ΕΠΙΤΥΧΙΑ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

13 τρόποι ώστε να είστε απαραίτητοι στον εργασιακό σας χώρο!

Post by: 21/03/2017 0 comments

Με την επίσημα καταγεγραμμένη ανεργία σε εκρηκτικά επίπεδα και το φάσμα της απόλυσης να απειλεί την οικονομική και κοινωνική μας υπόσταση, η διατήρηση της θέσης εργασίας μας μοιάζει μια υπερβολικά δύσκολη και ανασφαλής διαδικασία.

Είναι αλήθεια ότι στο τρέχον οικονομικό περιβάλλον, οι περισσότεροι παράγοντες είναι εκτός ελέγχου μας, αλλά υπάρχουν πολλοί περισσότεροι που μπορούμε να επηρεάσουμε ώστε να καταστήσουμε την παρουσία μας απαραίτητη για την ομαλή λειτουργία του κάθε οργανισμού.

Ακολουθήστε τις παρακάτω στρατηγικές:

  • «Die Hard». Η εργασιακή στάση σας πρέπει να δηλώνει ότι θα πέσετε δύσκολα και τελευταίοι. Αποτελέστε νησίδα σταθερότητας και σιγουριάς την ώρα που οι υπόλοιποι καταρρέουν κάτω από την πίεση και την ανασφάλεια της περιόδου.

    Αυτό κάνουν οι ηγέτες και να είστε σίγουροι ότι θα σας αναγνωριστεί από εργοδότες και συναδέλφους. Η αισιοδοξία είναι το όπλο για να διατηρήσετε την αγωνιστικότητά σας και στις δυσκολότερες των περιστάσεων.

  • Αναλάβετε εργασίες που καθορίζουν την επιτυχία στον οργανισμό που εργάζεστε. Μην ασχολείστε μόνο με τις εύκολες δουλειές της ημέρας, αλλά με αυτές που έχουν μεγάλη σημασία και καθορίζουν την επιτυχία του εργοδότη σας. Μάλιστα, διαχειριστείτε αυτές τις εργασίες ως προτεραιότητα.
  • Αποκτήστε μια δεξιότητα που κανένας άλλος στην εταιρία δεν έχει. Μία ξένη γλώσσα, ή μια γλώσσα προγραμματισμού, ή ακόμα και η ικανότητα να διαχειρίζεστε δυσαρεστημένους πελάτες είναι σημαντικά προσόντα. Μπορεί να μην σας χρειάζονται στην παρούσα θέση, αλλά αποτελούν μια επένδυση που θα σας δώσει προβάδισμα σε ένα μεταλλασσόμενο περιβάλλον. Δεν είναι λίγες οι εταιρίες που λόγω κρίσης, ή κάμψης της εσωτερικής αγοράς άλλαξαν τον προσανατολισμό τους προς άλλα μέσα και μέρη του κόσμου.
  • Οικοδομήστε σχέσεις εμπιστοσύνης με σημαντικούς πελάτες. Γίνετε ο έμπιστος σύμβουλος και συνεργάτης των σημαντικών πελατών σας. Κανένας εργοδότης δεν θέλει να διαταράξει τις συνεργασίες που στηρίζουν και κινούν την εταιρία του.
  • Κάντε την ζωή του προϊσταμένου σας ευκολότερη. Όσο περισσότερο μπορούν να υπολογίζουν σε σας, τόσο περισσότερο αναγκαίοι γίνεστε.
  • Παίξτε ομαδικά. Η εύνοια του αφεντικού είναι πάντα σημαντική, αλλά ποια είναι η εικόνα σας μεταξύ συναδέλφων; Όταν οι συνάδελφοι ανατρέχουν σε σας για βοήθεια, συμβουλές ή κατευθύνσεις, ακόμα και όταν δεν είστε προϊστάμενοί τους, τότε αυτό δείχνει την σημασία σας για την εταιρία.
  • Μείνετε ανοιχτοί στις αλλαγές. Αποτελέστε μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος. Η γκρίνια είναι φυσική αντίδραση, αλλά καθόλου παραγωγική. Οι άνθρωποι που μπορούν να αντιληφθούν την ανάγκη για αλλαγή και να την στηρίξουν είναι αυτοί στους οποίους θα στηριχτεί και η εταιρία για να ξεπεράσει τις δυσκολίες και να διαμορφώσει την επόμενη μέρα. Αν μπορείτε, προκαλέστε εσείς τις αλλαγές που θα κάνουν την διαφορά.
  • Κρατήστε την θετική σας διάθεση. Ανάμεσα σε δύο εξίσου ικανούς εργαζόμενους, ποιος νομίζετε ότι έχει προβάδισμα παραμονής; Ο δύστροπος και κυκλοθυμικός, ή ο θετικός και ενεργητικός.
  • Επενδύστε στην αξιοπιστία σας. Σε μια περίοδο κατάρρευσης των δικτύων πίστης, οι άνθρωποι που μπορούμε να εμπιστευθούμε είναι πολύτιμοι.
  • Βελτιώστε την προφορική και κυρίως τη γραπτή σας επικοινωνία. Σε ένα εργασιακό περιβάλλον που όλο και περισσότερο επικοινωνεί μέσω email, ο επαγγελματίας εκείνος που διαχειρίζεται αποτελεσματικά τον γραπτό λόγο ξεχωρίζει.
  • Επιδείξτε δέσμευση. Οι εργοδότες σας θέλουν να ξέρουν ότι νοιάζεστε για την επιτυχία της δουλειάς σας, την κάνετε καλά και διατίθεστε να κάνετε το βήμα παραπάνω που θα καθορίσει την επιβίωση και την επιτυχία της εταιρίας.
  • Φροντίστε να ενημερώνεστε για τις τρέχουσες τεχνολογίες. Η τεχνολογία αλλάζει διαρκώς και προσφέρει συνεχώς νέες λύσεις και νέες μεθόδους εργασίας. Αντί να την αποφεύγετε αξιοποιήστε την. Η στάση σας απέναντί της θα σας δώσει προβάδισμα, ή θα σας καταστήσει εκτός εποχής.
  • Τέλος, να θυμάστε πως στην πραγματικότητα κανείς δεν είναι αναντικατάστατος. Αργά η γρήγορα η απουσία σας θα καλυφθεί και η επιχείρηση θα προσαρμοστεί. Οι παραπάνω προτάσεις όμως, θα δώσουν στους άλλους την αντίληψη του αναντικατάστατου και αυτό είναι που σας ενδιαφέρει.

Γράφει: Παναγιώτης Μητρούλιας

 

Πηγή: trainersynergy.com

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons