Το κλίμα της Ελλάδας είναι ιδανικό για βόλτες και πεζοπορία στα κοντινά βουνά. Στην Αττική έχουμε το Τατόι, την Πάρνηθα, τον Υμηττό. Μετά από μια αναζωογονητική βόλτα, ανοίγουμε το καλαθάκι με τα σάντουιτς (ή την τσάντα μας) και συνοδεύουμε με ένα θερμός καυτού καφέ (ή χυμού πορτοκάλι).
Ακολουθούν εδώ μερικές συνταγές με σάντουϊτς για νόστιμο πικ – νικ.
Σάντουϊτς με τόνο.
ΥΛΙΚΑ
Ψωμί του τοστ ή μπαγκέτ
ελαιόλαδο
αγγούρι
φύλλα από μαρούλι
τόνο σε νερό στραγγισμένο καλά
πιπέρι μαύρο
αυγά βρασμένα (σφιχτά)
Μαγιονέζα
Αλείφουμε το ψωμί μας με λίγη μαγιονέζα, βάζουμε 1 φύλλο μαρούλι και προσθέτουμε το αγγούρι και το αυγό σε λεπτές φέτες. Βάζουμε και τόνο, ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο, τρίβουμε και λίγο φρέσκο πιπέρι και κλείνουμε το sandwich.
Σάντουϊτς με κοτόπουλο
ΥΛΙΚΑ
Μπαγκέτα ή μικρό καρβελάκι
Κοτόπουλο ψιλοκομμένο ψητό ή βραστό (ή γαλοπούλα σε φέτες)
Ντομάτα
μουστάρδα
Μαρούλι
Αλείφουμε το ψωμί μας με μουστάρδα, βάζουμε 1 φύλλο μαρούλι και μια δύο φέτες ντομάτα και προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κοτόπουλο *.
*μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το κοτόπουλο που περίσσεψε από την προηγούμενη μέρα ή ακόμα και τη γαλοπούλα ή όποιο άλλο κρέας το οποίο θα κόψουμε σε κομματάκια. Μπορούμε επίσης, αν δεν έχουμε έτοιμο βρασμένο ή ψητό κοτόπουλο, να φτιάξουμε το σάντουϊτς με φέτες γαλοπούλας.
Σάντουϊτς με ζαμπόν
ΥΛΙΚΑ
Μπαγκέτα ή ψωμί του τοστ
Καπνιστό ζαμπόν
Τυρί σε φέτες, κασέρι, τσένταρ ή ένταμ
Ντομάτα
Πίκλες
Βούτυρο
Αλείφουμε με βούτυρο το ψωμί μας. Στρώνουμε ζαμπόν, τυρί και από πάνω λεπτές φέτες ντομάτας. Προσθέτουμε πίκλες και κλείνουμε το sandwich.
Μπαγκέτα με πιπεριές και τυρί
ΥΛΙΚΑ
2 μπαγκέτες λευκές ή ολικής άλεσης
Τυρί κρέμα ή κατσικίσιο τυρί ή κατίκι Δομοκού
2 κουταλάκια του γλυκού έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
1 μεγάλο κρεμμύδι, κομμένο σε λωρίδες
6 μεγάλες ανάμικτες πιπεριές (πράσινες, κίτρινες, κόκκινες, πράσινες), κομμένες σε λεπτές λωρίδες
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
1 κλωναράκι φρέσκο θυμάρι
1 κλωναράκι φρέσκο δεντρολίβανο
1 κουταλάκι του γλυκού χοντρό αλάτι
1/4 κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
1 κουταλιά της σούπας ξύδι βαλσάμικο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και μαγειρεύουμε μέχρι να αρχίσει να μαλακώνει, 3 – 4 λεπτά περίπου. Προσθέτουμε τις πιπεριές, τη ζάχαρη, το θυμάρι, το δεντρολίβανο, το αλάτι και μαύρο πιπέρι. Τα ανακατεύουμε καλά να αναμιχθούν όλα τα υλικά. Σκεπάζουμε το τηγάνι, και μειώνουμε τη θερμοκρασία στο χαμηλό. Μαγειρεύουμε, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, μέχρι να μαλακώσουν οι πιπεριές, περίπου 30 λεπτά.
Κόβουμε τις μπαγκέτες στη μέση και αδειάζουμε λίγη από την ψίχα. Δυναμώνουμε τη φωτιά στο τηγάνι με τις πιπεριές στο μέτριο. Ανακατεύοντας συνέχεια, θέλουμε να ελαττωθούν τα περισσότερα από τα υγρά, περίπου σε 3 λεπτά. Ρίχνουμε το μπαλσάμικο ξύδι. Αδειάζουμε το μείγμα με τις πιπεριές σε ένα μπωλ για να κρυώσει (όταν κρυώσει, μπορούμε να το φυλάξουμε στην ψύξη του ψυγείου μας μέχρι 4 ημέρες).
Αλείφουμε το κατσικίσιο τυρί στις μπαγκέτες και από πάνω μοιράζουμε το μείγμα με τις πιπεριές μας.
Κλείνουμε τη μπαγκέτα
Γλυκό Σάντουϊτς
ΥΛΙΚΑ
3 κουταλιές σούπας φυστικοβούτυρο
2 φέτες ολικής αλέσεως ψωμί, ψημένο
4 φέτες μήλου
1 κουταλάκι του γλυκού μέλι Αττική
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Αλείφουμε το φυστικοβούτυρο στο ψωμί μας. Βάζουμε από πάνω τις φέτες του μήλου και περιχύνουμε με το μέλι.
Κλείνουμε το σάντουϊτς
Συμβουλή 1:
Τυλίγουμε πάντα τα sandwich σε διάφανη ζελατίνα και μετά με αλουμινόχαρτο για να διατηρηθούν φρέσκα και να μην ξεραθούν.
Μπορούμε να κάνουμε όποιο συνδυασμό υλικών μας αρέσει.
Συμβουλή 2:
Διαλέξτε, ανάλογα με την εποχή του πικ-νικ, υλικά που δεν αλλοιώνονται από τη ζέστη. Αν είναι άνοιξη, είναι πιο ασφαλές. Το καλοκαίρι επιλέξτε λιγότερο ευαίσθητα υλικά (βούτυρο, μαγιονέζα, κλπ αλλοιώνονται ευκολότερα).
Συμβουλή 3:
Για ένα ιδανικό πικ-νικ, φροντίστε να έχετε μαζί σας σακούλες για τα σκουπίδια. Πετάτε τα υπόλοιπα φαγητών, αλουμινόχαρτα, χάρτινα ή πλαστικά πιάτα και ποτήρια, χαρτοπετσέτες, κλπ στη σακούλα σας. Δεν μαζεύονται μύγες και κρατάμε την ομορφιά του τοπίου για να μας ξαναδεχτεί.
Συμβουλή 4:
Προς Θεού, όχι φωνές!
Καλές εξερευνήσεις, καλές βόλτες!