ΕΜΠΝΕΥΣΗ, ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ

Έχετε κι εσείς αγωνία να γίνεστε αποδεκτοί;

Post by: 17/04/2021 0 comments

Όταν ζούμε με την αγωνία να λέμε και να κάνουμε πράγματα που είναι αποδεκτά από τους γύρω μας υπάρχει περίπτωση να χάσουμε τον πραγματικό εαυτό μας.

Έχετε σκεφτεί ότι η ανάγκη μας να είμαστε αποδεκτοί μπορεί να στέκεται εμπόδιο στο να είμαστε ο αληθινός εαυτός μας; Όταν φοβόμαστε ότι οι άνθρωποι που μας περιβάλλουν μπορεί να μας θεωρήσουν αδαείς ή αδέξιους, ενδέχεται να οδηγηθούμε να μιλάμε με στόμφο, να χρησιμοποιούμε όμορφες εκφράσεις ή να κάνουμε κολακευτικά σχόλια, στην προσπάθειά μας να πείσουμε ότι είμαστε ευφυείς και ικανοί.

Οι λόγοι που αισθανόμαστε κατ’ αυτόν τον τρόπο ποικίλουν και πιθανόν να προέρχονται από βιώματα της παιδικής μας ηλικίας.

Εάν όμως προσπαθούμε πολύ να εντυπωσιάσουμε υπάρχει μεγάλο ενδεχόμενο να έχουμε το αντίθετο αποτέλεσμα, αφού οι γύρω μας μπορεί να θεωρήσουν ότι προσποιούμαστε ή προσπαθούμε να κάνουμε επίδειξη. Στην προσπάθειά μας να φανούμε έξυπνοι και ικανοί, ίσως απορρίπτουμε τον αληθινό εαυτό μας και υιοθετούμε συμπεριφορές και στυλ που δεν μας αντιπροσωπεύει.

Έτσι, παραγκωνίζουμε τον πραγματικό εαυτό μας και δεν δίνουμε την ευκαιρία στους ανθρώπους που συναναστρεφόμαστε να σχετιστούν με τον αληθινό, ξεχωριστό και μοναδικό εαυτό μας.

Κινούμενοι από την επιθυμία μας να είμαστε αρεστοί, ίσως να αποφεύγουμε να εκφράσουμε την άποψη και την επιθυμία μας. Πιθανόν να μην συμμετέχουμε σε δραστηριότητες που νιώθουμε ότι μπορεί να μην διακριθούμε ή να μην μπαίνουμε σε συζητήσεις, εάν νιώθουμε ότι οι άλλοι έχουν πιο πολλές γνώσεις από εμάς.

Ουσιαστικά αμφιβάλλουμε για την προσωπικότητά μας και προσπαθούμε να αλλάξουμε ταυτότητα και να γίνουμε αρεστοί και αποδεκτοί.

Η αλήθεια είναι ότι αυτός είναι ένας φόβος και μία ανασφάλεια που ενυπάρχουν σε πολύ κόσμο. Το πιθανότερο μάλιστα είναι ότι όλοι σε κάποια φάση της ζωής μας θα το βιώσουμε.

Ο πιο απλός τρόπος να το καταπολεμήσουμε είναι να δεσμευτούμε μέσα μας να είμαστε ο εαυτός μας σε όλες τις εκφάνσεις της προσωπικότητάς μας, στο σπίτι, στη δουλειά, στις κοινωνικές εκδηλώσεις, στις συναναστροφές μας με ξένους. Να μείνουμε πιστοί στη δέσμευσή μας αυτή και να φερόμαστε φυσικά. Θα διαπιστώσουμε ότι όλοι θα εκτιμήσουν την αυθεντικότητά μας και την καλή μας διάθεση.

Ας πιστέψουμε, λοιπόν, στον εαυτό μας κι ας υπερασπιστούμε την αλήθεια μας.

Εσείς έχετε βιώσει αυτόν τον φόβο και την ανασφάλεια μήπως δεν γίνετε αρεστοί;

Βίκυ Κάουλα, Life Coach

wellnesspathvk

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons