Η Ελλάδα ξέρει να μαγειρεύει τα λαχανικά της εποχής, την εποχή τους. Εδώ ακολουθεί μια εμπνευσμένη συνταγή για όχι οποιονδήποτε αρακά.
Υλικά:
- 1 κιλό αρακά κατεψυγμένο ή φρέσκο τώρα που είναι η εποχή του
- 1 μέτριο κρεμμύδι ξερό
- 2 κρεμμυδάκια φρέσκα
- 2 καρότα μέτρια
- 4 πατάτες μέτριες
- 3-4 κολοκυθάκια
- 1 ματσάκι άνηθο
- 1 ματσάκι μαϊντανό
- 3 φρέσκιες ντομάτες (περασμένες στο μούλτι) ή χυμό ντομάτας
- μια πρέζα ζάχαρη
- λάδι, αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:
Εάν έχουμε κατεψυγμένο αρακά, πρώτα από όλα τον ξεπαγώνουμε και τον ξεπλένουμε καλά.
Έπειτα ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια (φρέσκα και ξερά) και τα καρότα. Καθαρίζουμε και κόβουμε στα δύο τις πατάτες. Βάζουμε στην κατσαρόλα το λάδι και ρίχνουμε μέσα τα κρεμμύδια, τις πατάτες και τα καρότα, να τσιγαριστούν.
Ανακατεύουμε για 5 λεπτά και ρίχνουμε την ντομάτα, τη ζάχαρη και 2 ποτήρια νερό (αν θέλουμε προσθέτουμε ζωμό).
Στη συνέχεια ρίχνουμε τον αρακά και τον άνηθο (ψιλοκομμένο) και συμπληρώνουμε αν χρειάζεται λίγο νεράκι. Προσθέτουμε το αλάτι και το πιπέρι. Ψήνουμε για 60-70 λεπτά ανάλογα με την ένταση της φωτιάς.
Ελέγχουμε να υπάρχει νερό στην κατσαρόλα μας.
Στο τέλος θα χυλώσει και θα μείνει με το ζουμάκι που χρειάζεται.
Συνοδεύεται τέλεια με φέτα και φρέσκο ψωμάκι !!!!
Καλή όρεξη σε όλους!