Από τα πιο νόστιμα έθνικ γλυκά είναι το μοσχομυριστό κέικ καρότου. Είναι ιδανικό για να συνοδέψει τον καφέ ή το πράσινο τσάι μας, να κόψει την πείνα μας και να μοιραστεί σε πιατάκια «έτσι για καφέ και κουβέντα» με φίλες ή φίλους.
Υλικά
- 4 φλιτζάνια καρότο τριμμένο στο μούλτι
- 1 φλιτζάνι ψιλοκομμένα καρύδια
- ½ φλιτζάνι σταφίδες (αν θέλετε)
- 2, όχι πολύ γεμάτα φλιτζάνια ζάχαρη
- 4 αβγά
- 1 φλιτζάνι λάδι
- 2 φλιτζάνια μαλακό αλεύρι
- ½ κουταλάκι αλάτι
- 2 κουταλάκια γλυκού μαγειρική σόδα
- 2 βανίλιες
- 3 κουταλάκια γλυκού κανέλα
- 3 γαρίφαλα τριμμένα
- 2 κουταλάκια baking powder
Υλικά για γλάσο τυριού (προαιρετικά)
- 300 γρ τυρί Φιλαδέλφεια
- 180 γρ βούτυρο
- 250 γρ ζάχαρη άχνη
- 2 βανίλιες
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220 C.
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, ελάχιστο αλάτι, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα τα κανελογαρίφαλλα.
- Σε ένα άλλο, μεγάλο μπολ χτυπάμε με το μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη, μέχρι το μείγμα να αφρατέψει και να ασπρίσει.
- Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και συνεχίζουμε το χτύπημα. Σταδιακά, προσθέτουμε το μείγμα αλευριού, συνεχίζοντας το χτύπημα, μέχρι να φτιάξουμε ένα ενιαίο, ομοιογενές μείγμα.
- Τέλος, ρίχνουμε τα τριμμένα καρότα και την καρυδόψιχα και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα.
- Βουτυρώνουμε ελαφρώς μια μέτρια φόρμα για κέικ, ή ένα τετράγωνο πυρέξ και αδειάζουμε το μείγμα.
- Ψήνουμε το κέικ για 50 – 60 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει καλά.
- Για να δούμε αν είναι έτοιμο, βυθίζουμε τη λάμα ενός μαχαιριού στο κέικ: πρέπει να βγει καθαρή, χωρίς υπολείμματα.
- Βγάζουμε τη φόρμα από το φούρνο, αφήνουμε το κέικ να κρυώσει για 5 λεπτά μόνο και το ξεφορμάρουμε.
- Το αφήνουμε να κρυώσει πάνω σε μια σχάρα –έτσι, δεν θα εγκλωβιστεί ατμός στο εσωτερικό του και θα παραμείνει αφράτο.
Εκτέλεση για το γλάσο (προαιρετικά)
- Χτυπάμε με το μίξερ τη ζάχαρη άχνη και το βούτυρο μέχρι να φτιάξουμε ένα αφράτο μείγμα.
- Προσθέτουμε το τυρί κρέμα και τη σκόνη βανίλια και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα.
- Απλώνουμε το γλάσο πάνω στο κέικ καρότου και το σερβίρουμε, κομμένο σε φέτες.
- Για χρωματιστό γαρνίρισμα μπορούμε να τρίψουμε ένα πορτοκάλι ή ένα λεμόνι βιολογικό
Καλή επιτυχία!
Φωτό από: Μαρία Τζιβανάκη