ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ, ΕΠΙΣΤΗΜΗ

10 επαγγέλματα που θα εξαφανιστούν σε 20 χρόνια λόγω της τεχνολογίας.

Post by: 05/03/2020 0 comments

Η τεχνολογία προχωράει με ταχύτατους ρυθμούς και κάθε πτυχή της ζωής μας περνάει μέσα από κάποιο μικροτσίπ. Αυτή η ανάπτυξη της τεχνολογίας, έχει τα θετικά της, αλλά έχει κάποια αρνητικά. Ένα από αυτά είναι πως κάποιες παραδοσιακές δουλειές κινδυνεύουν να εξαφανιστούν, αφού η αυτοματοποίηση και η  τεχνολογία έρχονται να τις αντικαταστήσουν.

Και υπάρχουν πολλά προειδοποιητικά στοιχεία που πολλοί παραβλέπουν. Για παράδειγμα, μια έρευνα του Ιδρύματος Νεότητας της Αυστραλίας έδειξε ότι το 60% των νέων της χώρας έχουν επιλέξει καριέρες που, κατά μεγάλο ποσοστό, θα αυτοματοποιηθούν τα επόμενα 10 με 15 χρόνια.

Ποια είναι τα επαγγέλματα που κινδυνεύουν να εξαφανιστούν;

1. Ταμίες
Στο μέλλον οι ταμίες και τα μηχανήματα self checkout θα καταργηθούν εξαιτίας των συστημάτων RFID (Radio frequency Indentification). Απλά θα παίρνεις τα προϊόντα από το ράφι, τα οποία θα μπαίνουν αυτόματα στο ψηφιακό σου καλάθι και θα χρεώνεσαι μόλις περνάς την πόρτα του καταστήματος, όπως ήδη συμβαίνει σε κάποια καταστήματα Amazon Go.

2. Ταξιδιωτικοί πράκτορες
Υπάρχουν τόσα site που συγκρίνουν τιμές για αεροπορικά εισιτήρια, δωμάτια, πακέτα διακοπών, που οι καταναλωτές ήδη μπορούν μόνοι τους να κάνουν τις επιλογές τους. Στο μέλλον, οι ταξιδιωτικοί πράκτορες θα παρέχουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες μόνο σε πλούσιους πελάτες που ψάχνουν μοναδικές εμπειρίες.

3. Ταξιτζήδες και οδηγοί
Τα αυτοκίνητα που διαθέτουν αυτόνομη οδήγηση εξαπλώνονται γρήγορα, οπότε είναι θέμα χρόνου η οδήγηση χωρίς οδηγό να γίνει κανόνας. Ήδη, κυκλοφορεί το πιλοτικό λεωφορείο χωρίς οδηγό στα Τρίκαλα, ενώ στη Σουηδία, στο λιμάνι του Γκέτεμποργκ κυκλοφορούν φορτηγά χωρίς οδηγό.

4. Δακτυλογράφοι
Ήδη οι περισσότεροι εργαζόμενοι ξέρουν αν δακτυλογραφούν μόνοι τους, ενώ ήδη υπάρχουν και εξειδικευμένα προγράμματα φωνητικής πληκτρολόγηση ή επεξεργασίας χειρόγραφων κείμενων.

5. Διαιτητές
Το Var και η τεχνολογία Goal Line στους ποδοσφαιρικούς αγώνες και το Hawk-Eye στους αγώνες τένις έχουν ήδη μπει στη ζωή μας και πολύ σύντομα,  η τεχνολογία θα αναλάβει δράση για να παίρνει πιο σωστές αποφάσεις. Ούτως ή άλλως σε πολλά σπορ, οι αθλητές έχουν αισθητήρες που καταγράφουν τις κινήσεις και τις επιδόσεις τους, οπότε οι διαιτητές (και μαζί η γκρίνια για τις αποφάσεις τους) θα αποτελέσουν παρελθόν.

6. Ταχυδρόμοι και κούριερ
Καταρχάς, οι περισσότεροι λογαριασμοί έρχονται πλέον με e-mail, ενώ αργά ή γρήγορα, τα drones θα αναλάβουν να κάνουν delivery. Η τεχνολογία υπάρχει, η νομοθεσία και οι κανόνες είναι θέμα χρόνου να αποφασιστούν. Ήδη, μεγάλες εταιρίες όπως η Amazon, κάνουν πειραματικές δοκιμές.

7. Τυπογράφοι
Ήδη, η τυπογραφία περνάει μεγάλη κρίση, αλλά θα γίνει ακόμα μεγαλύτερη με την διάδοση των online εφημερίδων και περιοδικών, καθώς και των e-books.

8. Ξυλοκόποι
Αφού, πλέον, η ανάγκη για χαρτί μειώνεται και η χρήση συνθετικών υλικών έχει επεκταθεί σε όλους του τομείς, η ξυλεία θα γίνει ένα είδος πολυτελείας για λίγους. Επιπλέον, η επιτακτική ανάγκη για προστασία των δασών, θα δώσει τέλος στη χρήση ξυλείας.

9. Βιβλιοθηκάριοι
Η στροφή προς τα ψηφιακά βιβλία και το μειωμένο ενδιαφέρον των ανθρώπων για τις βιβλιοθήκες, θα τις καταστήσει μάλλον μουσειακό είδος. Οπότε, οι βιβλιοθηκάριοι θα μεταμορφωθούν σε κάτι σαν ξεναγοί, υποθέτω.

10. Αλιείς
Ίσως η μεγαλύτερη απειλή από όλες, αφού οι ωκεανοί σύντομα θα στερέψουν από ψάρια λόγω υπερλίπωσης, που οφείλεται εν μέρει και στην τεχνολογία, αφού με την τεχνολογία των fish finders είναι πολύ εύκολο να ανιχνεύσεις ολόκληρα κοπάδια ψαριών.  Έτσι, είτε τα ψάρια θα εκλείψουν εντελώς, είτε η νομοθεσία θα γίνει τόσο αυστηρή που δεν θα επιτρέπεται καθόλου η αλιεία.

Φωτό από: Vanguard News

 

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons