Καλοκαίρι, τι πιο νόστιμο από ένα πιάτο με τη μυρωδιά της θάλασσας!
ΥΛΙΚΑ
Για 4-5 μερίδες:
– 500 γρ γαρίδες φρέσκες ή κατεψυγμένες
– 4 κουταλιές ελαιόλαδο
– 2 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένο
– 6 φρέσκιες ντομάτες (κατά προτίμηση χωρίς φλούδα)
– 1/2 φλυτζάνι άσπρο κρασί
– 1/2 κουταλάκι κοκκινοπίπερο ή τσίλι
– 1 πακέτο κριθαράκι μέτριο
– αλάτι και πιπέρι
– τυρί τριμμένο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1. Βράζουμε τις γαρίδες σε ένα κατσαρολάκι για 5 λεπτά ή για 2′ αν είναι κατεψυγμένες.
2. Τις σουρώνουμε και κρατάμε το ζουμί. Τις καθαρίζουμε.
3. Ζεσταίνουμε το λάδι σε βαθύ τηγάνι, ροδίζουμε το σκόρδο για μισό λεπτό.
4. Ρίχνουμε τις ντομάτες περασμένες στο μούλτι, βράζουμε για 3- 4 λεπτά
5. Προσθέτουμε το κρασί και βράζουμε για 5 λεπτά.
6. Προσθέτουμε το ζωμό από τις γαρίδες, αλατοπιπερώνουμε
7. Μόλις πάρει βράση, προσθέτουμε το κριθαράκι και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό, αν χρειαστεί.
8. 5 λεπτά πριν το τέλος προσθέτουμε τις γαρίδες
και ανακατεύουμε προσεκτικά.
9. Βγάζουμε το φαγητό από το μάτι ενώ έχει ακόμα λίγο ζουμάκι και το κριθαράκι δεν έχει βράσει τελείως, αφήνουμε να τραβήξει τα υγρά και σερβίρουμε ζεστό.
10. Το σερβίρουμε, αν θέλουμε, με τυρί τριμμένο
Το γιουβέτσι είναι φαγητό της παρέας, της οικογένειας, για αδέλφια, φίλους, ξαδέλφια. Συνοδεύοντάς το με ένα λευκό κρασάκι θα το απογειώσετε!
Φωτό: Μαρία Τζιβανάκη