Χριστούγεννα χωρίς κουραμπιέδες δεν γίνεται. Ωστόσο, σε πολλά μέρη της Ελλάδας, όπως η Πελοπόννησος, οι κουραμπιέδες δεν αποτελούν αποκλειστικά χριστουγεννιάτικο γλύκισμα, με τις νοικοκυρές να τους φτιάχνουν καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Όποτε κι αν θελήσεις να τους φτιάξεις, η παρακάτω συνταγή είναι απλή και το αποτέλεσμα θα σε δικαιώσει στα οικογενειακά κεράσματα.
Υλικά :
-
Φυτίνη 400 γρ.
-
1 φλιτζάνι τσαγιού λάδι
-
1 κουτ. γλυκού σόδα
-
½ κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο
-
80 γρ. ζάχαρη
-
1 φλιτζάνι καφέ, κονιάκ
-
1 φλιτζάνι τσαγιού αμύγδαλο τριμμένο καβουρντισμένο
-
2 κρόκοι
-
1 κιλό αλεύρι (περίπου) μαλακό
Εκτέλεση :
-
Βάζουμε τη φυτίνη, το λάδι και τη ζάχαρη στο μίξερ και χτυπάμε καλά.
-
Ρίχνουμε το κονιάκ, τη σόδα, το μοσχοκάρυδο και τους δύο κρόκους ενώ χτυπάμε.
-
Προσθέτουμε το αλεύρι και τα αμύγδαλα και ζυμώνουμε.
-
Πλάθουμε στρογγυλούς κουραμπιέδες
-
Τους ψήνουμε στους 170 – 200 βαθμούς.
Καλά Χριστούγεννα!
Φωτό από: Κατερίνα Τσεμπερλίδου