ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ, ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Ποιος σχεδίασε τον Smiley;

Post by: 21/01/2021 0 comments

Αυτή είναι η ιστορία του Smiley, της ευτυχισμένης φατσούλας και τα ελάχιστα χρήματα που κέρδισε ο δημιουργός του!

Ο Χάρβεϊ Μπολ, μπορεί να σου είναι εντελώς άγνωστος, όμως δημιούργησε ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα σύμβολα στον κόσμο: τον Smiley!

Η μορφή του Smiley, της διάσημης χαμογελαστής, παιδικής φατσούλας, προϋπήρχε, αλλά στην μορφή που τον ξέρουμε σήμερα, εμφανίστηκε στις αρχές του 1960. Τον δημιούργησε ο Χάρβεϊ Μπολ το 1963, ένας γραφίστας στο Γούρτσεστερ της Μασαχουσέτης των ΗΠΑ, για μια τοπική ασφαλιστική εταιρία, την State Mutual Life Assurance.

Η ιστορία λέει, ότι η State Mutual Life Assurance μόλις είχε εξαγοράσει μια άλλη ασφαλιστική εταιρία, την Guarantee Mutual Insurance Company of Ohio, κάτι που δημιούργησε ένα κακό κλίμα και έριξε την ψυχολογία του προσωπικού. Η διευθύντρια προωθητικών ενεργειών, Τζόι Γιανγκ, θέλοντας να τονώσει το ηθικό των υπαλλήλων, ανέθεσε στον Χάρβεϊ Μπολ να σχεδιάσει μια κονκάρδα που να συνοδεύει την «καμπάνια φιλίας» για τη νέα εποχής της εταιρίας.

Αυτός, σχεδίασε τη γνωστή φατσούλα με το έντονο κίτρινο χρώμα. Στην αρχή, έβαλε μόνο το στόμα, αλλά μετά συνειδητοποίησε, ότι αν γυρίσεις την κονκάρδα ανάποδα, το χαμόγελο γινόταν κατσούφιασμα. Οπότε, πρόσθεσε τα δύο ματάκια, τα οποία φρόντισε να είναι διαφορετικά μεταξύ τους, ώστε αυτή η ατέλεια να δίνει στον Smiley μια πιο ανθρώπινη χροιά.

Αρχικά, τυπώθηκαν 100 κονκάρδες για το προσωπικό, αλλά σύντομα άρχισαν να τις ζητούν και οι πελάτες, κι έτσι η εταιρία παρήγγειλε άλλες 10.000, οι οποίες έγιναν ανάρπαστες. Αργότερα, την ίδια χρονιά, μια τηλεοπτική παιδική εκπομπή με το όνομα «Funny Company», δημιούργησε έναν ήρωα, ο οποίος είχε ζωγραφισμένο στο καπέλο του τον Smiley και έκλεινε με τον Smiley και το σλόγκαν «Keep Smiling». Αυτό, έφερε, ακόμα μεγαλύτερη δημοτικότητα στη γνωστή φατσούλα και αγαπήθηκε από το κοινό.

Ο Χάρβεϊ Μπολ σχεδίασε τον Smiley μέσα σε 10 λεπτά και πληρώθηκε για αυτό 45 δολάρια. Όμως, κανείς, ούτε ο Μπολ, ούτε η State Mutual Life Assurance, δεν σκέφτηκαν να κατοχυρώσουν τα πνευματικά δικαιώματα του Smiley.

Έτσι, τον Σεπτέμβριο του 1970, δύο αδέλφια από την Φιλαδέλφεια, ο Μπέρναρντ και ο Μάρεϊ Σπέιν, χρησιμοποίησαν τον Smiley μαζί με το σλόγκαν «Have a happy day», για να φτιάξουν κονκάρδες, αφίσες, αυτοκόλλητα, κούπες, T-shirt κλπ, πουλώντας εκατομμύρια αντικείμενα.

Στη συνέχεια, το 1972, ο Γάλλος Φράνκλιν Λουφρανί κατοχύρωσε πρώτος τον Smiley σε 100 χώρες του κόσμου. Ο Λουφρανί, χρησιμοποιούσε τον Smiley ως λογότυπο της στήλης των καλών νέων στην εφημερίδα του, France Soir.

Ο Λουφρανί, δημιούργησε την Smiley Company, η οποία διαχειρίζεται τα πνευματικά δικαιώματα του Smiley και το 2012 είχε κύκλο εργασιών 167 εκατομμύρια δολάρια.

Ο δημιουργός του Smiley, Χάρβεϊ Μπολ, δεν έβγαλε ποτέ χρήματα από τη δημιουργία του, παρά μόνο τα 45 δολάρια που πληρώθηκε αρχικά. Πέθανε σε ηλικία 79 ετών, στις 12 Απριλίου του 2001.

Η ασφαλιστική εταιρία State Mutual Life Assurance, η οποία πλέον ονομάζεται Worcester Mutual Fire Insurance, χρησιμοποιεί ακόμα και σήμερα τον Smiley στα έντυπά της!

 

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons