ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ, ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Τι είναι το Alibaba και σε τι διαφέρει από το Amazon;

Post by: 23/04/2020 0 comments

To Alibaba ιδρύθηκε το 1999 από τον καθηγητή αγγλικών Jack Ma στην Κίνα και είναι η μεγαλύτερη εταιρία ηλεκτρονικού εμπορίου στον κόσμο.

Ξεκίνησε ως μια online αγορά μεταξύ επιχειρήσεων (B2B), που έφερνε σε επαφή κατασκευαστές με επιχειρήσεις για παραγγελίες χονδρικής. Αργότερα, όμως, άρχισε να πουλάει τα πάντα στους πάντες, όπως οι ανταγωνιστές του, το Amazon και το eBay.

Σήμερα προσφέρει υπηρεσίες ηλεκτρονικού εμπορίου, online banking, υπηρεσίες cloud, τεχνολογία, διαφημιστικές υπηρεσίες και πολλά άλλα.

Όλες αυτές οι λειτουργίες, έχουν χωριστεί στις 3 μεγάλες πλατφόρμες του Alibaba Group: το Taobao (φέρνει κοντά πελάτες με πελάτες), το Tmall (φέρνει κοντά επιχειρήσεις με πελάτες) και το αρχικό Alibaba (ενώνει επιχειρήσεις με επιχειρήσεις).

Από το 2015, οι online πωλήσεις και τα κέρδη του Alibaba Group, ξεπερνούν κάθε χρόνο τις πωλήσεις και τα κέρδη όλων retailer των Ηνωμένων Πολιτειών μαζί, συμπεριλαμβανομένων του Walmart, του Amazon και του eBay.

Alibaba.com

Το alibaba.com είναι η ναυαρχίδα του ομίλου και είναι η πλατφόρμα που συνδέει τους κατασκευαστές με τους εμπόρους. Μέσω του alibaba.com, μπορεί μια εταιρία να βρει προϊόντα που την ενδιαφέρουν και να τα εισάγει χονδρικά στην χώρα της.

Μάλιστα, πολλές εμπορικές εταιρίες που πουλάνε προϊόντα στο Amazon, τα παίρνουν από το Alibaba.

Taobao

Το Taobao είναι το μεγαλύτερο ηλεκτρονικό κατάστημα στον κόσμο και 8ο site σε επισκεψιμότητα, σύμφωνα με το ranking της Alexa. Είναι διαθέσιμο μόνο στην κινεζική γλώσσα, αλλά αν θέλεις να αγοράσεις κάτι, μπορείς να χρησιμοποιήσεις έναν τοπικό πράκτορα που μπορεί να σε βοηθήσει στις αγορές σου, προσθέτοντας μια μικρή προμήθεια. Είναι παρόμοιο με το eBay και φέρνει κοντά μικρές επιχειρήσεις και απλούς καταναλωτές που θέλουν να πουλήσουν κάτι, με άλλους καταναλωτές. Έχει καθημερινά 299 εκατομμύρια χρήστες.

Tmall

Το Tmall (παλιότερα Taobao Mall) είναι το “Amazon της Κίνας” και φέρνει σε επαφή εμπόρους με καταναλωτές. Μετά το Taobao, είναι το 2 μεγαλύτερο ηλεκτρονικό κατάστημα στον κόσμο και 4ο site στο ranking της Alexa. Εξυπηρετεί πάνω από 180 εκατομμύρια πελάτες και έχει μερίδιο 47,6% στις online λιανικές πωλήσεις στην Κίνα.

Η διαφορά του Alibaba από το Amazon

Το Alibaba είναι μια πλατφόρμα και δεν πουλάει τίποτα το ίδιο προς τους καταναλωτές. Απλά, αποτελεί τον σύνδεσμο ανάμεσα σε πωλητές και αγοραστές. Δεν επεμβαίνει στις αγοραπωλησίες, ούτε και στην παράδοση των προιόντων.

Αντίθετα, το Amazon, είναι ένα μεταπωλητής, ο οποίος έχει τις δικές του αποθήκες και τρόπους παράδοσης. Πουλάει απευθείας στους καταναλωτές και αναλαμβάνει την παράδοση των προϊόντων.

Όσον αφορά το μέλλον, ενώ το Amazon έχει φτάσει σε ένα υψηλό σημείο ανάπτυξης, το Alibaba έχει ακόμα πολλά περιθώρια εξέλιξης, αφού η κινεζική αγορά έχει ακόμα τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης.

Φωτό από: camerdigitals.com

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons