Skip to content Skip to sidebar Skip to footer
ριζοτο

Συνταγή για Ριζότο με μανιτάρια πορτσίνι και σαφράν

Από τις πιο νόστιμες έθνικ γεύσεις είναι το αισθησιακό ιταλικό ριζότο. Ζεστό, αρωματικό, απολαυστικό αρκεί σαν πλήρες φαγητό ή σαν συνοδευτικό αγαπημένου κρέατος.

Υλικά

  • 600 ζωμός λαχανικών ή ζωμός κοτόπουλου
  • 1 ποτήρι λευκό κρασί
  •  ελαιόλαδο
  • 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 300 γρ. ρύζι για ριζότο (αρμπόριο)
  • 50 γρ. αποξηραμένα μανιτάρια πορτσίνι (θα τα βρούμε στα σούπερ μάρκετ συσκευασμένα)
  • 200 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη προαιρετικά ή σαφράν (κρόκος) εναλλακτικά
  • 3 – 4 φρέσκα κρεμμυδάκια (μόνο το πράσινο μέρος), ψιλοκομμένα
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

 

Εκτέλεση

    1. Ετοιμάζουμε το ζωμό  και τον διατηρούμε ζεστό σε μια μεταλλική κανάτα είναι πολύ βολικό για την παρασκευή του αν δεν θέλουμε να το ρίχνουμε με κουτάλα.
    2. Σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το  ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 2 – 3 λεπτά, ανακατεύοντας, μέχρι να μαραθεί.  Προσθέτουμε το ρύζι και το σοτάρουμε για 2 λεπτά, μέχρι οι κόκκοι του να γυαλίσουν καλά.
    3. Με μια κουτάλα της σούπας ρίχνουμε στο ρύζι μία δόση από τον καυτό ζωμό ή με την κανάτα αν έχουμε. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε, ανακατεύοντας τακτικά με ξύλινη κουτάλα, μέχρι όλο το υγρό να απορροφηθεί από το ρύζι.
    4. Συνεχίζουμε να ρίχνουμε το ζωμό σε δόσεις, ρίχνοντας κάθε δόση όταν η προηγούμενη έχει απορροφηθεί.
    5. Όταν έχουμε ρίξει περίπου το μισό υγρό, βάζουμε στην κατσαρόλα με το ρύζι και τα μανιτάρια πορτσίνι και συνεχίζουμε το μαγείρεμα με τον ίδιο τρόπο, προσθέτοντας το ζωμό σε δόσεις.
    6. Η όλη διαδικασία διαρκεί 20 – 25 λεπτά. Στο τέλος, το ριζότο θα έχει γίνει μελάτο και χυλωμένο, με τους κόκκους του μαλακούς, αλλά ελαφρώς αλ ντέντε.
    7. Τέλος ρίχνουμε το κρασί και περιμένουμε να το απορροφήσει.
    8. Αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά και προσθέτουμε λίγο βούτυρο, την παρμεζάνα αν θέλουμε, ή το σαφράν, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, αλάτι και πιπέρι.
    9. Ανακατεύουμε, αφήνουμε το ριζότο να «ξεκουραστεί» για 1 – 2 λεπτά με ξεσκέπαστο σκεύος και σερβίρουμε.

 

Καλή επιτυχία!

Φωτό από: Μαρία Τζιβανάκη

Fashion & Lifestyle Blog WordPress Theme
© 2025 Streetstyle. All Rights Reserved.

Sign Up to Our Newsletter

Be the first to know the latest updates