Αν ζητάς μια αφορμή για να βουτήξεις τα αραβικά σου πιτάκια (ή να τα αλείψεις) σε κάτι νόστιμο, ο μεζές είναι το χούμους.
Εύκολο, μεσογειακό και ιδανικό για την παρέα.
ΥΛΙΚΑ
– 400 γρ. ρεβίθια βρασμένα και στραγγισμένα
– 6-8 κουταλιές σούπας ταχίνι
– 2 σκ. σκόρδο στην πρέσα
– 1,5 κουταλάκι γλυκού κοφτό κύμινο
– 1 κουταλάκι γλυκού κόλιαντρο τριμμένο ξερό
– χυμό ενός λεμονιού
– Μισή κούπα ελαιόλαδο
– Λίγο νερό χλιαρό
– Αλάτι, πιπέρι
Σερβίρεται με
– Αραβικές πίτες ή πίτες για σουβλάκι
– Κουκουνάρι καβουρντισμένο
– Πάπρικα γλυκιά
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1. Βάζουμε στο μπλέντερ ή στο πολυμίξερ όλα τα υλικά για το χούμους εκτός από το λάδι, που το ρίχνουμε όσο πολτοποιείται το μείγμα μας με σταθερή ροή.
2. Αν δούμε ότι είναι πολύ πηχτό, ρίχνουμε λίγο χλιαρό νερό ή περισσότερο λάδι και ανάλογα με την προτίμησή μας λεμόνι.
3. Όταν πολτοποιηθεί καλά, το σερβίρουμε σε μπολ και γαρνίρουμε με καβουρντισμένα κουκουνάρια, λίγο λάδι και πάπρικα.
********************
Προσφέρουμε στους φίλους μας και το συνοδεύουμε με τσίπουρο ή ουζάκι. Η φιλία «χτίζεται» με το χούμους.
Φωτό: Μαρία Τζιβανάκη