Μέσα στις προετοιμασίες για το Πάσχα, ξεχωριστή θέση έχει κάθε χρόνο η παρασκευή της παραδοσιακής μαγειρίτσας για το βράδυ της Ανάστασης.
ΥΛΙΚΑ
-
1 συκωταριά αρνίσια ή κατσικίσια (περίπου 1 κιλό)
-
Αντεράκια (προαιρετικά) καλά πλυμένα
-
1/2 κιλό κρεμμύδια ξερά
-
1/2 κιλό κρεμμύδια φρέσκα
-
(η συνολική αναλογία κρεμμυδιών και κρέατος είναι 1/1)
-
1 μάτσο άνηθο
-
4-5 κουταλιές σούπας βούτυρο γάλακτος ή φρέσκο
-
2 λεμόνια
-
2 αυγά
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
-
Πλένουμε καλά τα εντόσθια και τα αντεράκια. Τα αντεράκια τα γυρίζουμε το μέσα έξω με τη βοήθεια από ένα καλαμάκι για σουβλάκι και τα ξαναπλένουμε.
-
Βράζουμε νερό σε μια μεγάλη κατσαρόλα. Μόλις πάρει βράση ρίχνουμε μέσα τη συκωταριά και τα αντεράκια. Γυρίζουμε τη συκωταριά μετά από 7-8 λεπτά. Το ζεμάτισμα δεν θα κρατήσει πάνω από 10-15 λεπτά. Αφαιρούμε τα κρεατικά και τ’ αφήνουμε να κρυώσουν. Μόλις κρυώσουν τα ψιλοκόβουμε σε μπουκίτσες.
-
Χύνουμε το νερό – στο οποίο ζεματίσαμε τα κρεατικά – από την κατσαρόλα, τη σκουπίζουμε και βάζουμε το βούτυρο και το ξερό κρεμμύδι τριμμένο στον τρίφτη ή στο multi. Το γυρίζουμε με μια ξύλινη κουτάλα για 10-15 λεπτά, μέχρι να χρυσίσει και να γίνει διαφανές (όχι να τσιγαριστεί).
-
Όταν είναι έτοιμο προσθέτουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα, όπως στη σαλάτα και τα γυρίζουμε μέχρι να μαραθούν (περίπου 10 λεπτά). Αν είναι στεγνά προσθέτουμε 2-3 κουταλιές βούτυρο.
-
Αφού ετοιμαστούν και τα κρεμμυδάκια προσθέτουμε τη συκωταριά και τα αντεράκια ψιλοκομμένα, καθώς και τον άνηθο. Τα γυρίζουμε συνεχώς επί 5-10 λεπτά και κατόπιν προσθέτουμε ζεστό νερό (να γεμίσει η κατσαρόλα), αλάτι και πιπέρι και αφήνουμε να βράσει περίπου 1 -1/2 ώρα.
-
Στύβουμε τα λεμόνια, χτυπάμε πρώτα τ’ ασπράδια με λίγο κρύο νερό και λίγο αλάτι, προσθέτουμε τους κρόκους και τέλος το λεμόνι. Προσθέτουμε προσεκτικά λίγο – λίγο από το ζουμί της σούπας και ανακατεύουμε συνεχώς. Τέλος περιχύνουμε τη σούπα με το μίγμα των αυγών και κουνάμε την κατσαρόλα, ώστε να πάει το μίγμα παντού.
Καλή μας Ανάσταση!
Φωτό από: Κατερίνα Τσεμπερλίδου