ΣΠΟΡ, ΥΓΕΙΑ, ΕΥΕΞΙΑ

Μερικές φορές, το να ξεσπάς είναι καλό για την υγεία.

Post by: 22/09/2018 0 comments

Και ποιος μπορεί να ξεχάσει την τελευταία σκηνή στην κλασική ταινία ‘’Όσα Παίρνει ο άνεμος;’’. Ο Ρετ Μπάτλερ αποφασίζει να εγκαταλείψει τη Σκάρλετ Ό’ Χάρα και να δώσει τέλος στη θυελλώδη σχέση τους, αφού προσπαθώντας να κερδίσει την αγάπη της, έβλεπε πάντοτε την αδιαφορία της. Όταν εκείνη τον ρωτάει για το τι θα απογίνει, εκείνος της απαντάει με απόλυτη κυνικότητα και ένα εντελώς ψυχρό βλέμμα, ‘’Ειλικρινά, αγαπητή μου, δε δίνω δεκάρα’’ και χάνεται στην ομίχλη.

Η σκληρή φράση του Ρετ Μπάτλερ –η οποία στην εποχή της είχε κατακριθεί- μας δείχνει πως πολλές φορές η ανάγκη μας να ξεσπάσουμε αυτό που καταπνίγει  το μέσα μας, είναι επιβεβλημένη ακόμα και για την ψυχική μας υγεία.

Η κοινωνία, από μικρή ηλικία, μάς νουθετεί να είμαστε πάντοτε ευγενείς, να μην εκφράζουμε ποτέ αυτό που αισθανόμαστε πραγματικά και να καταπνίγουμε το θυμό μας. Ειδικότερα οι γυναίκες,  οι οποίες έχουν ταυτιστεί με την έννοια της ανιδιοτελούς αγάπης και προσφοράς, γαλουχούνται  έτσι ώστε να προσφέρουν στην οικογένεια και να μην παραπονιούνται για τα δικά τους προσωπικά θέματα.

Ωστόσο, το να κρατάμε τα πάντα μέσα μας όχι μόνο καλό δε μας κάνει, αλλά αντιθέτως, μπορεί αυτός ο συσσωρευμένος θυμός να ξεσπάσει αργότερα με χειρότερο και πιο επιβλαβή τρόπο από όσο μπορούμε να φανταστούμε.

Για αυτό, είναι εξαιρετικά χρήσιμο να μην καταπνίγουμε πάντοτε αυτό που νοιώθουμε και να αφήνουμε τον εαυτό μας να εκφράσει την πικρία και το θυμό του ελεύθερα. Αυτό δε σημαίνει πως γινόμαστε αγροίκοι ή πως βρίσκουμε άλλοθι στο να βιαιοπραγούμε, αλλά πως δίνουμε στον εαυτό μας το δικαίωμα να εκφράσει αυτό που νοιώθει αλλά και στους άλλους τη γνωστοποίηση πως μία συμπεριφορά τους ήταν βλαπτική για εμάς και μας πόνεσε ψυχικά.

Είναι καλό να επιτρέπουμε στον εαυτό μας να ξεσπάσει, να κλαίει όταν αισθάνεται πως αυτό έχει ανάγκη και ακόμα καλύτερο να διακωμωδεί αυτό που του έχει συμβεί –το χιούμορ είναι εξαιρετικά χρήσιμο σε αυτές τις περιπτώσεις. Αν επιτρέψουμε στον εαυτό μας –με λογική και μέτρο πάντα- να εκφραστεί πιο ελεύθερα, να ξεσπάσει ακόμα και να βρίσει, αυτό ίσως και να τον λυτρώσει.

Για αυτό ας μάθουμε να εκφράζουμε αυτό που αισθανόμαστε χωρίς το φόβο πως θα φανούμε αδύναμοι. Θα μας ωφελήσει αρκετά.

Μαρία Σκαμπαρδώνη – Δημοσιογράφος και συγγραφέας

Φωτό από: Whatsapp

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons