ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ, ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Μυστικά για να φορτίζεις σωστά το κινητό σου!

Post by: 13/01/2022 0 comments
  • Υπάρχει περίπτωση να χαλάσεις την μπαταρία του κινητού αν το φορτίζεις πολύ ώρα ή πολύ συχνά;
  • Αυτά είναι μερικά tips για να διατηρήσεις την μπαταρία του κινητού σε καλή κατάσταση όσο το δυνατόν περισσότερο.
  • Τρία πράγματα χαλάνε την μπαταρία σου: ο αριθμός των φορτίσεων, η θερμοκρασία και ο χρόνος.
  • Πρέπει να αφήνω την μπαταρία μου να φορτίζει στο 100%;
  • Πρέπει να αφήνω το κινητό μου να φορτίζει όλη νύχτα;
  • Μην αφήνεις τη μπαταρία σου να ζεσταίνεται.

Γιατί η μπαταρία του κινητού σου χειροτερεύει με το χρόνο; Όταν ήταν καινούργια, η μπαταρία σου σου έφτανε για να σερφάρεις όλη μέρα στο internet και πλέον δεν διαρκεί ούτε μέχρι το μεσημέρι!

Συνήθως, για αυτό ευθύνεται ο τρόπος που χρησιμοποιείς το κινητό σου: οι εφαρμογές που έχεις εγκατεστημένες, όλα τα άχρηστα πράγματα που αποθηκεύεις, οι ρυθμίσεις που έχεις βάλει και οι ειδοποιήσεις που δεν σταματάνε να έρχονται. Όλα αυτά απαιτούν ενέργεια και εξαντλούν την μπαταρία σου.

Για αυτό πρέπει να μάθεις πώς να φορτίζεις σωστά την μπαταρία σου, ώστε να παραμείνει αποδοτική για όσο το δυνατόν περισσότερο.

Η απόδοση της μπαταρίας σου μειώνεται με το χρόνο΄.

Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί να διατηρεί τα επίπεδα ενέργειας που είχε στην αρχή. Αν και κανονικά πρέπει να έχει διάρκεια ζωής τρία με πέντε χρόνια ή περίπου 500 έως 1000 φορτίσεις, στην ουσία μετά από 3 χρόνια η μπαταρία σου θα έχει εξασθενήσει αρκετά.

Τρία πράγματα χαλάνε την μπαταρία σου: ο αριθμός των φορτίσεων, η θερμοκρασία και ο χρόνος.

Όμως, με μερικές συμβουλές μπορείς να διατηρήσεις τη μπαταρία σου για όσο το δυνατόν περισσότερο.

Πότε πρέπει να φορτίζεις το κινητό σου;

Ο χρυσός κανόνας είναι πάντα να διατηρείς τη μπαταρία σου ανάμεσα στο 30% και στο 90%. Φόρτισέ την μόλις πέσει κάτω από 50%, αλλά μην την αφήνεις να γεμίζει στο 100%. Όταν αφήνεις μια μπαταρία ιόντων λιθίου να φορτίζει σχεδόν στο 100%, μειώνεις το χρόνο ζωή της.

Επίσης, είναι εξίσου κακό να αφήνεις την μπαταρία σου να εξαντλείται κάτω από το 20%. Οι μπαταρίες ιόντων λιθίου δεν πρέπει να δουλεύουν στα όρια. Καλύτερα, να θυμάσαι ότι το όριο του 20% είναι μια ρεζέρβα για τις απαιτητικές  ημέρες. Έτσι, όποτε βλέπεις την μπαταρία σου να πλησιάζει αυτό το όριο, σημαίνει ότι πρέπει να την φορτίσεις, πριν αρχίσει το κινητό να βγάζει προειδοποίηση για χαμηλό επίπεδο μπαταρίας.

Πρέπει να αφήνω την μπαταρία μου να φορτίζει στο 100%;

Όχι ή τουλάχιστον όχι κάθε φορά που την φορτίζεις. Κάποιοι προτείνουν ότι πρέπει να κάνεις μια πλήρη αποφόρτιση και μια στη συνέχεια μια πλήρη φόρτιση στη μπαταρία σου, μια φορά το μήνα – κάτι που υποστηρίζουν ότι επαναφέρει την μπαταρία, όπως ένα restart επαναφέρει ένα laptop. Αλλά αυτό είναι ένας μύθος, που δεν ισχύει για τις μπαταρίες ιόντων λιθίου.

Για να διατηρήσεις την υγεία της μπαταρίας σου για περισσότερο χρόνο, οι μικρές «μερικές» φορτίσεις είναι καλύτερες από την πλήρη φόρτιση. Κάποια iPhone μάλιστα έχουν ειδική ρύθμιση, η οποία καθυστερεί την φόρτιση του κινητού μόλις περάσει το 80%, σε συνδυασμό μάλιστα με την τοποθεσία του χρήστη. Αν είναι σε ταξίδι, τότε θα επιτρέψει την πλήρη φόρτιση, αν όμως είναι στο σπίτι ή στο γραφείο, θα την καθυστερήσει.

Πρέπει να αφήνω το κινητό μου να φορτίζει όλη νύχτα;

Αν και είναι πολύ βολικό να βρίσκεις ένα φορτισμένο κινητό με το που ξυπνάς, είναι καλύτερα να το αποφεύγεις. Κάθε πλήρης φόρτιση θεωρείται ένα «κύκλος» και η μπαταρία σου είναι σχεδιασμένη να διαρκεί ένα συγκεκριμένο αριθμό «κύκλων».

Αν το αφήσεις να φορτίζει όλη νύχτα είναι βέβαιο ότι θα ξεπεράσει το 80% της φόρτισης, το οποίο είναι και το ιδανικό όριο για την καλή υγεία της μπαταρίας σου. Βέβαια, τα περισσότερα smartphones έχουν ενσωματωμένες προστασίες, που προστατεύουν την μπαταρία σου από το να φορτίζει μετά την πλήρη φόρτιση.

Όμως, μπορεί η μπαταρία σου να φορτίσει στο 100% αλλά μετά από λίγο, επειδή το κινητό σου είναι σε κατάσταση αναμονής, η μπαταρία θα πέσει στο 99% και ο φορτιστής θα την ξαναφορτίσει πάλι στο 100%. Έτσι, το κινητό σου θα φορτίζει όλη νύχτα, κάτι που μπορεί να υπερθερμάνει την μπαταρία σου, και αυτό είναι επίσης κακό. Αν δεν θέλεις να συμβεί αυτό, μπορείς να βγάλεις την προστατευτική θήκη του όσο το φορτίζεις, αλλά δεν είναι και πολύ βολικό.

Οπότε, είναι καλύτερα να φορτίζεις το κινητό σου την ημέρα, είτε με το πρωινό σου, είτε στο γραφείο σου, όπου μπορείς να παρακολουθείς πόσο έχει φορτίσει.

Μπορώ να χρησιμοποιήσω οποιονδήποτε φορτιστή;

Όποτε μπορείς, είναι καλό να χρησιμοποιείς τον φορτιστή που είχε μαζί του το κινητό σου, για να είσαι σίγουρη ότι έχει τις σωστές προδιαγραφές. Ή τουλάχιστον να χρησιμοποιείς ένας φορτιστή που να ξέρεις ότι ανταποκρίνεται στις προδιαγραφές του κινητού σου. Φτηνές εναλλακτικές λύσεις από πλανόδιους ή αναξιόπιστα καταστήματα είναι καλό να τις αποφεύγεις, γιατί μπορούν να βλάψουν το κινητό σου ή ακόμα και να πάρουν φωτιά.

Μην αφήνεις τη μπαταρία σου να ζεσταίνεται.

Η θερμοκρασία είναι ένας από τους μεγαλύτερους εχθρούς της μπαταρίας σου. Μην αφήνεις την μπαταρία σου ούτε να ζεσταθεί πολύ, αλλά ούτε και σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες – ειδικά όταν φορτίζει. Αν ένα κινητό ζεσταθεί πολύ, μπορεί να βλάψει την μπαταρία.

Η φόρτιση του κινητού από ένα power bank, στην παραλία κάτω από τον ήλιο, είναι το χειρότερο που μπορείς να κάνεις στο κινητό σου. Προσπάθησε να φορτίσεις το κινητό σου στη σκιά, σε ένα δροσερό σημείο.

Το ίδιο συμβαίνει και με το κρύο. Αν γυρίσεις από μια μεγάλη βόλτα έξω στο κρύο, καλύτερα να αφήσεις το κινητό σου να επανέλθει σε θερμοκρασία δωματίου πριν το βάλεις να φορτίσει.

Μυστικά για να βελτιώσεις τη ζωή της μπαταρίας σου.

  • Αν δεν σκοπεύεις να χρησιμοποιήσεις το κινητό σου για αρκετό καιρό, φόρτισε την μπαταρία στο 50% πριν το αποθηκεύσεις.
  • Προσπάθησε να χρησιμοποιείς πιο συχνά την επιλογή power save, η οποία μειώνει την κατανάλωση ενέργειας, άρα και τον κύκλο φορτίσεων του κινητού σου.
  • Ενεργοποίησε το Dark Mode σε κινητό και εφαρμογές, αφού το κινητό σου σβήνει τα pixels που δείχνουν μαύρο, με αποτέλεσμα να καταναλώνει λιγότερη ενέργεια. Ή μείωσε την φωτεινότητα της οθόνης σου.
  • Απενεργοποίησε τις αυτόματες ενημερώσεις στις εφαρμογές που δεν χρησιμοποιείς συχνά.
  • Σβήσε το κινητό σου τη νύχτα ή ενεργοποίησε το Airplane mode.
  • Μην χρησιμοποιείς φτηνά ακουστικά και φορτιστές.
Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons