Η Σίλικον Βάλεϋ είναι μια περιοχή στο νότιο τμήμα του κόλπου του Σαν Φρανσίσκο, στη Βόρεια Καλιφόρνια και είναι συνώνυμο της τεχνολογίας και της καινοτομίας από τις αρχές των 90’s. Κάποτε ήταν μια αραιοκατοικημένη περιοχή με λιγοστές φάρμες, αλλά ένας σεισμός και το Πανεπιστήμιο Στάνφορντ, έφεραν την τεχνολογία στην περιοχή. Ο Φρεντ Τέλμαν, ο οποίος ήταν καθηγητής στο Στάνφορντ, θεωρείται ο πατέρας της Silicon Valley, αφού ήταν αυτός που υποστήριξε και καθοδήγησε τους Bill Hewlett και David Packard, ώστε να δημιουργήσουν εκεί τη διάσημη εταιρία υπολογιστών. Την εποχή εκείνη ξεκίνησαν να κατασκευάζουν τρανζίστορ, για τα οποία χρειάζονταν πυρίτιο, δηλαδή Silicon, κάτι που υπήρχε σε αφθονία στην περιοχή. Το 1985 ο Don C. Hoefler, σε μια σειρά από άρθρα που δημοσίευσε για την περιοχή, χρησιμοποίησε για πρώτη φορά τον όρο “Silicon Valley”.
Αυτά είναι 10 πράγματα που δεν ξέρετε για τη Silicon Valley.
1. Ξεκίνησε από τη Hewlett Packard αλλά γιγαντώθηκε με την έκρηξη του internet
Οι Bill Hewlett και David Packard ήταν οι πρώτοι που εγκαταστάθηκαν στην Silicon Valley, αλλά τη δεκαετίας του 90 με την εξάπλωση του internet, άρχισαν να ξεφυτρώνουν δεκάδες start ups. Πρώτον, γιατί ήταν δίπλα στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ και δεύτερον είχε φθηνά ενοίκια και τρίτον ήταν κοντά στο Σαν Φρανσίσκο, από το οποίο μπορούσε να αντλήσει νέα ταλέντα. Τα περισσότερα από τα start ups της δεκαετίας του 90 καταστράφηκαν όταν έσκασε η φούσκα των dot com, αλλά κάποια λειτουργούν ακόμα και μεγαλουργούν, όπως είναι το eBay, η Google και το Netflix.
2. Παλιότερα ήταν γνωστή ως “Valley of Death”, δηλαδή “Κοιλάδα του Θανάτου”
Το 1985, πριν κερδίσει το σημερινό της όνομα, η Silicon Valley είχε το παρατσούκλι “Κοιλάδα του Θανάτου”, αφού όλοι είχαν πανικοβληθεί με την εξέλιξη των προσωπικών υπολογιστών και πίστευαν ότι θα φέρουν το τέλος της ανθρώπινης εργασίας.
3. Η Silicon Valley αποτελείται από 30 δήμους και 5 πανεπιστήμια
Η Silicon Valley είναι μια τεράστια περιοχή που περιλαμβάνει τους δήμους Cupertino, Los Gatos, Mountain View, San Jose, Sunnyvale, Santa Clara, Santa Cruz καθώς και πολλούς άλλους. Γεωγραφικά επεκτείνεται από το Σαν Φρανσίσκο έως το Σαν Χοσέ, αν και η αρχή και το τέλος της Silicon Valley είναι περισσότερο φιλοσοφικό θέμα και όχι γεωγραφικό. Αυτό, όμως, που παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην Silicon Valley είναι τα 5 πανεπιστήμια του, το Stanford University, το Harvard University of the West, το Northwestern Polytechnic University, το Carnegie Mellon University και το San Jose State University, οι απόφοιτοι των οποίων αποτελούν την πηγή άντλησης των νέων ταλέντων της τεχνολογίας.
4. Η Silicon Valley έχει τους περισσότερους εκατομμυριούχους στον κόσμο
Η καινοτομία και η τεχνολογία προσελκύουν δύο πράγματα: ρίσκο και επενδύσεις! Μπορεί το ρίσκο να είναι μεγάλο αλλά η ανταμοιβές μπορεί να είναι τεράστιες. Μπορείς να επενδύσεις σε ένα μικρό start up και πολύ γρήγορα, αν αυτό απογειωθεί, μπορεί να γίνεις εκατομμυριούχος. Για αυτό στη Silicon Valley, ζουν οι περισσότεροι εκατομμυριούχοι στον κόσμο. Ειδικά στην πόλη του Atherton ζουν οι πιο πολλοί εκατομμυριούχοι και μερικοί δισεκατομμυριούχοι. Υπάρχει μόνο ένα εστιατόριο, οπότε αν δεν σας αρέσει το σούσι, μάλλον θα πρέπει να παραγγείλετε.
5. Δεν υπάρχουν μπαρ κοντά στο πανεπιστήμιο του Στάνφορντ
Άρα, πώς διασκεδάζουν οι φοιτητές; Πανεπιστημιούπολη χωρίς μια συνοικία με μπαράκια, γίνεται; Λοιπόν, γίνεται, γιατί εδώ διαβάζουν και δουλεύουν διαρκώς!!! Επίσης, παίζουν πολύ πινγκ-πονκ (παραμύθι, τα τραπέζια πινγκ-πονκ στα γραφεία είναι μόνο για ντεκόρ). Πρέπει να φτάσεις στα όριο της περιοχής του Στάνφορντ, για να βρεις ένα μπαρ να βρέξεις το λαρύγγι σου (κάτι σαν ποτοαπαγόρευση, δηλαδή). Φυσικά, υπάρχουν και περιοχές της Silicon Valley που δεν είχαν πάντοτε και την καλύτερη φήμη. Το ανατολικό Palo Alto τη δεκαετία 90 είχε το μεγαλύτερο ποσοστό δολοφονιών σε ολόκληρη τη χώρα.
6. Ποιες εταιρίες εδρεύουν στη Silicon Valley;
Οι περισσότερες εταιρίες τεχνολογίας είτε ιδρύθηκαν, είτε εγκαταστάθηκαν εδώ. Αυτές είναι μερικές από τις μεγαλύτερες: Google, Hewlett-Packard, Intel, Apple, Facebook, Adobe Systems, eBay, Nvidia, Symantec Corporation, Yahoo!, Cisco Systems, LinkedIn, Mozilla, Xerox, Netflix, AOL, Sun Microsystems.
7. Πολλοί προγραμματιστές μένουν σε τροχόσπιτα
Οι τιμές των ακινήτων και των ενοικίων είναι απίστευτα υψηλές, και σίγουρα κάποιοι βγάζουν αρκετά χρήματα για μπορέσουν να έχουν σπίτι, αλλά αρκετοί που ξεκινάνε τώρα δεν μπορούν να συντηρούν σπίτι μόνοι τους. Έτσι, αναγκάζονται είτε να βρουν συγκάτοικο (μερικές φορές και αρκετούς) ή να ζήσουν σε τροχόσπιτο.
8. Κάποιοι εργαζόμενοι κάνουν ακόμη και σεξ στο γραφείο
Όλες οι εταιρίες τεχνολογίας προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα ευχάριστο περιβάλλον εργασίας, ώστε οι προγραμματιστές να δουλεύουν από το πρωί μέχρι το βράδυ. Είναι, όμως, τόσες πολλές ώρες στο γραφείο, που κάπως πρέπει να εκτονωθούν. Έτσι, πρόσφατα μια εταιρία έστειλε mail σε όλο το προσωπικό, ότι απαγορεύεται να κάνουν σεξ στο κλιμακοστάσιο. Πώς το ανακάλυψαν; Από τα προφυλακτικά…
9. Υπάρχουν παντού ρομποτάκια
Αν σου αρέσουν τα ρομπότ, η Silicon Valley είναι ο παράδεισός σου. Το πιο δημοφιλές είναι το Κ5 της εταιρίας Knightscope. Είναι ένα ρομπότ ασφαλείας με σένσορες και κάμερες, το οποίο ειδοποιεί την αστυνομία, μόλις αντιληφθεί κάποια παράνομη πράξη. Κι όλα αυτά με μηδαμινό κόστος, σε σχέση με έναν σεκιουριτά.
10. Στη Silicon Valley υπάρχουν κινητά οδοντιατρεία
Η καινοτομία δεν είναι μόνο να ανακαλύπτεις εφαρμογές, software και υπολογιστές. Είναι και να ανακαλύπτεις νέους τρόπους να είσαι πιο αποτελεσματικός. Στη Silicon Valley υπάρχουν κινητά οδοντιατρεία, τα οποία παρκάρουν στα παρκινγκ εταιριών όπως είναι η Google ή η Airbnb και φροντίζουν για τη στοματική υγιεινή των εργαζόμενων. Έτσι, και οι εργαζόμενοι κερδίζουν αλλά και η εταιρίες, αφού οι εργαζόμενοι δουλεύουν απερίσπαστοι, περισσότερες ώρες.
Φωτό από: Ozy