Δεν υπάρχει πιο θρεπτικό και τραγανό από τα μήλα της νέας σοδειάς. Εποχή για να ξαναγευτούμε τις υπέροχες μηλόπιτες. Τόσο νόστιμη και τόσο απλή όσο αυτή, δεν έχετε ξαναφάει. Η μόνη «δυσκολία» είναι να κόψεις τα μήλα σε ροδέλες!
Υλικά για τα μήλα
– Μισό Βιτάμ (125 γρ.) μαλακό σε θερμοκρασία δωματίου
– 1 φλιτζάνι ζάχαρη
– 1 κουταλιά σούπας κανέλα
– 2 κουταλιές σούπας νερό
– Ταψί Νο 28 ή 30
– 1 κιλό μήλα κομμένα σε ροδέλες (αφαιρούμε τα κουκούτσια και όλη την καρδιά και τα κόβουμε κάθετα σε ροδέλες)
Υλικά για τη ζύμη
– 1 φλιτζάνι ζάχαρη
– 4 αυγά
– 4 βανίλιες
– 1 φλιτζάνι αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (ή ένα φλιτζάνι αλεύρι + 1 κουταλιά της σούπας μπέικινγκ πάουντερ) – στο τέλος
Εκτέλεση
Βάζουμε όλα τα υλικά για τα μήλα (εκτός από τα μήλα) μέσα στο ταψί και ανακατεύουμε καλά να λιώσουν όλα μαζί και να γίνουν ένα σύνολο.
Κόβουμε τα μήλα σε ροδέλες και τα στρώνουμε στο ταψί (στο οποίο ήδη βρίσκονται λιωμένα τα υλικά, σαν παχύρευστο καφέ υγρό) να καλυφθεί όλη του η επιφάνεια.
Χτυπάμε στο μίξερ για 4 λεπτά τα υλικά για μείγμα της ζύμης.
Περιχύνουμε τα μήλα με το μείγμα, ψήνουμε στους 180ο C, περίπου 20’ έως 30΄ (προθερμασμένο φούρνο).
Όταν ψηθεί, σερβίρουμε αναποδογυρίζοντας το ταψί σε πιατέλα.
********************
Εξαιρετικό γλυκό για τον καφέ μας και για να προσφέρουμε στους φίλους ή στους επισκέπτες μας.
Φωτό από: Βάσω Αγγελοπούλου