Το χειμώνα οι ζεστές σούπες είναι θρεπτικές και παρηγοριά για το λαιμό. Ειδικά αν νιώθει κανείς «κάπως» κρυωμένος». Εδώ, ακολουθεί μια σούπα μοναδική, καθόλου νερουλή, γεμάτη νόστιμα και θρεπτικά λαχανικά και κρέας. «Γεμάτη ουσίες», όπως έλεγε και η γιαγιά Μαρία.
Υλικά
- 1 κιλό κρέας μοσχαρίσιο με κόκαλο κομμένο σε μερίδες
- 400 γραμμάρια λάχανο ψιλοκομμένο, όπως στη σαλάτα
- 2 μέτριες προς μεγάλες πατάτες τριμμένες στον τρίφτη (για να χυλώσει η σούπα)
- Μισό ματσάκι σέλινο
- Μισό ματσάκι άνηθο
- 2 μεγάλα παντζάρια τριμμένα στον τρίφτη
- 2 μεγάλα καρότα τριμμένα στον τρίφτη
- 2 μεγάλα κρεμμύδια τριμμένα στον τρίφτη
- ½ ποτήρι κρασιού πελτέ ντομάτας ή ένα κουτί χυμό ντομάτας
- 1-2 σκελίδες σκόρδο τριμμένο ή λιωμένο στο γουδί
- 2-3 κουταλιές αλεύρι
- 3-4 κουταλιές βούτυρο γάλακτος ή φρέσκο (αγελαδινό ή πρόβειο)
- Λίγο ξύδι (ένα σφηνάκι)
Εκτέλεση
- Βράζουμε το κρέας και το ξαφρίζουμε (1 ώρα).
- Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο, το κρεμμύδι και το παντζάρι και τα γιαχνίζουμε να μαραθούν καλά, ανακατεύοντας συνέχεια. Σβήνουμε με το ξύδι.
- Σε ένα αντικολλητικό σαγανάκι καβουρδίζουμε σε χαμηλή φωτιά το αλεύρι και μετά το προσθέτουμε στο παντζάρι. Ανακατεύουμε καλά και στη συνέχεια ρίχνουμε το μίγμα στην κατσαρόλα με το κρέας και το ζωμό του που βράζει.
- Προσθέτουμε την πατάτα, το λάχανο, το σέλινο, το καρότο, τον άνηθο, το σκόρδο και τον τοματοπελτέ και αφήνουμε να βράσουν όλα μαζί 45΄με μία ώρα.
Καλή επιτυχία!
Συμβουλή:
Αν το κόκαλο έχει μεδούλι, αφού βράσει το μπορς, διαλύουμε το μεδούλι μέσα στη
σούπα.
Φωτό από : themothershipsgallery.blogspot.com