ΣΠΟΡ, ΥΓΕΙΑ, ΕΥΕΞΙΑ

Καλοκαίρι και πρώτες βοήθειες με την Ομοιοπαθητική.

Post by: 04/08/2022 0 comments

Άρθρο του Ομοιοπαθητικού Ιατρού Λεωνίδα Ε. Βελλόπουλου

Την περίοδο του καλοκαιριού η αναζήτηση του ήλιου, σε συνδυασμό με την θάλασσα ή γενικότερα η επαφή με την φύση ευνοεί την υγεία και την βελτίωση της γενικότερης ψυχικής διάθεσης , αλλά χωρίς να σημαίνει πως δεν υπάρχουν κίνδυνοι. Η παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα, αφυδάτωση και ηλίαση. Ακόμη και ένα ταξίδι μπορεί να προκαλεί ενόχληση, όπως η ναυτία ή μπορεί ένας προορισμός να μας φαίνεται δύσκολος λόγω της φοβίας που υπάρχει για ένα μέσο (πχ αεροπλάνα, πλοία κ.α). Τα δήγματα των εντόμων μπορούν εξίσου να μας κάνουν δυσάρεστες τις διακοπές μας.

Σε όλα τα παραπάνω η Ομοιοπαθητική μπορεί να βοηθήσει με άμεσο και ασφαλή τρόπο, αρκεί να γνωρίζουμε πως πάντοτε χρειαζόμαστε την γνώμη ενος ιατρού εκπαιδευμένου σωστά σε αυτήν και πως σε ορισμένες καταστάσεις η αναζήτηση άμεσα ενός ειδικού για τις πρώτες βοήθειες μπορεί να σώσει την ζωή.

Το Ομοιοπαθητικό φάρμακο δίνεται είτε σε ελαφριές ή και πιο σοβαρές καταστάσεις στο διάστημα που μεσολαβεί της αναγκαίας ιατρικής βοήθειας. Μπορεί να ανακουφίσει άμεσα αλλά και να βοηθήσει στην ανάρρωση χωρίς να εμποδίζει την δράση κάποιου άλλου φαρμάκου.

Ας δούμε μερικές καταστάσεις στις οποίες η Ομοιοπαθητική μπορεί να βοηθήσει άμεσα.

Ηλίαση.

Με τον όρο ηλίαση αναφερόμαστε σε μια οξεία κατάσταση κατά την οποία η θερμοκρασία του σώματος ανεβαίνει στους 40ο Κελσίου. Προκαλείται από την παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο και ευνοείται εάν συνυπάρχουν προβλήματα υγείας (καρδιοπάθειες, σάκχαρο κ.α) ή λαμβάνονται φάρμακα όπως αντικαταθλιπτικά, αντιυπερτασικά, διουρητικά κτλ.

Συνοδεύεται από αφυδάτωση, κράμπες, πονοκέφαλο, ναυτία, εμέτους, εξάντληση και λιποθυμικά επεισόδια. Ο ασθενής μπορεί να δείχνει αποπροσανατολισμένος, ευερέθιστος, με δυσκολία στην ομιλία.

Η ηλίαση είναι μια σοβαρή επείγουσα κατάσταση, που χρήζει άμεσης ιατρικής φροντίδας, αλλιώς μπορεί να καταλήξει μέχρι και σε κώμα. Στις περιπτώσεις όπου κάποιος οργανισμός είναι επιρρεπής στην ηλίαση τότε χρειάζεται να γίνει μια αναλυτική λήψη του Ομοιοπαθητικού ιστορικού (όχι στην οξεία φάση) και να δοθεί μια πιο κατάλληλη αγωγή με στόχο την μείωση της συχνότητος των κρουσμάτων αλλά και της έντασης αυτών, δηλαδή με την Ομοιοπαθητική θεραπεία να μειωθεί η ευαισθησία του οργανισμού.

Και στις οξείες όμως καταστάσεις η ανακούφιση είναι άμεση, πάντοτε επιλέγοντας το κατάλληλο Ομοιοπαθητικό φάρμακο με βάση τα ιδιαίτερα συμπτώματα του οργανισμού.

Ηλιακά εγκαύματα

Η παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο οδηγεί πολλές φορές σε εγκαύματα , που μπορεί να εκδηλωθούν σαν μια επώδυνη κοκκινίλα ή μεχρι και φυσαλίδες με εκτεταμένες δερματικές βλάβες.

Η καλύτερη προστασία είναι η επιλογή έκθεσης στον ήλιο σε ώρες κατά τις οποίες ο ήλιος είναι λιγότερο επιβλαβής. Να θυμόμαστε πως η ηλιακή ακτινοβολία δρα αθροιστικά στο δέρμα, δηλαδή η χρόνια συνεχής έκθεση προκαλεί βλάβες και κινδύνους για την συνολική μας υγεία. Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε πως βασίζοντας την προστασία του δέρματός μας και μόνον στα αντιηλιακά, χωρίς να ρυθμίζουμε τον χρόνο της απευθείας έκθεσής μας στον ήλιο αλλά και την ώρα που γίνεται αυτή , αποτελεί μια ριψοκίνδυνη επιλογή.

