«O τουρισμός δεν πουλάει πια κρεβάτια και πακέτα αλλά διακινεί εμπειρίες. Μύθοι, θρύλοι και όνειρα μέσα σ’ ένα περιβάλλον όπου ο επισκέπτης θα αισθάνεται συμμέτοχος σε αληθινές και εμπνευσμένες συγκινήσεις συνθέτουν το σύγχρονο, ανταγωνιστικό και ελκυστικό σύστημα τουρισμού» (Auliana Poon).
Η ΙΔΕΑ
Ο Κολοσσός είναι ο αιώνιος μύθος που φέρει η Ρόδος, στον οποίο επιχειρούμε να ξαναδώσουμε υπόσταση, χωρίς όμως να αλλοιωθεί με τη δημιουργία ενός στείρου και αναχρονιστικού αντίγραφου με αρχαιολογικές προεκτάσεις.
Φιλοσοφία και φιλοδοξία του οράματός μας, είναι ο Κολοσσός σήμερα να αποτελέσει εξελικτική ιδεολογική συνέχεια του αρχαίου, ο οποίος ήταν αφιερωμένος στον Θεό ήλιο, την ειρήνη και την ελευθερία, να προσλάβει πανεθνικό χαρακτήρα και να υποβληθεί ως το ελληνικό επισφράγισμα των πανανθρώπινων και διαχρονικών ιδεών της οικουμενικής ειρήνης, της φιλίας και της συναδέλφωσης των λαών, με προοπτική να εξελιχθεί σε παγκόσμιο ορόσημο και σημείο αναφοράς.
Η ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ
Η υλοποίηση του εγχειρήματος όπως το έχουμε σχεδιάσει (αποτέλεσμα δύο ομόφωνων δημοτικών αποφάσεων από το 1999 μέχρι σήμερα), είναι να στηριχθεί στην κατασκευή ενός σύγχρονου δημιουργήματος, με μοντέρνα καλλιτεχνική έκφραση και διαστάσεις τεχνικού επιτεύγματος οπτικής και εκδοχής 21ου αιώνα.
Πιστεύουμε ότι μπορεί να προκύψει από το αποτέλεσμα ενός ανοιχτού παγκόσμιου διαγωνισμού, το οποίο θα προκριθεί από μία διεθνή επιτροπή επιλογής που θα τεθεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας για την εξασφάλιση του διεθνούς κύρους και της διαφάνειας των διαδικασιών.
ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΟΡΩΝ
Για τη συλλογή οικονομικών πόρων προτείνουμε το έργο να αυτοχρηματοδοτηθεί μέσω μιας Διεθνούς Εκστρατείας Εξεύρεσης Πόρων που θα συγκεντρώσει χρήματα από πηγές όπως: χορηγίες από Ιδρύματα της Ελλάδος και του εξωτερικού, επιδοτήσεις από επίσημους φορείς και Διεθνείς Οργανισμούς, την UNESCO, την Ευρωπαϊκή Ένωση, υποστηρίξεις Περιφερειακών και δημαρχιακών αρχών, ενώ ταυτόχρονα προβλέπεται η αξιοποίηση δωρεών από εύπορους Έλληνες, ομογενείς της διασποράς, αλλά και φιλέλληνες πολίτες.
ΑΠΟΦΥΓΗ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗΣ
Κατά τα πρότυπα του ανάλογου παραδείγματος της αναβίωσης της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας (www.bibalex.org) και προς αποφυγή κάθε είδους εμπορευματοποίησης το σχέδιό μας προβλέπει τα μελλοντικά έσοδα του έργου να επανεπενδύονται για τη διάδοση της ειρήνης και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Για το σκοπό αυτό προτείνουμε να δημιουργηθεί ένα θεματικό μουσείο για τον αρχαίο Κολοσσό και να ιδρυθεί ένα διεθνές κέντρο συνάντησης παγκόσμιας ειρήνης που θα στεγάζει Συνεδριακό Κέντρο, αμφιθέατρο, αίθουσα συναυλιών και θα φιλοξενεί σημαντικές διοργανώσεις, εκδηλώσεις και events.
ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΙΡΗΝΗΣ
Η Ρόδος με την πολυπολιτισμική της ταυτότητα και την στρατηγική της θέση, που βρίσκεται στη γεωγραφική καρδιά τριών ηπείρων, θεωρείται ιδανική έδρα γεφύρωσης ιδεών και πολιτισμών, εδραίωσης ελεύθερου διαλόγου καθώς και προώθησης του διαχρονικού ιδανικού της ειρήνης και συναδέλφωσης των λαών.
Μέσω της υλοποίησης ενός τέτοιου εγχειρήματος το νησί μας θα είναι σε θέση να διεκδικήσει μόνιμη έδρα ένα Διεθνές Κέντρο Συνάντησης Παγκόσμιας Ειρήνης, φιλοξενώντας σημαντικές διοργανώσεις, συνέδρια και εκδηλώσεις για τη διάδοση και διασφάλιση της ειρήνης στην περιοχή.
Ένα τέτοιο εγχείρημα αναμένεται να αποφέρει πολλαπλά οφέλη στην Ελλάδα σε επίπεδο τουριστικό, πολιτιστικό, οικονομικό και κοινωνικό και να γίνει η Ρόδος πόλος έλξης.
Το έργο της αναβίωσης του Κολοσσού της Ρόδου είναι ένα έργο αντάξιο να αποστείλει προς την παγκόσμια κοινότητα το μήνυμα της δυναμικής παρουσίας της χώρας μας στις διεθνείς εξελίξεις και να επιβεβαιώσει την σύγχρονη εξελικτική προοπτική του ελληνικού πολιτισμού.
Μπείτε στο παρακάτω link και κάνετε like για να ενισχύσετε την προσπάθειά μας.
Παρουσίαση της συλλογικής προσπάθειας για την αναβίωση του Κολοσσού της Ρόδου. http://www.youtube.com/watch?v=vn_KXQP1vbk
Σχετικά Άρθρα
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_4_19/11/2010_422982
http://www.advertising.gr/Article/1183/To-orama-tou-Kolossou/?ArticlePage=1
http://traveldailynews.gr/hypostyles/article/2961
http://www.kerdos.gr/default.aspx?id=1605981&nt=103
http://www.ethnos.gr/entheta.asp?pageid=650&catid=23310&subid=2&pubid=63343293