Skip to content Skip to sidebar Skip to footer
Συνταγή για ψωμί με σόδα

Συνταγή για ψωμί με σόδα

Το χειροποίητο ψωμί, είναι μια νοστιμιά με μεράκι και συναισθήματα. Δεν έχουν όλοι την αποκλειστικότητα  να τρώνε ψωμάκι φτιαγμένο από τα χέρια της οικοδέσποινας.

Ακολουθεί μια πανεύκολη συνταγή για χειροποίητο καρβέλι στο φούρνο.

Υλικά

– 250 γραμμάρια αλεύρι ολικής αλέσεως
– 250 γραμμάρια λευκό αλεύρι
– 1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
– 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
– 420 ml ξινόγαλα

Εκτέλεση

Βάζουμε και τα δύο είδη αλευριού σε ένα μπωλ. Προσθέτουμε τη σόδα και το αλάτι και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το ξινόγαλα και ανακατεύουμε με το χέρι ή μια ξύλινη κουτάλα να δημιουργηθεί μια κολλώδης ζύμη.

Ζυμώνουμε σε μια επιφάνεια τη ζύμη ελαφρά για περίπου 1-2 λεπτά. Την πλάθουμε σε μορφή μπάλας γυρνώντας της επανειλημμένα πάνω στην επιφάνεια του πάγκου μας. Τη βάζουμε σε ένα ταψί είτε με λαδόκολλα ή σε φύλλο σιλικόνης και πασπαλίζουμε με λευκό αλεύρι. Χρησιμοποιώντας ένα μεγάλο μαχαίρι, χωρίζουμε το καρβέλι μας στα τέσσερα σε βάθος. Χωρίζουμε τα κομμάτια αφήνοντας κενό μεταξύ τους, για να περάσει ο ζεστός αέρας και να ψηθεί (τα κομμάτια θα ξαναενωθούν καθώς το ψωμί μας θα φουσκώνει στο φούρνο, όταν θα ψήνεται).

Αφήνουμε για 30 λεπτά για να δράσει η σόδα. Εν τω μεταξύ ζεσταίνουμε το φούρνο μας στους 200ο.

Ψήνουμε το καρβέλι μας στο μεσαίο ράφι του φούρνου για 30 λεπτά ή μέχρι η κόρα του να χρυσίσει από πάνω. Θα καταλάβουμε ότι το ψωμί μας είναι έτοιμο, όταν χτυπώντας τη βάση του, κάνει έναν κούφιο ήχο.

ΨΩΜΙ ΜΕ ΣΟΔΑ

Το αφήνουμε να κρυώσει και καλύτερα το καταναλώνουμε την ίδια μέρα. Διαφορετικά το διατηρούμε για 1-2 μέρες σε υφασμάτινη σακούλα στη ψωμιέρα μας.

*********

Το καρβελάκι από τα χέρια σας είναι και ιδανικό δώρο, αν είστε καλεσμένη. Έχει την αυθεντικότητα και το μεράκι σας. Μοιραστείτε το!

Φωτογραφία: Ιωάννα Ελ Σοκάρυ

Fashion & Lifestyle Blog WordPress Theme
© 2024 Streetstyle. All Rights Reserved.

Sign Up to Our Newsletter

Be the first to know the latest updates