Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Συνταγή για Χοιρινό μπούτι με μπύρα

ΥΛΙΚΑ

  • 3-4 κιλά χοιρινό μπούτι με την πέτσα (ανάλογα με τον αριθμό των προσκεκλημένων). Ζητάμε από τον κρεοπώλη να μας χαράξει την πέτσα μπακλαβαδωτά
  • 7-8 σκελίδες σκόρδο κομμένες στη μέση
  • 5-6 κουτάκια μπίρα ή και περισσότερα
  • 3-4 κουταλιές μουστάρδα
  • 3-4 κουταλιές μέλι
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • λίγο ξερό φασκόμηλο ψιλοκομμένο
  • λίγο ξερό θρούμπι ψιλοκομμένο
  • λίγα καρφιά γαρύφαλλα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Πλένουμε καλά το κρέας
  2. Το αλατοπιπερώνουμε  καλά και το αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου. Σε μερικές χαραγματιές ανοίγουμε τρύπα, ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι, μισό σκόρδο και λίγα από τα αρωματικά.
  3. Αραιώνουμε το μισό μέλι και τη μισή μουστάρδα σε ένα ποτήρι μπίρα. Σε μια μεγάλη λεκάνη ρίχνουμε το μίγμα στην υπόλοιπη μπύρα και προσθέτουμε αρωματικά. Βάζουμε το μπούτι μέσα και το σκεπάζουμε με μεμβράνη. Αφήνουμε στο ψυγείο τουλάχιστον 12 ώρες και το γυρίζουμε πότε-πότε, για να βραχεί απ’ όλες τις πλευρές.
  4. Βγάζουμε το μπούτι, το στεγνώνουμε με χαρτί, το αλείφουμε με μέλι και με αρωματικά. Σε μερικές γωνιές από τις χαραγμένες καρφώνουμε γαρύφαλλα.
  5. Σουρώνουμε το μίγμα της μπύρας.
  6. Βάζουμε σχάρα σε ένα μεγάλο ταψί και ακουμπάμε το μπούτι
  7. Ρίχνουμε ένα μέρος από το ζουμί της μαρινάδας στο ταψί και κρατάμε το υπόλοιπο
  8. Καλύπτουμε το μπούτι με αλουμινόχαρτο
  9. Ψήνουμε στους 150ο  για μία ώρα, στους 160ο  για μία ώρα στους 170ο  για μία ώρα και συνεχίζουμε για άλλες δύο ώρες (1 ώρα στους 180ο  και άλλη μία στους 190ο). Στη διάρκεια του ψησίματος αλλάζουμε θέση στο μπούτι και προσθέτουμε μπύρα αν χρειασθεί (να υπάρχει πάντα στο ταψί). Την τελευταία ώρα βγάζουμε το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε όλες τις πλευρές μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.
  10. Βγάζουμε σε πιατέλα και περιμένουμε τουλάχιστον ½ ώρα πριν το κόψουμε.
  11. Σουρώνουμε το ζουμί και το χρησιμοποιούμε για σάλτσα, ή, αν χρειάζεται, το «δένουμε» με λίγο αλεύρι ή κορν φλάουρ

Αν θέλουμε προσθέτουμε κι άλλα αρωματικά (ρίγανη, δενδρολίβανο, ματζουράνα, θυμάρι). Ό,τι μας αρέσει.
Καλή επιτυχία και Καλή όρεξη!
Φωτό από: Μαριάννα Τσεμπερλίδου

Fashion & Lifestyle Blog WordPress Theme
© 2024 Streetstyle. All Rights Reserved.

Sign Up to Our Newsletter

Be the first to know the latest updates