Γράφει: Μάρω Παρασκευούδη
Eggnog
Ιδιαίτερα δημοφιλές στις ΗΠΑ και στον Καναδά, το eggnog έχει ταυτιστεί με τις ημέρες των Χριστουγέννων. Αν λοιπόν, θέλεις να δώσεις μία διαφορετική νότα στα γιορτινά σου τραπέζια, σου έχουμε μία εύκολη και γρήγορη συνταγή.
Extra Tip
Για να πετύχουμε μία πλούσια υφή, χωρίζουμε τα ασπράδια από τους κρόκους και τα χτυπάμε καλά με το σύρμα πριν τα προσθέσουμε στο μίγμα με το γάλα. Η βάση του eggnog μπορεί να γίνει κι από την προηγούμενη ημέρα – χτυπάμε απλά τα ασπράδια και τη σαντιγί λίγο πριν το σερβίρισμα.
Υλικά για 26 μερίδες
- 12 αυγά χωρισμένα
- 1 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
- 1 λίτρο πλήρες γάλα
- 1 1/2 λίτρα κρέμα γάλακτος
- 3 κούπες μπέρμπον
- 1/2 φλιτζάνι μαύρο ρούμι
- 2 φλιτζάνια κονιάκ
- Φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο
Εκτέλεση
- Σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπάμε τους κρόκους μέχρι να γίνουν ένα παχύ, απαλό κίτρινο μίγμα. Προσθέτουμε σταδιακά τη ζάχαρη.
- Με ένα σύρμα, χτυπάμε το γάλα και το 1 λίτρο της κρέμας. Προσθέτουμε το μπέρμπον, το ρούμι και το κονιάκ, ανακατεύοντας συνεχώς.
- Λίγο πριν το σερβίρισμα, χτυπάμε τα ασπράδια των αυγών μέχρι να σφίξουν και τα προσθέτουμε απαλά μέσα στο μίγμα. Χτυπάμε το υπόλοιπο 1/2 λίτρο της κρέμας γάλακτος μέχρι να σφίξει και την προσθέτουμε. Πασπαλίζουμε με το μοσχοκάρυδο.
Photo found http://www.pinterest.com/pin/494833077778274798/
Gingerbread Cookies
Σε ποιον δεν αρέσουν τα μπισκότα ανθρωπάκια; Τα gingerbread people cookies συνοδεύουν τέλεια τον καφέ, το τσάι ή το γάλα, είναι τα αγαπημένα των παιδιών και γίνονται το καλύτερο χειροποίητο δώρο στους φίλους μας.
Extra Tip
Βεβαιωνόμαστε ότι οι δίσκοι έχουν παγώσει αρκετά ώστε να μην κολλάει η ζύμη. Πασπαλίζουμε το κουπάτ με αλεύρι για να μην κολλάει στη ζύμη.
Υλικά για 18 κομμάτια
- 3 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο και λίγο ακόμη για το πλάσιμο
- 2 κουταλάκια του γλυκού τζίντζερ
- 1/4 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλα
- 1/4 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο τριμμένο
- 1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 1 1/2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι
- 6 κουταλιές (3/4 από τη ράβδο) ανάλατο βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
- 1/2 φλιτζάνι καστανή σκούρα ζάχαρη συσκευασμένη
- 1 μεγάλο αυγό
- 3/4 φλιτζανιού μελάσα
- 2 φλιτζάνια ζάχαρη άχνη
- 4 κουταλάκια του γλυκού μαρέγκα σε σκόνη
Εκτέλεση
- Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε ελαφρά το αλεύρι, το τζίντζερ, το γαρίφαλο, το μοσχοκάρυδο, τη σόδα, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι κι τα αφήνουμε στην άκρη.
- Χρησιμοποιώντας ένα ηλεκτρικό μίξερ χτυπάμε το βούτυρο και τη μαύρη ζάχαρη μέχρι να γίνει ένα ελαφρύ μίγμα.
- Στη συνέχεια χτυπάμε το αυγό και τη μελάσα. Με το μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα, προσθέτουμε σταδιακά το μίγμα αλευριού και το χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθεί.
- Χωρίζουμε τη ζύμη στο μισό κι την απλώνουμε σε δίσκους. Τυλίγουμε τον καθένα σε πλαστική μεμβράνη και τα καταψύχουμε τουλάχιστον 2 ώρες και όχι πάνω από 2 ημέρες.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου και τοποθετούμε τη σχάρα στο ψηλότερο μέρος. Δουλεύουμε πρώτα με το ένα κομμάτι ζύμης, αλευρώνουμε ελαφρά αντικολλητικό χαρτί κι ανοίγουμε τη ζύμη σε πάχος 2.5 εκατοστά περίπου, πασπαλίζοντας ελαφρά με αλεύρι όπου χρειάζεται.
- Χρησιμοποιώντας το χαρτί, σηκώνουμε τη ζύμη και την τοποθετούμε σε ταψί ψησίματος. Την αφήνουμε στο ψυγείο μέχρι να γίνει σκληρή, για περίπου 20 λεπτά.
- Αφαιρούμε το χαρτί με τη ζύμη από το ταψί. Με τη βοήθεια μιας σπάτουλας, ξεκολλάμε ελαφρά τη ζύμη από το χαρτί. Με το κουπάτ σε σχήμα ανθρώπου, κόβουμε τα μπισκότα. Μαζεύουμε ό,τι περισσέψει, το πλάθουμε όλο μαζί, το απλώνουμε, το βάζουμε να παγώσει κι επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία.
- Για μαλακά μπισκότα, ψήνουμε 8 με 10 λεπτά. Για πιο τραγανά μπισκότα, ψήνουμε 11 με 12 λεπτά. Μεταφέρουμε τα μπισκότα σε μία σχάρα μέχρι να κρυώσουν εντελώς.
- Για να στολίσουμε τα μπισκότα μας με γλάσο, σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε τη ζάχαρη άχνη, τη σκόνη μαρέγκας και ¼ του φλιτζανιού νερό (αν χρειαστεί προσθέτουμε ζάχαρη). Μεταφέρουμε το μίγμα σε ένα κορνέ και κάνουμε τα σχέδια που επιθυμούμε.
Photo found http://www.pinterest.com/pin/11188699045426357/