Τα αντιηλιακά μπλοκάρουν σε μεγάλο ποσοστό την UVB ακτινοβολία αλλά σε πολύ μικρότερο την UVA. Και οι δυο πια ενοχοποιούνται για κακοήθειες του δέρματος. Επίσης ας έχουμε υπόψη πως μπλοκάροντας την UVB εμποδίζουμε την παραγωγή βιταμίνης D, μείωση της οποίας δυστυχώς παρατηρείται συχνά πια και στα παιδιά, ακόμη και στην χώρα μας. Σε περιπτώσεις ηλιακών εγκαυμάτων η άμεση ανακούφιση αλλά και επανόρθωση του δέρματος μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσω της Ομοιοπαθητικής Ιατρικής .

Όπως λέμε πάντοτε η ιδιαίτερη αντίδραση του οργανισμού (συμπτώματα) θα μας οδηγήσει στο σωστό Ομοιοπαθητικό φάρμακο, πχ εάν υπάρχει μόνον αίσθημα ζέστης με κόκκινο και επώδυνο δέρμα χρειαζόμαστε διαφορετικό φάρμακο από εκείνο που θα έχει σοβαρότερο έγκαυμα με φυσαλίδες, έντονο αίσθημα καψίματος και επιθυμία για κρύα επιθέματα.

Πάντοτε η επιλογή του φαρμάκου πρεπει να γίνεται με την συμβουλή του Ομοιοπαθητικού Ιατρού και χωρίς να αγνοούμε την επιτόπου γνώμη και περίθαλψη από Ιατρό σε πιο σοβαρές καταστάσεις.

Δήγματα εντόμων.

Στις περιπτώσεις που έχουμε δείγμα στην περιοχή του στόματος ή του λαιμού είναι αναγκαίο να σπεύσουμε για τις πρώτες βοήθειες καθώς ο κίνδυνος μιας έντονης αλλεργικής αντίδρασης δεν μπορεί να αγνοηθεί.

Στις μη επιλεγμένες περιπτώσεις όπου το δείγμα επιφέρει μόνον τοπικά συμπτώματα τότε η Ομοιοπαθητική μπορεί να βοηθήσει άμεσα από το κάψιμο, το πρήξιμο και τον κνησμό.

Ναυτία.

Πολλές φορές ένα ταξίδι με πλοίο ή το αυτοκίνητο μπορεί να είναι αρκετά δυσάρεστο λόγω της ναυτίας και των εμέτων που προκαλούνται. Στους περισσότερους είναι γνωστή αυτή η ευαισθησία, οπότε επικοινωνώντας εκ των προτέρων με τον Ομοιοπαθητικό Ιατρό τους μπορούν να έχουν προετοιμαστεί, δηλ . με την Ομοιοπαθητική αγωγή ο οργανισμός δεν αναπτύσσει τα δυσάρεστα αυτά συμπτώματα κατά την διάρκεια του ταξιδιού.

Φοβίες.

Ακόμη και η φοβία που χαρακτηρίζει ορισμένους πριν μπουν σε ένα πλοίο ή αεροπλάνο μπορεί να περιοριστεί με την βοήθεια της Ομοιοπαθητικής θεραπευτικής. Στις περιπτώσεις όπου οι φοβίες αυτές αποτελούν μέρος μιας παθολογικής κατάστασης τότε η σωστή Ομοιοπαθητική αγωγή δίνεται με την λήψη του ιστορικού στα πλαίσια μιας ολοκληρωμένης θεραπείας και όχι μιας συμπτωματικής προσωρινής ανακούφισης.

Οι δυνατότητες της Ομοιοπαθητικής Ιατρικής είναι πάρα πολλές και δυστυχώς δεν μπορούμε να τις αναπτύξουμε όλες στο παρόν άρθρο.

Καταστάσεις οφθαλμικών μολύνσεων, ουρολοιμώξεων, φωτοευαισθησιών κ.α., αλλά ακόμη και του jetlag μπορούν να αντιμετωπιστούν άμεσα και με επιτυχία μέσω της Ομοιοπαθητικής Ιατρικής.

Κλείνοντας να τονίσουμε το εξής , σε κάτι που πολλές φορές αποτελεί και ερώτημα των ασθενών οι οποίοι επιλέγουν την Ομοιοπαθητική Ιατρική: Η Ομοιοπαθητική θεραπευτική μπορεί να ανταποκριθεί θαυμάσια και σε χρόνιες αλλά και σε οξείες καταστάσεις, ακόμη κι αν αυτές χαρακτηρίζονται ως επείγουσες.

Η εφαρμογή της όμως σε τέτοιες περιπτώσεις έχει κανόνες όπως και γενικότερα εξάλλου η επείγουσα Ιατρική και απαιτεί πρωτίστως την φυσική παρουσία του Ιατρού αλλά και των κατάλληλων μέσων.

Επομένως, στις επείγουσες καταστάσεις το κυριότερο είναι η διασφάλιση της Ζωής και Υγείας του πάσχοντος με οποιοδήποτε μέσον έχουμε σε ευχέρεια εκείνη την στιγμή. Η Ομοιοπαθητική αγωγή δεν επηρεάζει κανένα άλλο φάρμακο και μπορεί να δράσει αυτόνομα ή συνεπικουρικά όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο.

Πηγή: classical-homeopathy.gr

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons