ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ, ΕΠΙΣΤΗΜΗ

«Ηδονόμετρο»: τι είναι το πρωτοποριακό ψηφιακό εργαλείο που μετράει την ευτυχία μας;

Post by: 28/05/2020 0 comments

Αυτό που εύχονται οι πιο πολλοί άνθρωποι να είχαν στη ζωή τους είναι περισσότερη ευτυχία. Πόσο ευτυχισμένοι είμαστε όμως; Υπάρχει κάποιος τρόπος να το ανακαλύψουμε; Πώς μπορούμε να κατανοήσουμε ή να βελτιώσουμε κάτι που δεν μπορούμε να μετρήσουμε;

Η απάντηση υπάρχει ήδη από το 2009 και λέγεται «Ηδονόμετρο» και μπορείς να το βρεις στο site hedonometer.org. Είναι ένας μηχανισμός που μετράει την ευτυχία μεγάλων πληθυσμιακών ομάδων, σχεδόν σε πραγματικό χρόνο.

Οι μετρήσεις του «Ηδονόμετρου» βασίζονται στις εκφράσεις και τις λέξεις που χρησιμοποιούν κυρίως οι χρήστες του Twitter.

Πότε εμφανίστηκε το «Ηδονόμετρο»;

Το «Ηδονόμετρο» εμφανίστηκε για πρώτη φορά ως όρος το 1880 και χρησιμοποιήθηκε από τον οικονομολόγο Francis Ysidro Edgeworth για να περιγράψει ένα όργανο, μια ψυχοσωματική μηχανή, η οποία θα υπολόγιζε την απόλαυση που ένιωθε ένα άτομο.

Σήμερα, το «Ηδονόμετρο», γνωστό και ως «Dow Jones της Ευτυχίας», είναι ένα εργαλείο που ανέπτυξαν οι Πήτερ Ντομπς και Κρις Ντάνφορθ, και το οποίο μετράει διάφορες παραμέτρους, όπως είναι τα μηνύματα που απευθύνει ο Πλανητάρχης στους πολίτες, τους στίχους των τραγουδιών, τα μηνύματα στο twitter και τα blogs.

Πώς λειτουργεί το ηδονόμετρο;

Για να μετρήσουν την ευτυχία, οι ερευνητές πήραν τις 5000 πιο πολυχρησιμοποιημένες λέξεις από 4 πηγές: τα Google Books, τα άρθρα των New York Times, τους στίχους τραγουδιών και τα μηνύματα στο Twitter. Έτσι, προέκυψε μια βάση από 10.000 διαφορετικές λέξεις, οι οποίες με τη βοήθεια της υπηρεσίας Mechanical Turk του Amazon, βαθμολογήθηκαν από το 1 έως το 9, ανάλογα με την ευτυχία που εξέφραζαν. Στη συνέχεια μετράνε την εμφάνιση των λέξεων στα μηνύματα του Twitter και έτσι καθορίζουν το βαθμό ευτυχίας μιας συγκεκριμένης χρονικής στιγμής.

Η επιδημία του κοροναϊού έχει ρίξει το επίπεδο ευτυχίας στα «τάρταρα».

Από το 2009, το «Ηδονόμετρο» μετράει το επίπεδο της ευτυχίας για τους αγγλόφωνους, και δείχνει αρκετά υψηλά επίπεδα κατά των περίοδο των γιορτών κι σημαντικών γεγονότων, ενώ καταγράφει και τις περιόδους δυστυχίας κατά της διάρκεια μεγάλων καταστροφών. Στις μέρες μας, με την πανδημία του κοροναϊού και την υποχρεωτική καραντίνα, τα επίπεδα ευτυχίας βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο από τη στιγμή που το «Ηδονόμετρο» ξεκίνησε τις μετρήσεις. Μάλιστα, καταγράφει παρατεταμένη περίοδο δυστυχίας και όχι μια προσωρινή βύθιση. Αυτό αποδεικνύει και το πόσο καταστροφικές ήταν οι συνέπειες το κοροναϊού, όχι μόνο στην υγεία και την οικονομία, αλλά και στην ψυχολογία των ανθρώπων.

 Το «Ηδονόμετρο» μετράει την ευτυχία και σε άλλες γλώσσες;

Μέχρι στιγμής, οι ερευνητές έχουν βαθμολογήσει 10 διαφορετικές γλώσσες: αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ρώσικα, ισπανικά, πορτογαλικά, κινέζικα, κορεάτικα, ινδονησιακά και αραβικά. Στο μέλλον, σχεδιάζουν να ανεβάζουν online στατιστικά και από τις υπόλοιπες γλώσσες.

Φωτό από: 15min EN

 

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons