Νέες ορολογίες, νέες λέξεις και φράσεις μπαίνουν καθημερινά στη ζωή μας μέσω των social media ή αλλιώς μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Αυτές είναι μερικές λέξεις που καλό θα είναι να γνωρίζουμε.
- Viral (βάιραλ): οτιδήποτε διαδίδεται ραγδαία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα βίντεο του YouTube είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα.
- #Hashtag (χάσταγκ): είναι μία λέξη η οποία ξεκινάει με το σύμβολο της δίεσης #, και ουσιαστικά κατηγοριοποιεί διάφορες αναρτήσεις, ειδήσεις, εκδηλώσεις που έχουν σχέση με το ίδιο θέμα ή με την ίδια κοινότητα, ώστε να εμφανίζονται πιο εύκολα κατά την αναζήτηση.
- Search Engine Optimization (SEO): η οργάνωση και ο προγραμματισμός ενός ιστότοπου με στόχο να εμφανίζεται πρώτο-πρώτο στα αποτελέσματα αναζήτησης του Google.
- Trending (τρέντινγκ): μια λέξη, μια φράση ή ένα θέμα που είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στο Twitter σε κάποια συγκεκριμένη χρονική στιγμή.
- e–Book: ένα βιβλίο που δεν είναι τυπωμένο στο χαρτί αλλά διατίθεται σε ψηφιακή μορφή.
- Chat (τσατ): ο πιο εύκολος και άμεσος τρόπος να επικοινωνήσουμε με κάποιον. Είναι δακτυλογραφημένα μηνύματα που μπορούμε να διαβάσουμε σε πραγματικό χρόνο. Το Facebook έχει το δικό του chat όπου μπορούμε να μιλάμε με τους ονλάιν φίλους μας.
- Comment: είναι τα σχόλια που αφήνουμε στις αναρτήσεις των φίλων μας στο Facebook, στο τέλος των κειμένων των blog κτλ.
- Cookies (κούκις): είναι αρχεία που αποθηκεύουν πληροφορίες για το χρήστη και την περιήγησή του σε κάποιο συγκεκριμένο ιστότοπο: προσωπικές ρυθμίσεις, ιστορικό κτλ.
- Blog (μπλογκ): είναι μια ιστοσελίδα στην οποίοι ο/η δημιουργός αναρτά τις προσωπικές του/της απόψεις, διάφορα άρθρα ή φωτογραφίες που τον/την εκφράζουν και συνήθως προωθεί ένα συγκεκριμένο θέμα.
- Meme: από το ελληνικό “μίμηση” και ουσιαστικά είναι μια παρωδία, μια σάτιρα, μια μίμηση, μια προσωπική εκδοχή κάποιου γεγονότος, μιας διάσημης ή μιας άτυχης στιγμής και μπορεί να έχει τη μορφή εικόνας, βίντεο ή ακόμα και ενός #hastag.
- Captcha (κάπτσα): ένα είδος τεστ για να μπορέσει ένας ιστότοπος ότι είσαι άνθρωπος και όχι μηχανή. Είναι συνήθως παραμορφωμένες εικόνες και αριθμοί που όμως αναγνωρίζονται σχετικά εύκολα από τους ανθρώπους αλλά όχι από τις μηχανές.
- Buffering (μπάφερινγκ): είναι η προσωρινή αποθήκευση δεδομένων που κάνει ένα πρόγραμμα στον υπολογιστή. Συνήθως συμβαίνει όταν φορτώνει κάποιο βίντεο του ίντερνετ και μέχρι να ξεκινήσει να παίζει.
- Tag (ταγκ): είναι μια ετικέτα που βάζουμε στις φωτογραφίες για να συνδέσουμε πρόσωπα και πράγματα με αυτή τη φωτογραφία (ποιος είναι ποιος με απευθείας εμφάνιση στο προφίλ του, που βρισκόμασταν, τι κάνανε κτλ)
- Wikis (γουίκις): είναι απλές ιστοσελίδες, το περιεχόμενο των οποίων γράφεται ελεύθερα από εμάς τους χρήστες.
- Widget (γουΐτζετ): μια μικρή εφαρμογή ή ένα προγραμματάκι που μπορεί να ενσωματωθεί σε οποιοδήποτε ιστότοπο και να μας προσφέρει πληροφορίες (καιρός, ζώδια) πληροφορίες, παιχνίδια κτλ.
- Check – in (τσεκ – ιν): με τον ίδιο τρόπο που κάνουμε τσέκ-ιν σε ένα ξενοδοχείο, μπορούμε να κάνουμε τσεκ-ιν μέσω του 4Square ή του Facebook για παράδειγμα, και να δηλώσουμε στους φίλους μας που βρισκόμαστε: σε ένα μπαρ, σε ένα ξενοδοχείο, μια ταβέρνα, σινεμά, μια εκδήλωση κτλ.
- Podcast (πόντκαστ): είναι μια ηχητικό πρόγραμμα, μια εκπομπή που μπορούμε να ακούσουμε μέσω του διαδικτύου.
Φωτό από: daily.captaindash.com