ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ, ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Τι είναι η κλίμακα Ρίχτερ που μετράμε το μέγεθος ενός σεισμού; (VIDEO)

Post by: 01/07/2021 0 comments
  • Ρίχτερ: κλίμακα μέτρησης του μεγέθους ενός σεισμού
  • Επινοήθηκε από τους σεισμολόγους Ρίχτερ και Γκούτενμπεργκ
  • Λογαριθμική κλίμακα που δεκαπλασιάζεται κάθε 1 μονάδα
  • Η μικρότερη και η μεγαλύτερη τιμή στην κλίμακα Ρίχτερ
  • Οι ισχυρότεροι πρόσφατοι σεισμοί στην Ελλάδα και στον κόσμο

 

Ρίχτερ: Μονάδα μέτρησης σεισμικών δονήσεων.

Η κλίμακα Ρίχτερ είναι μία κλίμακα μέτρησης του μεγέθους ενός σεισμού με τη βοήθεια σεισμογράφων, που καταγράφουν την ενέργεια που εκλύεται κατά τη διάρκεια ενός σεισμού.

Η κλίμακα Ρίχτερ επινοήθηκε από τον αμερικανό φυσικό και σεισμολόγο Τσαρλς Ρίχτερ και τον γερμανό σεισμολόγο Μπένο Γκούτενμπεργκ, το 1935 στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ.

Σήμερα, είναι μια από τις πιο διαδεδομένες κλίμακες μέτρησης σεισμών, αν και αναπτύχθηκαν και κάποιες άλλες, που έχουν μεγαλύτερη ακρίβεια και καλύτερη απεικόνιση του μεγέθους και της καταστροφικότητας ενός σεισμού.

Αρχές μέτρησης της κλίμακας Ρίχτερ.

Η κλίμακα Ρίχτερ είναι λογαριθμική και χρησιμοποιεί το πλάτος του μεγαλύτερου σεισμικού κύματος που καταγράφεται στον κύλινδρο του σεισμογράφου. Η αύξηση του μεγέθους του σεισμού κατά 1 μονάδα της κλίμακας Ρίχτερ ισοδυναμεί με 10 φορές ισχυρότερο σεισμό. Δηλαδή, ένας σεισμός 4 Ρίχτερ είναι 10 φορές ισχυρότερος από έναν σεισμό 3 Ρίχτερ και αντίστοιχα, ένας σεισμός 5 Ρίχτερ είναι 10 φορές ισχυρότερος από έναν σεισμό 4 Ρίχτερ και, άρα, 100 φορές ισχυρότερος από έναν σεισμό 3 Ρίχτερ.


Όσο για την έκλυση ενέργειας, κάθε βαθμός ισοδυναμεί με σχεδόν 32 φορές μεγαλύτερη έκλυση ενέργειας. Δηλαδή, 1 βαθμός Ρίχτερ απελευθερώνει ενέργεια ίση με την έκρηξη 170 γραμμαρίων δυναμίτιδας, ενώ 8 βαθμοί Ρίχτερ απελευθερώνουν ενέργεια ίση με την έκρηξη 6 εκατομμύριων τόνων δυναμίτιδας.

Αρχικά, αναπτύχθηκε  για να μετράει σχετικά επιφανειακούς σεισμούς μέτριας έως ισχυρής έντασης (3-7 R βαθμούς), το επίκεντρο των οποίων βρίσκονταν έως και 600 χιλιόμετρα μακριά από το σεισμογράφο. Οι πιο ασθενείς σεισμικές δονήσεις είχαν τιμή κοντά στο 0.  Σήμερα όμως, που οι σεισμογράφοι είναι πιο ευαίσθητοι, μπορούν να μετρήσουν μικρότερα μεγέθη σεισμών, οι οποίοι δεν γίνονται αντιληπτοί από τους ανθρώπους. Έτσι, όχι μόνο έχουμε μηδενικούς, αλλά και αρνητικούς σεισμούς, οι πιο ασθενείς από τους οποίους μπορεί να έχουν μέγεθος έως και -2 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ.

Όσον αφορά το ανώτερο μέγεθος σεισμού της κλίμακας Ρίχτερ θεωρητικά δεν υπάρχει όριο, όμως στην πράξη καμία σεισμική δόνηση δεν έχει καταγραφεί πάνω από 8.6 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ ή 9.5 στην πιο εξελιγμένη κλίμακα «σεισμικής ροπής».

 

Βαθμοί της κλίμακας Ρίχτερ.

< 0 R Μικροσεισμός: Δεν γίνεται αισθητός. Καταγράφεται

0 – 0,9 R Μικροσεισμός: Δεν γίνεται αισθητός. Καταγράφεται μόνο από σεισμογράφους.

1,0 – 1,9 R Μικροσεισμός: Δεν γίνεται αισθητός. Καταγράφεται μόνο από σεισμογράφους.

2,0 – 2,9 R Ασήμαντος: Σχεδόν πάντα μη αισθητός. Πιθανώς αισθητός από μερικούς ανθρώπους κοντά στο επίκεντρο. (Πάνω από 100.000 τέτοιοι σεισμοί γίνονται το χρόνο σε όλη τη Γη).

3,0 – 3,9 R Πολύ Ασθενής: Αισθητός κοντά στο επίκεντρο, χωρίς ζημιές. (Από 12.000 έως 100.000 σεισμοί το χρόνο σε όλη τη Γη).

4,0 – 4,9 R Ασθενής: Αισθητός στο μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού σε τοπικό επίπεδο, με ελαφρές συνήθως ζημιές στο εσωτερικό των κτιρίων κοντά στο επίκεντρο, χωρίς θύματα. (Από 2.000 έως 12.000 σεισμοί το χρόνο σε όλη τη Γη).

5,0 – 5,9 R Μέτριος: Αισθητός στο σύνολο του πληθυσμού σε τοπικό επίπεδο. Μέτριες έως σημαντικές ζημιές στα κτίρια ανεπαρκούς σχεδίασης σε ακτίνα 10 χιλιομέτρων από το επίκεντρο, πιθανώς και με κάποιες ανθρώπινες απώλειες. (από 200 έως 2.000 σεισμοί το χρόνο σε όλη τη Γη).

6,0 – 6,9 R Ισχυρός: Σοβαρές ζημιές σε ακτίνα 100 χιλιομέτρων από το επίκεντρο, ισχυρές έως βίαιες δονήσεις κοντά στο επίκεντρο. Μέτριες έως σοβαρές ζημιές στα κτίρια ανεπαρκούς σχεδίασης, ελάχιστες ζημιές στα ανθεκτικά και αντισεισμικά κτίρια. (από 20 έως 200 σεισμοί το χρόνο σε όλη τη Γη).

7,0 – 7,9 R Καταστροφικός: Μεγάλες καταστροφές και ανθρώπινες απώλειες, σε ακτίνα άνω των 100 χιλιομέτρων μακριά από το επίκεντρο. Σοβαρές ζημιές ή μερική κατάρρευση αρκετών κτιρίων, ολική κατάρρευση ορισμένων κτιρίων ανεπαρκούς σχεδίασης. Αν το επίκεντρο είναι στη θάλασσα, πιθανότητα δημιουργίας τσουνάμι. (Από 3 έως 20 σεισμοί το χρόνο σε όλη τη Γη).

8,0 – 8,9 R Εξαιρετικά Καταστροφικός: Εξαιρετικά μεγάλες καταστροφές και ανθρώπινες απώλειες, πολλές εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από το επίκεντρο. Μέτριες έως βαρύτατες ζημιές στα ανθεκτικά και αντισεισμικά κτίρια, ολική κατάρρευση στα κτίρια ανεπαρκούς σχεδίασης. Πιθανώς ολική καταστροφή κοντά στο επίκεντρο. Αν το επίκεντρο είναι στη θάλασσα, δημιουργία ισχυρών τσουνάμι. (λιγότεροι από 3 σεισμοί το χρόνο σε όλη τη Γη).

9,0 – 9,9 R Ασύλληπτα Καταστροφικός: Τεράστιες καταστροφές και τεράστιες ανθρώπινες απώλειες, πολλές χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από το επίκεντρο. Πιθανώς ακόμη και ολοκληρωτική καταστροφή της ζωής σε τοπικό επίπεδο, όλα τα κτίρια κοντά στο επίκεντρο καταρρέουν εντελώς. Αν το επίκεντρο είναι στη θάλασσα, τεράστια τσουνάμι που θα πλήξουν όλες τις γύρω ηπείρους. Μεγάλη μετατόπιση στις τοπικές τεκτονικές πλάκες, αλλαγές στο τοπικό ανάγλυφο και στο σχήμα των ακτογραμμών και πιθανή μετατόπιση νησιών. Αλλαγή στην ταχύτητα περιστροφής και στην κλίση του άξονα της Γης. Ελάχιστοι σεισμοί αυτού του μεγέθους έχουν καταγραφεί στην παγκόσμια ιστορία. Ο ισχυρότερος όλων, ήταν 9,5 R στην πόλη Βαλδίβια της Χιλής.

≥ 10,0 R Παγκόσμιος: Δεν υπάρχει τόσο μεγάλου μήκους ενιαίο σεισμογόνο ρήγμα στη Γη για να προκαλέσει κάτι τέτοιο. Μόνο από συμβάν πρόσκρουσης με αστεροειδή ή κομήτη μπορεί να συμβεί ή ειδικότερα για την τιμή «10 ακριβώς», αν έσπαζαν ταυτόχρονα 3 έως 5 διαδοχικά ρήγματα μεγάλου μήκους, κάτι εξαιρετικά απίθανο. Αν πάντως συνέβαινε, θα κατέστρεφε μία ολόκληρη ήπειρο, προκαλώντας δυνητικά έως και εκατομμύρια θανάτους, με ολοκληρωτική καταστροφή της ζωής και όλων των ανθρώπινων κατασκευών σε ακτίνα χιλιάδων χιλιομέτρων, και θα άλλαζε εντελώς το γεωγραφικό ανάγλυφο σε ολόκληρες χώρες. Επίσης, θα γινόταν αισθητός σε εξαιρετικά μεγάλες αποστάσεις, πιθανότατα και σε ολόκληρο ημισφαίριο της Γης.

 

Οι 5 ισχυρότεροι σχετικά πρόσφατοι σεισμοί στην Ελλάδα.

  1. 26 Ιουνίου1926 / Ρόδος, Αρχάγγελος / 8 Ρίχτερ
  2. 11 Αυγούστου 1903 / Κύθηρα, Μιτάτα / 7.9 Ρίχτερ
  3. 8 Νοεμβρίου 1905 / Χαλκιδική, Άθως / 7.5 Ρίχτερ
  4. 9 Ιουλίου 1956 / Αμοργός, Ποταμός / 7.5 Ρίχτερ
  5. 30 Αυγούστου 1926 / Σπάρτη / 7.2 Ρίχτερ

 

Οι 5 ισχυρότεροι σχετικά πρόσφατοι σεισμοί στον κόσμο

  1. 22 Μαΐου 1960 / Βαλδίβια, Χιλή / 9.4-9.6 Ρίχτερ
  2. 27 Μαρτίου 1964 / Αλάσκα / 9.2 Ρίχτερ
  3. 26 Δεκεμβρίου 2004 / Σουμάτρα, Ινδονησία / 9.1-9.3 Ρίχτερ
  4. 11 Μαρτίου 2011 / Ιαπωνία / 9.1 Ρίχτερ
  5. 4 Νοεμβρίου 1952 / Καμτσάτκα, Ρωσία / 9 Ρίχτερ

 

 

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons