεβάσεις περιεχόμενο που σε αφορά είναι λίγο δύσκολο, οπότε καλύτερα να προσέχεις πολύ τι ανεβάζεις και τι στέλνεις.
  2. Δημιούργησε ένα google alert για το όνομά σου (εδώ: www.google.com/alerts) ώστε να σε ειδοποιεί για κάθε ανάρτηση που σε αφορά.
  3. Προστάτευσε τα προσωπικά σου δεδομένα: μην μοιράζεσαι τη διεύθυνσή σου, το τηλέφωνό σου, τις τραπεζικές σου κάρτες. Επίσης, είναι καλύτερα να χρησιμοποιείς ψευδώνυμο, ώστε να μην αποκαλύπτεις το αληθινό σου όνομα.
  4. Σκέψου πριν ανεβάσεις κάτι στα κοινωνικά δίκτυα: μην ανεβάζεις ένα προσωρινό συναίσθημα σε ένα παντοτινό internet. Ο θυμός κρατάει λίγο, το internet για πάντα. Σκέψου τη φήμη σου.
  5. Κάνε λογοκρισία στις φωτογραφίες σου: οποιαδήποτε φωτογραφία, κάπου, κάποτε θα εμφανιστεί. Περιόρισε τις αναρτήσεις αμφιλεγόμενων φωτογραφιών. Λίγες στιγμές γέλιου, δεν αξίζουν να ντρέπεσαι μια ζωή.
  6. Αύξησε το επίπεδο της ιδιωτικότητάς σου στις ρυθμίσεις των κοινωνικών δικτύων και των διάφορων εφαρμογών που χρησιμοποιείς.
  7. Απόρριψε τη χρήση των δεδομένων σου από τα sites τα οποία επισκέπτεσαι.

Φωτό από: envato.com

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons