Τα καλύτερα tips για να προστατευτείς από κακόβουλο λογισμικό, ιούς κα διαδικτυακές απάτες.
- Συνειδητοποίησε ότι είσαι ένας ελκυστικός στόχος για τους χάκερς. Μην σκέφτεσαι ότι δεν πρόκειται να τύχει σε σένα. Αν έχεις χρήματα (δεν έχει σημασία πόσα), αν έχεις ευαίσθητες πληροφορίες (όνομα χρήστη, password, έγγραφα, emails) ή εταιρικό προφίλ, είσαι υποψήφιος στόχος.
- Προστάτευε τα password των λογαριασμών σου και άλλαζέ τα τακτικά.
- Υιοθέτησε τον έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων, όπου δεν αρκεί η εισαγωγή του username και το password για να συνδεθείς στο λογαριασμό σου, αλλά και η εισαγωγή ενός ειδικού κωδικού.
- Να έχεις πάντα ενεργό ένα firewall ή ένα antivirus που να προστατεύει το δίκτυό σου από τις απειλές των κακόβουλων λογισμικών και των χάκερς.
- Πάντα να είσαι καχύποπτη και προσεκτική όταν ανοίγεις επισυναπτόμενα αρχεία σε emails. Ειδικά, emails που φαίνεται ότι στάλθηκαν από την τράπεζά σου, την εφορία, την ασφαλιστική σου εταιρία ή κάποια σοβαρή εταιρία με την οποία συναλλάσσεσαι.
- Τραπεζικές συναλλαγές ή online αγορές ή συναλλαγές που περιλαμβάνουν ευαίσθητες προσωπικές πληροφορίες, πρέπει να γίνονται μόνο από τον δικό σου υπολογιστή ή κινητό.
- Nα κάνεις back up τα δεδομένα σου σε τακτικά χρονικά διαστήματα. Και online και offline.
- Βεβαιώσου ότι ο υπολογιστής σου, τα λογισμικά σου και τα προγράμματα ασφαλείας είναι ενημερωμένα με τα τελευταία updates.
- Πρόσεχε τα στικάκια, τους εξωτερικούς σκληρούς δίσκους, ακόμα και τα smartphones, γιατί υπάρχει περίπτωση να περιέχουν ιούς και κακόβουλο λογισμικό.
- Σκέψου πριν μοιραστείς προσωπικές πληροφορίες στα social media.
- Καλό είναι, αν μπορείς, να παρακολουθήσεις κάποιο σεμινάριο ιντερνετικής ασφάλειας, για να αποκτήσεις περισσότερες γνώσεις και εμπειρία στη διαχείριση των πληροφοριών σου.
- Ρύθμισε το κινητό σου να κλείνει μετά από μια μικρή περίοδο αδράνειας και βάλε ένα μοτίβο ασφαλείας.
- Να θυμάσαι ότι τα free software δεν είναι ποτέ… free. Πάντα θα εγκαθιστούν κάτι έξτρα στον υπολογιστή σου, όπως ένα adware, μια επέκταση στον browser που κάτι θα μετράει ή ένα δεύτερο software που δεν θέλεις. Για παράδειγμα, κάποιος διαμοιραστής torrents άρχισε να χρησιμοποιεί τους υπολογιστές των χρηστών του, για να κάνει Bitcoin mining. Γι’ αυτό, πάντα να δίνεις προσοχή σε αυτό που αναφέρει ο installation wizard.
- Επιπλέον, πάντα να είσαι προσεκτική με τις άδειες που δίνεις στις διάφορες εφαρμογές. Για παράδειγμα, δεν μπορεί μια εφαρμογή για τον καιρό να ζητάει πρόσβαση στην κάμερα και στις φωτογραφίες σου.
- Τα κινητό σου είναι μια ανοιχτή πύλη πρόσβασης στα προσωπικά σου δεδομένα, τα μυστικά σου και τα χρήματά σου. Για αυτό να το προσέχεις σαν τα μάτια σου.
- Μην εμπιστεύεσαι κανένα. Το internet είναι γεμάτο κρυφές παγίδες. Κάθε φορά που κερδίζεις ένα δώρο, δέχεσαι μια πρόσκληση, σου χαρίζουν ένα εκπτωτικό κουπόνι, σκέψου το λόγο. Γιατί το κάνουν αυτό; Τους ξέρεις; Είναι κάποιο γνωστό και αξιόπιστο site; Κάνε ακριβώς αυτό που θα συμβούλευες ένα παιδί: μη μιλάς σε αγνώστους.
- Πέτα ό,τι δεν χρησιμοποιείς. Αν υπάρχουν στη συσκευή σου, εφαρμογές, προγράμματα, έγγραφα που δεν έχεις χρησιμοποιήσει τους τελευταίους 6 μήνες, πέταξέ τα. Κράτα τη συσκευή σου καθαρή από περιττά πράγματα και πιθανά τρωτά σημεία που μπορούν να εκμεταλλευτούν οι κακοί του internet.
Φωτό από: RemoteWorkerTech