Από τη στιγμή που το ChatGPT εισήγαγε στον κόσμο την τεχνητή νοημοσύνη (AI) στα τέλη του 2022, ήταν εμφανές ότι πλέον ποτέ δεν θα μπορείτε να είστε σίγουροι αν αυτό που διαβάζετε έχει γραφτεί από έναν άνθρωπο ή από έναν υπολογιστή.
Εφαρμογές ΑΙ, όπως το ChatGPT, μπορούν να γράψουν οτιδήποτε μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, αντλώντας «έμπνευση» μέσα από δεκάδες πληροφορίες, δεδομένα, πρότυπα και αλγόριθμους.
Πολλοί είναι φανατικοί πολέμιοι της ΑΙ (Τεχνητής Νοημοσύνης), κάποιοι όμως την αποδέχονται και την υιοθέτησαν ως ένα εργαλείο που τους λύνει τα χέρια. Γιατί όταν χρησιμοποιούνται σωστά, οι εφαρμογές AI μπορούν να παράγουν κείμενα που είναι ολοκληρωμένα και πειστικά, ακόμα κι αν υπάρχουν ενδείξεις που αποκαλύπτουν την μη ανθρώπινη προέλευσή τους.
Πώς λειτουργεί η γραφή AI;
Η τεχνητή νοημοσύνη AI δεν είναι κάποια παντογνώστρια ψηφιακή συνείδηση που μπορεί να απαντήσει στις ερωτήσεις σας όπως θα έκανε ένας άνθρωπος. Στην πραγματικότητα δεν είναι καθόλου «νοήμων». Αυτή τη στιγμή, οι εφαρμογές AI λειτουργούν με βάση μεγάλα γλωσσικά μοντέλα (LLMs), τα οποία είναι αλγόριθμοι βαθιάς μάθησης, εκπαιδευμένοι σε τεράστια σύνολα δεδομένων που αφορούν κείμενα. Όταν ζητάτε από το ChatGPT να σας γράψει κάτι, το AI αναλύει την ερώτησή σας και προσδιορίζει ποια θεωρεί ότι είναι τα πιο σημαντικά στοιχεία στο ερώτημά σας. Στη συνέχεια «προβλέπει» ποια είναι η σωστή ακολουθία λέξεων για να απαντήσει στο αίτημά σας, βάσει της κατανόησής του για τη σχέση μεταξύ των λέξεων.
Τα πιο ισχυρά μοντέλα μπορούν να επεξεργαστούν περισσότερες πληροφορίες ταυτόχρονα, καθώς και να αποδώσουν μεγαλύτερα και πιο σχετικά αποτελέσματα. Παρόλα αυτά, ανεξάρτητα από το πώς ενθαρρύνετε την εφαρμογή AI να απαντήσει, όλα εξαρτώνται από την «εκπαίδευσή» της και όσο τέλειες κι αν είναι οι απαντήσεις της, πάντα θα υπάρχουν ενδείξεις ότι ένα κείμενο έχει δημιουργηθεί από κάποια εφαρμογή ΑΙ (Τεχνητή Νοημοσύνη).
Πώς μπορείτε, λοιπόν, να είστε σίγουροι ότι αυτό που διαβάζετε δεν προέρχεται από το μυαλό ενός ανθρώπου αλλά είναι προϊόν ενός αλγορίθμου;
Εδώ είναι μερικά σημάδια που πρέπει να προσέξετε.
1. Προσέξτε για λέξεις και φράσεις που επαναλαμβάνονται.
Επειδή οι αλγόριθμοι των AI έχουν εκπαιδευτεί να αναζητούν τις σχέσεις μεταξύ λέξεων, τείνουν να χρησιμοποιούν ορισμένες λέξεις και φράσεις πολύ πιο συχνά από ό,τι ένας άνθρωπος. Δεν υπάρχει συγκεκριμένη λίστα λέξεων και φράσεων που αποτελούν κόκκινες σημαίες, αλλά αν χρησιμοποιείτε ένα εργαλείο όπως το ChatGPT αρκετά συχνά, ίσως αρχίσετε να τις αντιλαμβάνεστε.
2. Σκεφτείτε το στυλ γραφής.
Είναι εντυπωσιακό το πόσο γρήγορα μπορεί να δημιουργήσει μια απάντηση ένα AI. Και ενώ κάποιο σημείο σε ένα κείμενο μπορεί να φαίνεται πολύ φυσικό, αν το διαβάσετε προσεκτικά, θα αρχίσετε να παρατηρείτε κάποιες παράξενες εκφράσεις και συνδυασμούς λέξεων που οι περισσότεροι συγγραφείς δεν θα χρησιμοποιούσαν. Επίσης, θα διακρίνετε έναν γενικό τόνο φωνής, όπου απουσιάζουν το χιούμορ και η προσωπική πινελιά ενός συγγραφέως.
3. Έλλειψη πραγματικής κατανόησης.
Παρά την ικανότητά τους να παράγουν μια αλληλουχία νοημάτων, οι εφαρμογές AI δεν έχουν γνήσια κατανόηση. Δημιουργούν απαντήσεις με βάση τα μοτίβα της γλώσσας και όχι μέσω της λογικής ή κατανόησης του περιεχομένου.
4. Επιφανειακά επιχειρήματα.
Δοκίμια ή άρθρα που παράγονται από AI μπορεί να αποτελούνται από μικρές παραγράφους που συνοψίζουν σημεία αντί να τα εξερευνούν βαθιά. Αυτό οδηγεί σε έλλειψη ουσιαστικού περιεχομένου, χωρίς εμβάθυνση, όπου οι αναγνώστες νιώθουν ότι δεν έχουν αποκτήσει νέες γνώσεις.
5. Λανθασμένες δηλώσεις και γεγονότα.
Τα ΑΙ είναι “μαύρα κουτιά”. Η εκπαίδευσή τους είναι τόσο περίπλοκη που δεν μπορούμε να δούμε πώς ακριβώς κατανόησαν τις σχέσεις μεταξύ των λέξεων. Ωστόσο, γνωρίζουμε ότι κάθε AI έχει τη δυνατότητα (και την τάση) να παρουσιάζει “ψευδαισθήσεις.” Με άλλα λόγια, μερικές φορές το AI απλώς επινοεί πράγματα ή παρουσιάζει διάφορες θεωρίες ως αληθινά γεγονότα. Αν συναντήσετε αμφισβητούμενες δηλώσεις, ειδικά χωρίς πηγές, να είστε επιφυλακτικοί.
Καθώς η τεχνολογία AI εξελίσσεται, παράγει ολοένα και πιο ρεαλιστικά κείμενα, καθιστώντας την αναγνώριση αυτών δύσκολη υπόθεση. Ωστόσο, παρατηρώντας τα μοτίβα γλώσσας, το στυλ γραφής, την ακρίβεια των γεγονότων και χρησιμοποιώντας εργαλεία ανάλυσης, μπορείτε να διακρίνετε καλύτερα αν ένα κείμενο είναι γραμμένο από άνθρωπο ή από AI. Ή μπορείτε απλά να χρησιμοποιήσετε κάποια από τις πολλές εφαρμογές ανίχνευσης ΑΙ, όπως π.χ. του Scribbr, του ZeroGPT ή του Grammarly.
Φωτό από: https://depositphotos.com/gr/