Όλοι οι Έλληνες λατρεύουμε το μουσακά. Όμως η μπεσαμέλ, αν και νόστιμη είναι λίγο βαριά και γεμάτη λιπαρά. Να μια συνταγή γεμάτη με όλη τη νοστιμιά από τις μελιτζάνες και τον κιμά του μουσακά χωρίς τη μπεσαμέλ! Μας την έδωσε η Μαριάννα.
ΥΛΙΚΑ
- 1 κιλό μελιτζάνες φλάσκες
- 1 φλυτζάνι λάδι για τις μελιτζάνες (σε φαρδύ μπωλ)
- 1/2 κιλό κιμά μοσχαρίσιο (να μείνει εκτός ψυγείου πριν μαγειρευτεί, ώστε να είναι σε θερμοκρασία δωματίου)
- 2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια περασμένα στο multi χωρίς νερό
- 3-4 κουταλιές της σούπας βούτυρο γάλακτος ή λάδι. Με το βούτυρο έχει καλύτερη γεύση
- ένα σφηνάκι κρασί ή τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο
- 3 μεγάλες ντομάτες περασμένες στο multi
- 2 μεγάλες ντομάτες σε φέτες
- αλάτι, πιπέρι (ή και μπούκοβο για τους μερακλήδες), λίγο σουμάκ και λίγη πάπρικα γλυκιά
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Κόβουμε τις μελιτζάνες σε χοντρά στρογγυλά κομμάτια.
- Ρίχνουμε χοντρό αλάτι (ελληνικό ή ιμαλαΐων) και τις αφήνουμε 1/2 ώρα.
- Τις ξεπλένουμε, τις σκουπίζουμε και τις βουτάμε στο λάδι.
- Τινάζουμε και βάζουμε σε ταψί.
- Ψήνουμε στο φούρνο, στους 200ο για 30-45 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
- Σε κατσαρόλα ρίχνουμε το βούτυρο με τον κιμά και καβουρδίζουμε τον κιμά.
- Προσθέτουμε το κρεμμύδι και γιαχνίζουμε καλά τον κιμά.
- Σβύνουμε με το κρασί.
- Όταν εξατμιστεί ρίχνουμε τη ντομάτα, αλάτι , πιπέρι, μπούκοβο, σουμάκ.
- Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 20 – 30 λεπτά.
- Σε ένα στρογγυλό ταψί στρώνουμε τις μελιτζάνες, επάνω τον κιμά και καλύπτουμε με τις φέτες ντομάτας.
- Ψήνουμε στους 200ο για 45 λεπτά περίπου ή μέχρι να ψηθούν οι ντομάτες
- Για πιο πικάντικο, μπορείτε να καλύψετε τις ντομάτες με φέτες κασέρι. Αλλά θα γίνει πιο βαρύ το φαγητό
Καλή επιτυχία!
Φωτό από: Μαριάννα Τσεμπερλίδου