Από τις πιο νόστιμες έθνικ γεύσεις είναι το αισθησιακό ιταλικό ριζότο. Ζεστό, αρωματικό, απολαυστικό αρκεί σαν πλήρες φαγητό ή σαν συνοδευτικό αγαπημένου κρέατος.
Υλικά
- 600 ζωμός λαχανικών ή ζωμός κοτόπουλου
- 1 ποτήρι λευκό κρασί
- ελαιόλαδο
- 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 300 γρ. ρύζι για ριζότο (αρμπόριο)
- 50 γρ. αποξηραμένα μανιτάρια πορτσίνι (θα τα βρούμε στα σούπερ μάρκετ συσκευασμένα)
- 200 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη προαιρετικά ή σαφράν (κρόκος) εναλλακτικά
- 3 – 4 φρέσκα κρεμμυδάκια (μόνο το πράσινο μέρος), ψιλοκομμένα
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
- Ετοιμάζουμε το ζωμό και τον διατηρούμε ζεστό σε μια μεταλλική κανάτα είναι πολύ βολικό για την παρασκευή του αν δεν θέλουμε να το ρίχνουμε με κουτάλα.
- Σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 2 – 3 λεπτά, ανακατεύοντας, μέχρι να μαραθεί. Προσθέτουμε το ρύζι και το σοτάρουμε για 2 λεπτά, μέχρι οι κόκκοι του να γυαλίσουν καλά.
- Με μια κουτάλα της σούπας ρίχνουμε στο ρύζι μία δόση από τον καυτό ζωμό ή με την κανάτα αν έχουμε. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε, ανακατεύοντας τακτικά με ξύλινη κουτάλα, μέχρι όλο το υγρό να απορροφηθεί από το ρύζι.
- Συνεχίζουμε να ρίχνουμε το ζωμό σε δόσεις, ρίχνοντας κάθε δόση όταν η προηγούμενη έχει απορροφηθεί.
- Όταν έχουμε ρίξει περίπου το μισό υγρό, βάζουμε στην κατσαρόλα με το ρύζι και τα μανιτάρια πορτσίνι και συνεχίζουμε το μαγείρεμα με τον ίδιο τρόπο, προσθέτοντας το ζωμό σε δόσεις.
- Η όλη διαδικασία διαρκεί 20 – 25 λεπτά. Στο τέλος, το ριζότο θα έχει γίνει μελάτο και χυλωμένο, με τους κόκκους του μαλακούς, αλλά ελαφρώς αλ ντέντε.
- Τέλος ρίχνουμε το κρασί και περιμένουμε να το απορροφήσει.
- Αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά και προσθέτουμε λίγο βούτυρο, την παρμεζάνα αν θέλουμε, ή το σαφράν, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, αλάτι και πιπέρι.
- Ανακατεύουμε, αφήνουμε το ριζότο να «ξεκουραστεί» για 1 – 2 λεπτά με ξεσκέπαστο σκεύος και σερβίρουμε.
Καλή επιτυχία!
Φωτό από: Μαρία Τζιβανάκη