ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ, ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Μπορεί η μουσική να επηρεάσει μακροπρόθεσμα τον εγκέφαλό μας;

Post by: 21/06/2024 0 comments

Είστε νευρωτικοί και βλέπετε μόνο τα αρνητικά στη ζωή; Οι επιστήμονες λένε ότι είναι καλύτερα να σταματήσετε να ακούτε μελαγχολική, επαναστατική ή άγρια μουσική και να το γυρίσετε σε κάτι πιο μελωδικό και ανεβαστικό.

Οι ερευνητές των Πανεπιστημίων Αάλτο της Φιλανδίας και Άαρχους της Δανίας, δημοσίευσαν μια έρευνα σύμφωνα με την οποία υπάρχει ισχυρή σύνδεση ανάμεσα στη μουσική που ακούτε και την πνευματική σας υγεία.

 Ενώ οι μουσικοθεραπευτές, εδώ και χρόνια, βοηθούν τους ασθενείς τους να ρυθμίσουν τα σκαμπανεβάσματα στη διάθεσή τους με συγκεκριμένα είδη μουσικής. Οι ασθενείς, όμως, πολύ συχνά επιλέγουν να ακούν και άλλα είδη μουσικής τα οποία δεν είναι “συνταγογραφημένα” από τον μουσικοθεραπευτή τους. Μπορεί άραγε αυτό το γεγονός να επηρεάσει την αποτελεσματικότητα της θεραπείας τους;

Η Έμιλυ Κάρλσον, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας δήλωσε: “Κάποιοι από τους τρόπους με τους οποίους διαχειριζόμαστε τα αρνητικά μας συναισθήματα, όπως είναι ο μηρυκασμός των αρνητικών καταστάσεων στη ζωή μας, συνδέονται με ψυχικές ασθένειες. Αυτό που προσπαθούμε να ανακαλύψουμε είναι αν κάποια είδη μουσικής δημιουργούν τα ίδια αρνητικά αποτελέσματα.”

Οι ερευνητές εξέτασαν την ψυχική υγεία των συμμετεχόντων στην έρευνα, σημειώνοντας τα επίπεδα κατάθλιψης, άγχους ή νευρικότητας που νιώθουν, και στη συνέχεια τους ρώτησαν τι είδους μουσική άκουγαν για να ρυθμίσουν τη διάθεσή τους.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η άγρια και μελαγχολική μουσική ήταν μία δήλωση αρνητικότητας, ήταν ένα μέσο έκφραση του αρνητισμού, ειδικά στους άντρες.

Οι ερευνητές επίσης χρησιμοποίησαν μαγνητική εγκεφαλική απεικόνιση του εγκεφάλου για να αναλύσουν ποιες περιοχές του εγκεφάλου δραστηριοποιούνται όταν ακούμε συγκεκριμένα στιλ μουσικής. Αυτό που ανακάλυψαν ήταν οι άντρες που χρησιμοποιούσαν τη μουσική για να εκφράσουν τον αρνητισμό τους είχαν μεγαλύτερη δραστηριότητα στον προμετωπιαίο φλοιό του εγκεφάλου, ενώ οι γυναίκες είχαν μικρότερη δραστηριότητα.

Ο προμετωπιαίος φλοιός είναι ενεργός κατά τη διάρκεια της ρύθμισης των συναισθημάτων και σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, ορισμένα είδη μουσικής μπορούν να έχουν μακροχρόνια επίδραση στον εγκέφαλο.

Το συμπέρασμα της έρευνας ήταν ότι η “συνταγογραφημένη” μουσική έχει παρόμοια δράση με τα “συνταγογραφημένα” φάρμακα. Όποιος υποφέρει από κάποια πνευματική ή ψυχική ασθένεια, σίγουρα μπορεί να βοηθηθεί από τη μουσική, αλλά η ακρόαση “μη-συνταγογαφημένης” μουσικής μπορεί να χειροτερέψει την κατάσταση του.

Αυτή η έρευνα, μας κάνει να σκεφτούμε καλύτερη την επίδραση – θετική ή αρνητική – που μπορεί να έχει η μουσική στην υγεία και την ευζωία μας.

Φωτό από: hdwallpapers.cat

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons