ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ, ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Οι 7 λόγοι που οδήγησαν το Amazon στην κορυφή! (VIDEO)

Post by: 28/01/2021 0 comments

Όταν το Amazon ξεκίνησε τον Ιούλιο του 1994, κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί την τεράστια εξέλιξή του. Αρχικά, ήταν ένα site που απλά πουλούσε βιβλία. Σε ένα μήνα, όμως, έφτασε να στέλνει βιβλία σε 40 διαφορετικές χώρες. Αυτός, ήταν ο πρώτος καλός οιωνός για την επιτυχία του Amazon. Σύντομα ξεκίνησε τμήμα έκδοσης βιβλίων και σιγά-σιγά εξαπλώθηκε σε μεγάλο e-shop με παιχνίδια, ηλεκτρονικά και τρόφιμα. Η εταιρία εξελίχθηκε στην κορυφαία εταιρία ηλεκτρονικού εμπορίου στον κόσμο, με κύκλο εργασιών 75.5 δισεκατομμύρια δολάρια, μόνο το πρώτο τρίμηνο του 2020.

Ποιοι, όμως, είναι οι λόγοι που το Amazon κατάφερε να γίνει τόσο επιτυχημένο;

1. Τεράστια ποικιλία από προϊόντα, άμεσα διαθέσιμα
Η τεράστια ποικιλία προϊόντων κάνει τη ζωή των καταναλωτών πολύ πιο εύκολη. Η επιλογή γίνεται απλή υπόθεση και μπορούν να αγοράσουν ό,τι θέλουν από ένα μόνο κατάστημα.  Για παράδειγμα, το Amazon προσφέρει πάνω από 3.000 διαφορετικές επιλογές για χορτόσουπα. Επιπλέον, έχει βιβλία, μουσική, ηλεκτρονική, προϊόντα για την υγεία, το αυτοκίνητο, ρούχα και πολλά άλλα. Όλη αυτή η τεράστια ποικιλία προσελκύει πελάτες που ψάχνουν κάτι πολύ συγκεκριμένο, αλλά ταυτόχρονα βρίσκουν και άλλα αγαθά ή υπηρεσίες που χρειάζονται.

2. Κερδίζει διαρκώς τον ανταγωνισμό
Όταν οι καταναλωτές θέλουν να αγοράσουν κάτι, βασικά συγκρίνουν τρία πράγματα: τιμή, γρήγορη παράδοση και αξιόπιστο σέρβις. Οι καταναλωτές επιλέγουν το Amazon ξανά και ξανά, γιατί κάνει αυτά τα τρία πράγματα μαζί καλύτερα από κάθε άλλο ηλεκτρονικό κατάστημα. Μάλιστα, πολλές μεγάλες εταιρίες, ηλεκτρονικές και μη, φοβούνται τον λεγόμενο «Death By Amazon» (Θάνατο από το Amazon), αφού σε όποια αγορά αποφασίζει να επεκταθεί το Amazon, κυριαρχεί.

3. Καινοτομία
Ο Τζεφ Μπέζος πιστεύει ότι το Amazon είναι τόσο επιτυχημένο γιατί η καινοτομία είναι στο DNA του. Η φιλοσοφία της εταιρίας επιτρέπει στα στελέχη της να δημιουργούν χωρίς να φοβούνται την αποτυχία. Ο ίδιος ο Μπέζος υποστηρίζει ότι πρέπει να αποδεχθούν την αποτυχία, γιατί αυτή είναι που τους εξελίσσει και τους πηγαίνει ένα βήμα πιο μπροστά από την ανταγωνισμό. Με καινοτομίες  όπως οι αγορές με ένα κλικ, το απίστευτα προηγμένο ρομποτικό σύστημα διαλογής παραγγελιών, η παράδοση σε 2 ώρες με το Prime Now, οι δοκιμές του Prime Air που θα παραδίδει σε μισή ώρα τα προϊόντα με drones, τα Amazon Alexa και Echo που προωθούν το έξυπνο σπίτι, το Kiddle που έδωσε ώθηση στα e-books, όλα αυτά διαφοροποιούν το Amazon από τον ανταγωνισμό και κάνουν τη ζωή των καταναλωτών πολύ πιο εύκολη.


4. Δωρεάν αποστολή και επιστροφές
Πολλές φορές, τα έξοδα αποστολής των ηλεκτρονικών καταστημάτων είναι υψηλά και οι επιστροφή προϊόντων κοστίζει έξτρα χρήματα. Το Amazon, προσφέροντας σε πολλές περιπτώσεις δωρεάν αποστολή και επιστροφή των προϊόντων του, κατάφερε να προσέλκυσε νέους πελάτες, οι οποίοι αρχικά δεν ήταν θετικοί στις ηλεκτρονικές αγορές.

5. Εξυπηρέτηση πελατών
Ένας από τους βασικούς στόχους του Amazon είναι να γίνει η πιο πελατοκεντρική εταιρία του πλανήτη. Το τμήμα εξυπηρέτησης πελατών του Amazon έχει κερδίσει πολλές διακρίσεις για την γρήγορη επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι πελάτες του. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι άλλο ένα εργαλείο που χρησιμοποιεί το Amazon για να επικοινωνεί με τους πελάτες του και να λύνει τις απορίες τους και τα προβλήματα τους. Γιατί γνωρίζει καλά πώς οι πιο σημαντικές αξίες ενός ηλεκτρονικού καταστήματος είναι η φήμη και η αξιοπιστία του.

6. Απίστευτα «δεμένη» ηγετική ομάδα
Μια βασική διαφορά που έχει το Amazon σε σχέση με τους άλλους τεχνολογικούς κολοσσούς, είναι ότι διοικείται από μια πολύ δεμένη και πιστή στη εταιρία ομάδα, η οποία παραμένει ίδια εδώ και χρόνια. H S-Team του Τζεφ Μπέζος έχει 26 στελέχη, τα οποία είναι πιστά στο Amazon και στις αξίες του. Δεν υπάρχουν πολλές αποχωρίσεις και αυτό είναι κάτι που ο Τζεφ Μπέζος διαφημίζει διαρκώς.

7. Πού οφείλει το όνομά της
Αρχικά, το όνομα της εταιρίας ήταν Cadabra. Σε λίγους μήνες όμως έγινε Amazon, όνομα εμπνευσμένο από το μεγαλύτερο ποταμό του κόσμου, τον Αμαζόνιο. Ήταν ένα όνομα ιδιαίτερο, εξωτικό και η ροή της εταιρίας συμβάδιζε με τον «ποταμό» του διαδικτύου, που κυλάει παντού. Η επιχείρηση ξεκίνησε από το γκαράζ του σπιτιού του ιδιοκτήτη της, στην πόλη Bellevue, της πολιτείας Ουάσινγκτον.

 

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons