ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ, ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Μετάλλιο ανακύκλωσης! Όλα τα μετάλλια στην Ολυμπιάδα του Τόκυο το 2020, θα κατασκευαστούν από ανακυκλωμένες ηλεκτρονικές συσκευές!

Post by: 02/01/2020 0 comments

Το καλοκαίρι του 2020, θα γίνουν οι 32οι Ολυμπιακοί Αγώνες, στο Τόκυο της Ιαπωνίας. Ένα τεράστιο αθλητικό γεγονός που αναμένεται να συγκεντρώσει όλα τα φώτα της δημοσιότητας.

Οι Ιάπωνες βλέπουν αυτούς τους Ολυμπιακούς Αγώνες σαν μια ευκαιρία να δώσουν έμφαση σε θέματα κλιματικής αλλαγής και βιωσιμότητας και, με μια σειρά από καινοτομίες, θέλουν να κάνουν τους αγώνες αυτούς ουδέτερους σε εκπομπές άνθρακα.

Πολλές από τις καινοτομίες που εξελίχθηκαν για τους αγώνες, προβλέπεται να υιοθετηθούν μόνιμα από τις πόλεις της Ιαπωνίας.

  • Οι φόρμες θα είναι από ανακυκλωμένο πλαστικό.
  • Θα δημιουργηθούν ψυχρές ζώνες για τους πεζούς, ώστε να αντεπεξέλθουν στις υψηλές θερμοκρασίες.
  • Χτίζονται λίγα νέα κτήρια, τα οποία κατασκευάζονται κυρίως από ξυλεία βιώσιμων καλλιεργειών, η οποία θα χρησιμοποιηθεί στη συνέχεια σε δημόσιους χώρους, όπως πάρκα, παγκάκια κτλ.
  • Η ενέργεια των αγώνων θα προέρχεται αποκλειστικά από ανανεώσιμες πηγές.
  • Η Ολυμπιακή δάδα θα είναι φτιαγμένη από ανακυκλωμένο αλουμίνιο και τα βάθρα των απονομών, από ανακυκλωμένα πλαστικά οικιακής χρήσης και θαλάσσια απορρίμματα.
  • Πολλά ρομπότ θα χρησιμοποιηθούν για τη βοήθεια και την ενημέρωση του κοινού.

Η πιο συμβολική καινοτομία όμως, θα είναι τα μετάλλια, τα οποία θα κατασκευαστούν εξολοκλήρου από ανακυκλωμένες ηλεκτρονικές συσκευές.

Η οργανωτική επιτροπή ξεκίνησε αυτή τη πρωτοβουλία από το 2017 και ζήτησε από όλους τους δήμους και τις κοινότητες της Ιαπωνίας, να συγκεντρώσουν και να τους στείλουν τα παλιά τους smartphones, laptops και gadgets. Ο στόχος είναι να συγκεντρώσουν 30,3 κιλά χρυσό, 4,1 τόνους ασήμι και 2.7 τόνους χαλκό, από όλες αυτές τις συσκευές.

Για παράδειγμα, η μέση ηλεκτρονική συσκευή περιέχει 25 μικρογραμμάρια χρυσού.

Σε πολύ λίγο χρονικό διάστημα, το 90% των δήμων της χώρας ανταποκρίθηκε, συγκεντρώνοντας πάνω από 47.488 τόνους παλιών ηλεκτρονικών συσκευών, ανάμεσά τους και πάνω από 5 εκατομμύρια παλιά κινητά τηλέφωνα.

Οι αρχές σκοπεύουν να πετύχουν το στόχο τους μέχρι τον ερχόμενο Μάρτιο.

Με την ανθρωπότητα να παράγει σχεδόν 44.7 εκατομμύρια τόνους ηλεκτρονικά απόβλητα, η πρωτοβουλία αυτή είναι μια μικρή, αλλά δημιουργική λύση στο πρόβλημα της διαχείρισης αυτών των απορριμμάτων.

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons