Τα παιδιά ηλικίας 5 και 6 ετών συχνά αντιστέκονται στο να ζητήσουν συγγνώμη γιατί δεν αντιλαμβάνονται πάντα ότι αυτό που έκαναν ήταν λάθος. Είναι σημαντικό, όμως, να τους δείξετε ότι, ακόμα κι αν έκαναν κάποιο λάθος, αυτό δεν τους καθιστά κακά παιδιά και ότι συνεχίζετε να τα αγαπάτε. Αν “σπάσετε” τη διαδικασία της συγγνώμης σε βήματα, θα βοηθήσετε το παιδί να κατανοήσει πώς οι πράξεις του επηρεάζουν τους άλλους.
1. Κάντε ένα βήμα πίσω.
Αν το παιδί είναι θυμωμένο και έχει αντιπαρατεθεί με έναν φίλο του, αποφεύγετε να του ζητήσετε να ζητήσει αμέσως συγγνώμη. Αντίθετα, βοηθήστε το να ηρεμήσει πρώτα. Όταν είναι ακόμα φορτισμένο συναισθηματικά, δεν θα κατανοήσει πλήρως την επίδραση της συμπεριφοράς του. Αφήνοντάς το να ηρεμήσει, θα μπορέσει να νιώσει ενσυναίσθηση και να καταλάβει τον πόνο των άλλων. Αν σας επιτεθεί λεκτικά, μπορείτε να πείτε: «Αυτό με πληγώνει, σ’ αγαπώ αλλά ας μιλήσουμε πάλι λίγο αργότερα».
2. Μιλήστε για το συμβάν.
Αφού το παιδί ηρεμήσει, συζητήστε μαζί του για το τι συνέβη. Κάντε ερωτήσεις όπως «Πώς θα ένιωθες αν αυτό συνέβαινε σε εσένα;» ή «Θυμάσαι πώς ένιωσες τότε;». Προτείνετε επίσης εναλλακτικούς τρόπους για να διαχειριστεί τις καταστάσεις με περισσότερη ψυχραιμία.
3. Γίνετε το παράδειγμα.
Η πιο αποτελεσματική μέθοδος διδασκαλίας είναι μέσω του παραδείγματος. Το παιδί παρακολουθεί τη συμπεριφορά σας και αντιλαμβάνεται πώς να ζητάει συγγνώμη. Αν, για παράδειγμα, αντιδράσετε υπερβολικά σε κάτι, μπορείτε να πείτε: «Συγγνώμη για την αντίδρασή μου, την επόμενη φορά θα πάρω μία βαθιά ανάσα για να ηρεμήσω πριν μιλήσω». Έτσι το παιδί μαθαίνει υπευθυνότητα και πώς να διαχειρίζεται τα συναισθήματά του.
4. Πώς θα επανορθώσει.
Οι πράξεις μετράνε περισσότερο από τα λόγια. Αν το παιδί πληγώσει έναν φίλο του, ρωτήστε το τι πιστεύει ότι μπορεί να κάνει για να επανορθώσει. Μπορεί να του προσφέρει ένα αγαπημένο παιχνίδι, μια αγκαλιά ή μια ζωγραφιά. Όποια και αν είναι η κίνηση, ενθαρρύνετε το και επιβραβεύστε την προσπάθειά του.
Φωτό από: https://depositphotos.com/gr/