Χριστούγεννα χωρίς κουραμπιέδες, δεν είναι Χριστούγεννα! Να μια παραδοσιακή συνταγή που πηγαίνει από γενιά σε γενιά, εδώ και δεκαετίες.
Συνταγή Κατερίνας Βλαχοπούλου (παράδοση από την οικογένειά της)
Υλικά
- 500 γρ. φρέσκο βούτυρο (εγώ κατόπιν πολλών γευστικών δοκιμών έχω καταλήξει στο Όλυμπος στο χρυσό περιτύλιγμα)
- 150 έως 250 γρ (ανάλογα με το πόσο έντονο θέλουμε το άρωμα του βουτύρου) ή 6 έως 10 κουταλιές της σούπας (γεματούτσικες) βούτυρο γάλακτος (αυτό που βρίσκουμε στα γυάλινα βάζα)
- 1 πιατάκι του καφέ γεμάτο ζάχαρη άχνη (από 25 γρ αν τους θέλουμε άγλυκους έως 40 γρ αν θέλουμε να είναι λίγο πιο γλυκείς)
- 1 & ¼ φλιτζάνι τσαγιού καλαμποκέλαιο (ως φλιτζάνι μπορούμε να μετρήσουμε την κλασσική αμερικάνικη κούπα –cup των 250 ml)
- 1 αυγό και 1 κρόκο
- 2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 1 πιατάκι του καφέ γεμάτο με αμύγδαλα χοντροκομμένα και καβουρδισμένα
- 1 ποτηράκι του λικέρ κονιάκ (αν θέλουμε)
- 1 & ½ πακέτο αλεύρι μαλακό
- 1 κιλό ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα
Εκτέλεση
- Την προηγούμενη μέρα ετοιμάζουμε τα αμύγδαλα. Τα βράζουμε, τα ξεφλουδίζουμε, τα χοντροκόβουμε με μαχαίρι στο χέρι (κι όχι με το multi γιατί θα τα διαλύσει) και κατόπιν τα καβουρδίζουμε στεγνά και χωρίς τίποτα στο τεφάλ, μέχρι να γίνουν κιτρινοκαφέ. Όταν είναι έτοιμα τα βγάζουμε αμέσως γιατί στο τεφάλ συνεχίζουν να ψήνονται και θα καούν.
- Δύο-τρεις ώρες πριν ξεκινήσουμε να φτιάχνουμε τη ζύμη βγάζουμε το φρέσκο βούτυρο από το ψυγείο να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου για να δουλεύεται.
- Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ το βούτυρο γάλακτος (αυτό απευθείας από το ψυγείο) και την άχνη από το πιατάκι. Χτυπάμε με το σύρμα. Όταν αρχίσει να δουλεύεται καλά αρχίζουμε και ρίχνουμε και το φρέσκο βούτυρο σιγά σιγά σε κομμάτια. Όταν αφρατέψουν τα δύο βούτυρα καλά αρχίζουμε να ρίχνουμε σιγά σιγά και το καλαμποκέλαιο. Όλα μαζί πρέπει να χτυπηθούν πάρα πολύ καλά. Στόχος μας είναι να αφρατέψει το μίγμα και να ασπρίσει πολύ.
- Κατόπιν προσθέτουμε όλα τα υλικά: πρώτα το αυγό και τον κρόκο, μετά το κονιάκ, το μπέικιν και τελευταία τα αμύγδαλα. Όταν τα αμύγδαλα απλωθούν σε όλη τη ζύμη αρχίζουμε να ρίχνουμε το αλεύρι λίγο λίγο. Σε κάποια φάση μπορεί να χρειαστεί να αλλάξετε αναδευτήρα και να δουλέψετε με το Κ. Επειδή η ζύμη που φτιάχνουμε είναι μαλακή συνήθως δεν χρειάζεται γάντζο.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι κουραμπιέδες αυτοί δεν είναι οι γνωστοί σφιχτοί κουραμπιέδες. Η απόλαυσή τους είναι ότι είναι μαλακοί στο χέρι και λιώνουν στο στόμα. Γι’ αυτό ρίχνουμε τόσο αλεύρι όσο χρειάζεται για να έχουμε μία μαλακή ζύμη κι όχι ιδιαίτερα σφιχτή. «Πιασούμενη» θα την έλεγα, δηλ αρκετά μαλακή για να δουλεύεται εύκολα και ταυτόχρονα να ξεκολλάει από το χέρι για να μπορούμε να την πλάσουμε. Προσωπικά σταματάω να ρίχνω μόλις βεβαιωθώ ότι ξεκολλάει από το χέρι μου.
- Σε αυτή τη φάση σταματάμε το μίξερ και βγάζουμε τη ζύμη για να πλάσουμε τους κουραμπιέδες. Υπάρχει περίπτωση το αλεύρι να μην έχει πάει στο κάτω μέρος του κάδου και η ζύμη να μην είναι όπως πρέπει. Απλά ρίχνουμε αλεύρι και δουλεύουμε με το χέρι για να τη φέρουμε στο παραπάνω σημείο.
- Πλάθουμε στρογγυλούς κουραμπιέδες με μία δακτυλιά στη μέση. Η δακτυλιά είναι ομορφιά και κρατάει και την άχνη. Σε κάθε ταψί βάζουμε ίδιου μεγέθους κουραμπιέδες για να ψηθούν ομοιόμορφα.
- Ψήνουμε στους 180ºC για 25’ με 30’. Τους βγάζουμε ανοιχτόχρωμους. Αν πάρουν χρώμα θα είναι πιο ξεροψημένοι, αλλά πάντα αφράτοι.
- Τους βγάζουμε πολύ προσεκτικά με σπατουλίτσα γιατί είναι πολύ μαλακοί και τρίβονται – διαλύονται. Τους αφήνουμε να κρυώσουν καλά. Είτε στα ίδια τα ταψιά, είτε σε σχάρες. Όταν κρυώσουν, (πάλι προσεκτικά γιατί εξακολουθούν να τρίβονται και να διαλύονται) τους τοποθετούμε σε στρώσεις στην πιατέλα μας ή όπου αλλού. Πασπαλίζουμε κάθε στρώση ξεχωριστά με αρκετή ζάχαρη άχνη χρησιμοποιώντας το σουρωτήρι – κόσκινο.
Καλά Χριστούγεννα σε όλους.
Φωτογραφίες: Κατερίνα Βλαχοπούλου και food styling Δανάη Γιαννακάκου